Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Alles over maagzuurremmers en maagzuurbinders

Supplement maagzuur

Alles over maagzuurremmers en maagzuurbinders

In 2019 was de maagzuurremmer Omeprazol het meest voorgeschreven medicijn in Europa.
In Nederland gebruiken naar schatting 2,8 miljoen mensen maagzuurremmers op recept. Daarnaast zijn een aantal maagzuurremmers vrij verkrijgbaar bij drogisterijen.
Naast maagzuurremmers zijn maagzuurbinders ook vrij verkrijgbaar zonder recept en gezien het enorme aanbod in de schappen lijkt het erop dat miljoenen Nederlanders ook deze middelen gebruiken.

Wat zijn maagzuurremmers en maagzuurbinders eigenlijk?
Maagzuurremmers zijn middelen die de afgifte van maagzuur remmen. Je maag produceert dagelijks een aantal liter maagzuur, dit bevat een aantal belangrijke enzymen die helpen bij de vertering en stoffen die helpen om vitaminen en mineralen uit de voeding beter op te nemen. Dit maagzuur moet zuur zijn om voedsel goed te kunnen verteren. Als mensen klachten hebben zoals oprispend maagzuur, brandend maagzuur of reflux. Bij klachten kan de arts een maagzuurremmer voorschrijven. Er zijn twee soorten histamine blokkers en protonpompremmers. 

Maagzuur 
De aanmaak van maagzuur wordt gestimuleerd door een lichaamseigen stof: histamine. Door de werking van histamine te blokkeren wordt er minder maagzuur aangemaakt. De scheikundige formule van maagzuur is HCL, dit staat voor waterstofchloride. Je hebt dus waterstof en chloor nodig om maagzuur te kunnen maken. 
Een protonpompremmer zorgt ervoor dat er minder waterstof beschikbaar is in de maag en zo kun je dus minder maagzuur maken.

Maagzuurbinders binden niet letterlijk het maagzuur, maar maken het maagzuur minder zuur. Bekende voorbeelden van maagzuurbinders zijn Rennies, Maalox en Gaviscon. Deze middelen lijken onschuldig, maar door het maagzuur minder zuur te maken kun je voeding minder goed verteren en voedingsstoffen minder goed opnemen. Uit onderzoek is  gebleken dat gebruikers van deze middelen vaker een tekort hebben aan vitamine B12, magnesium en ijzer.

Klachten door een maagzuur te kort 
Beide middelen hebben dus invloed op de hoeveelheid maagzuur en de zuurtegraad daarvan.
Maar wist je dat veel klachten juist veroorzaakt worden door niet zuur genoeg of een tekort aan maagzuur?
Hierdoor blijft je maaltijd te lang in de maag aanwezig en gaat gisten. Bij dit gistingsproces komen gassen vrij die de half verteerde maaltijd en het maagzuur omhoog duwen. Dit veroorzaakt een opgeblazen gevoel, zure oprispingen en brandend maagzuur.

Heb je hier last van?
Probeer dan eens het drinken van een glas water met een scheutje citroensap of appelazijn een half uur voor de maaltijd. Zo stimuleer je juist de aanmaak van maagzuur en maak je deze ook zuur genoeg!