Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Buikkrampen

Als je de diagnose auto-immuunziekte krijgt

Van je arts heb je te horen gekregen dat je darmklachten komen door een auto-immuunziekte? Dan is het goed om te begrijpen wat je immuunsysteem precies is, wat het doet en waardoor het ontregeld raakt. In de medische literatuur vind je zoiets als dit: “auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het immuunsysteem gaat dan antistoffen tegen het eigen weefsel vormen.” Laten we dat eens nader uitleggen.

Hoe werkt je immuunsysteem

In je lichaam werken verschillende organen samen om te voorkomen dat ziekteverwekkers in je lichaam komen en/of schade kunnen aanrichten. Bijvoorbeeld bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Samen worden die ook wel ‘pathogenen’ genoemd. Je immuunsysteem bestaat uit twee delen, een aangeboren systeem en een verworven systeem.

Het aangeboren immuunsysteem

Het aangeboren systeem krijg je mee bij je geboorte en is niet heel fijngevoelig. Wanneer de immuuncellen van dit systeem een ziekteverwekker zien, vallen ze aan met grof geschut. Een beetje alsof je een mier met een kanon doodschiet. Heel effectief, dat wel. Maar niet zonder bijkomende schade en dus ook niet altijd wenselijk.

Het verworven immuunsysteem

Soms kan het aangeboren systeem het niet aan. Dan zijn er te veel ziekteverwekkers of ze zijn te slim en ontwijken ‘het kanon’. Dan komt het verworven systeem erbij. Dat zijn de sluipschutters die heel doelgericht met een enkel schot de mier raken. Bovendien slaat dit systeem een foto van de mier op in het geheugen. Zo weet het immuunsysteem een volgende keer direct waar het mee te maken heeft, mocht een mier het nog eens wagen om aan te vallen.

Immuuncellen in een groepsapp

Immuuncellen zitten overal in je lichaam. Vooral ook in de grenzen, de delen waar je lichaam in contact staat met de buitenwereld. Daar zitten de slijmvliezen vol met immuuncellen. Al die slijmvliezen staan in contact met elkaar. Ze zitten bij wijze van spreken in een groepsapp. Dat is handig. Stel dat de immuuncellen in je darmslijmvlies oorlog voeren tegen een indringer. Dan gooien ze dat in de groepsapp en staan de immuuncellen in het slijmvlies van je longen alvast klaar, mocht de indringer daar ook komen.

Ontregeling van het immuunsysteem

Soms raken immuuncellen in de war. Als ze te vaak en te langdurig in actie moeten komen, dan raken ze uitgeput. Ze kunnen ook niet overal tegelijk zijn. En ze hebben goede stoffen nodig om zichzelf te herstellen en op te laden na een aanval. Het is dus belangrijk om je immuunsysteem scherp, alert en fit te houden, maar het moet af en toe ook tot rust kunnen komen. Zoals je een rijdende trein ook niet kunt repareren.

Waar gaat het fout?

Krijgt het immuunsysteem niet voldoende rust? Dan worden er fouten gemaakt: immuuncellen kunnen een darmwandcel dan ineens aanzien voor de vijand. Daarom krijgt het immuunsysteem soms de schuld van darmklachten. Maar de oorzaak zit in de uitputting van het immuunsysteem.

Waardoor raakt je immuunsysteem uitgeput?

Er zijn een aantal dingen die ervoor zorgen dat je immuuncellen niet voldoende rust krijgen en niet voldoende kunnen opladen:

  • Gebrek aan de juiste voedingsstoffen
  • Overbelasting door ziekmakers in de darmen
  • Overbelasting door chronische ontstekingen
  • Belasting met zware metalen
  • Stress

De reguliere aanpak

Medicijnen die je krijgt voorgeschreven bij auto-immuunziekten zijn vaak middelen die het immuunsysteem onderdrukken. Het werkt zeg maar als een rem op de rijdende trein. Dat kan voor een poosje heel effectief zijn; de trein komt tot stilstand en je immuunsysteem krijgt wat rust. Maar daarmee is de trein nog gerepareerd. En ook weet je nog niet waardoor de trein kapot ging. Wanneer je stopt met medicatie, komen de klachten (soms verergerd) terug.

De aanpak van DarmSpecialist

Dankzij gespecialiseerd laboratoriumonderzoek van je bloed en/of ontlasting komen we veel te weten over de werking en de problemen in jouw systeem. In combinatie met de anamnese (een uitgebreide vragenlijst) en je geschiedenis maken we na het onderzoek een plan op maat. Je leert hoe je met natuurlijke middelen ‘de trein’ repareert en wat jouw immuunsysteem nodig heeft om fit te blijven.

Je bent niet alleen

1 op de 5 Nederlanders heeft chronische darmklachten

“Mijn darmen, mijn slokdarm, mijn maag, alles is uitgebreid bekeken, maar er werd niets gevonden. Ik kreeg alleen het advies om maagbeschermers te gaan gebruiken.”
Jellien
Jellien (41)
Darmklachten zonder diagnose

Wat gaat er mis in je immuunsysteem?

We kijken verder dan je darm lang is

Vind de bron

Wat maakt je systeem in de war?

Repareer je systeem

Zodat het zichzelf kan herstellen

Problem solved

En een fit immuunsysteem

Gerelateerde aandoeningen

kramp op de wc

Colitis Ulcerosa

Als je de diagnose Colitis Ulcerosa krijgt Je had al tijden diarree, soms met bloed en slijm, buikpijn en een opgezette buik. En eindelijk, na

Read More »
Man poept op wc

Ziekte van Crohn

Als je de diagnose ziekte van Crohn krijgt Het begon met buikpijn. Dat werden pijnlijke steken, kramp, diarree, bloed en slijm bij je ontlasting. Op

Read More »
Prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare Darm Syndroom

Als je de diagnose Prikkelbaar Darm Syndroom krijgt Ondanks verschillende onderzoeken kunnen artsen geen oorzaak vinden voor jouw klachten? Dan krijg je vaak de diagnose

Read More »