Search
Close this search box.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Bloedonderzoek

Wat je bloed te vertellen heeft

Vervoer van belangrijke stoffen

In je bloed onderzoeken we hoe het gesteld is met belangrijke vitaminen en mineralen. Deze stoffen zijn noodzakelijk voor de biochemische processen in je lichaam.

De bloedbaan is als het wegennet van ons lichaam. In het bloed worden allerlei stoffen vervoerd zoals de rode en witte bloedcellen, zuurstof en hormonen. Organen maken stoffen aan, die via het bloed worden vervoerd naar hun bestemming. Het is te vergelijken met de snelwegen; vrachtwagens vervoeren goederen van de fabriek via distributiecentra hun bestemming.

Komen die vrachtwagens wel aan op bestemming?

Het bloed in de bloedbaan vertelt ons of er voldoende vitaminen en mineralen aanwezig zijn. Helaas weet je dan nog niet of deze broodnodige stoffen hun werk wel doen, op celniveau. Wel leren we iets over de hoeveelheden. Misschien heb je een tekort aan bepaalde vitaminen, of juist veel te veel van een andere stof. Vergelijk het met de vrachtwagens: je kunt tellen hoeveel vrachtwagens er over een snelweg rijden. Maar weet je dan ook hoeveel vrachtwagens er daadwerkelijk aankomen bij de distributiecentra? En doen de distributiecentra hun deuren wel open om de lading te ontvangen?

Informatie over je organen

In je bloed meten we ook waarden die iets zeggen over de werking van je organen. Dat gaat vaak om bepaalde hormonen of enzymen. Door bijvoorbeeld het schildklierhormoon te bepalen, leer je iets over de werking van dit orgaan. De informatie die we op deze manier verzamelen, zegt iets over hoe de biochemische processen in je lichaam werken. Tekorten in je bloed zijn vaak het resultaat van processen die al langere tijd niet goed gaan.

Tijdens het behandeltraject zullen we het bloedonderzoek herhalen. Dan kunnen we zien wat het effect is van de stappen die je zet. Zo laten we niks aan toeval over.

Onderzoek en aanpak op maat

De reguliere arts gebruikt referentiewaarden om te bepalen of je van een bepaalde stof voldoende in je bloed hebt. Dat is iets anders dan optimale waarden. Optimale waarden zijn persoonlijk en gebaseerd op jouw eigen biochemie. Bij Darmspecialist gaan we uit van de optimale waarden die passen bij jouw lichaam en bij jouw klachten. Kortom; wat jóuw lichaam nodig heeft om te herstellen en gezond te blijven.

Hoe werkt het

Op basis van de anamnese bepalen we bij de intake of bloedonderzoek bij jou nodig is. Je ontvangt dan thuis een afnamesetje en laboratoriumformulier.

  • Vul je je gegevens in op het labformulier
  • Preventief Medisch Onderzoek (PMO) neemt via email of telefonisch contact op om een afspraak te maken bij een prikpunt in de buurt

Na afname stuurt het prikpunt jouw materiaal naar het laboratorium. De uitslag is er binnen 2 weken en bespreek je tijdens het eerstvolgende consult.

De uitslag van het bloedonderzoek vormt samen met de SIBO ademtest, het ontlastingsonderzoek en je anamnese de leidraad voor jouw persoonlijke begeleidingstraject.