fbpx
diagnose PDS

Het verhaal van Miranda

“Er is iets aan de hand en er is iets aan te doen”

“Ik heb zelf ervaren dat het werkt en heb ook het nodige inzicht gekregen in wat wel en niet goed voor mij is. Daarom zou ik tegen mensen met darmklachten willen zeggen, houd hoop en vertrouwen. Er is dus wel een oplossing. In mijn geval was dat de Darmspecialist”, aldus Miranda van Nijhuis.

Zij rondde een paar weken geleden het behandeltraject af. “Ik had eigenlijk al meer dan vijftien jaar klachten, die mijn leven steeds vaker gingen beheersen. Uit het niets harde en dikke buiken, bloed in de ontlasting en vooral vaak last van verstoppingen. Soms ging het ook een tijdje goed hoor, maar meestal was het een beetje op en vooral af. Het was bij mij ook niet zo dat als ik iets specifieks at, ik dan meer last kreeg. Het was heel verschillend.”

“Een endoscopie en coliscopie leverden alleen op dat ik een spastische darm had en dat ik daar maar mee moest leren leven. Toen ik dat hoorde, dacht ik van dit kan toch niet zo zijn? Vervolgens ben ik op internet gaan kijken en las ik over de Darmspecialist.”

Darmflora

Miranda verdiepte zich wat meer in de materie en nam contact op. “Na een intake moest ik een voedingsdagboek bijhouden, waarna bloed- en ontlastingsonderzoeken volgden. Daar kwam uit dat mijn darmflora een dysbiose had en dat de slechte bacteriën mijn damflora hadden overgenomen van de goede bacteriën. Ook had ik last van een lekkende darm. Dat veroorzaakte allerlei rare klachten.” 

“Op dat moment dacht ik wel even van ‘zie je nu wel, het is meer dan alleen maar een spastische darm. Er is iets aan de hand en er is iets aan te doen.’ Dat voelde op de een of andere manier ook wel fijn, want soms ga je gewoon twijfelen aan jezelf en denk je dat het aan jou ligt.”

Wat volgde was een aantal voedingssupplementen en een voedingsadvies. “Dat betekende dat ik mijn leefstijl moest aanpassen. In eerste instantie voor een periode van een aantal maanden. Ik begon daar vorig jaar november mee. In mijn geval betekende dat helemaal geen granen meer, geen zuivel, geen suiker en geen koffie. In die periode at ik alleen groente, fruit, vlees, vis en noten. En ik moet zeggen, dat is mij echt meegevallen.”

“Het duurde echt wel even, maar na ruim een maand had ik echt minder klachten en na twee maanden was ik bijna klachtenvrij. Ik was eerder eigenlijk onverklaarbaar tien kilo aangekomen. Nu raakte ik die kilo’s kwijt. Dat motiveerde mij. Mijn lichaam is zo goed als hersteld. Al weet ik wel dat ik altijd gevoelig blijf voor wat er in mijn darmen gebeurt.”

Hoop

Inmiddels bedient Miranda zich van de 80-20 regel. “Ik kan nu af en toe gewone dingen eten. Als het dan niet goedgaat, is dat een soort wake-up call en dan weet ik weer wat ik moet doen”, aldus de Puttense die terugkijkt op een prettig contact met de Darmspecialist. “We hadden iedere drie weken een Teams afspraak. Als ik tussentijds vragen had, dan kon ik altijd contact opnemen.” 

“Naast dat ik nu klachtenvrij ben, heeft het hele behandeltraject mij ook meer inzicht gegeven in wat juist wel of niet goed voor mij is. Daarom zou ik tegen mensen met darmklachten willen zeggen, houd hoop en vertrouwen. Er is dus écht wel een oplossing. In mijn geval was dat de Darmspecialist.”

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

diagnose CU

Het verhaal van Anja

Anja Kovers is dankzij behandeling Darmspecialist helemaal gelukkig

Ook voor Anja Kovers begonnen haar buikpijn en darmklachten bij de huisarts en de MLD-specialist in het ziekenhuis. De diagnose luidde Colitis Ulcerosa en ze kreeg medicijnen. Symptoombestrijding dus, maar daar voelde ze letterlijk weinig voor. Kovers (70) kwam in contact met de Darmspecialist en onderging een redelijk streng voedingstraject. En met succes. “Ik ben helemaal gelukkig.”

“Een jaar of zeven geleden kwam ik bij de huisarts met heftige buikpijn en darmklachten. Ik werd doorgestuurd, kreeg een endoscopie en vervolgens te horen dat ik Colitis Ulcerosa had. De klachten waren chronisch, gingen nooit meer weg en zouden met medicijnen bestreden moeten worden. Alleen, daar reageerde ik slecht op en ik kreeg andere klachten.”

Allerlei voorwaarden en bijwerkingen

“Daarna kreeg ik Prednison, dat werkte in eerste instantie wel, maar het is en blijft een paardenmiddel. De buikpijn en het ongemak van ontstoken darmen gingen niet weg. Eigenlijk ging het steeds minder en minder. Er volgde een stootkuurtje, zoals ik dat noemde. Het hielp wel weer wat, maar het was ook nu weer symptoombestrijding en had niets met de oorzaak te maken. Toen de arts mij Imuran wilde voorschrijven met allerlei voorwaarden en bijwerkingen, dacht ik meteen van dit gaan we niet doen. Zo mocht ik bijvoorbeeld nooit meer in de zon zitten. Ik ging op zoek naar wat anders.”

Kovers ging verder denken én doen. “Volgens mij heeft een darmziekte alles met eten te maken. Logisch toch? Toevallig kwam ik een linkje tegen van Darmspecialist. Ik meldde mij april vorig jaar aan voor een intake. Daar kreeg ik te horen dat Darmspecialist mij een grote garantie gaf op succes en een beter leven, maar dat het wel een lang traject zou worden.”

Daarna werd een bloedonderzoek gedaan bij Kovers en werden haar supplementen voorgeschreven. Het succes diende zich vrij vlot aan, maar na een paar maanden stokte dat. “Dat was in augustus, het werd niet slechter, maar ook niet beter. Toen werden mijn allergieën onderzocht en gekeken wat mijn intoleranties waren. Oftewel van welk eten kreeg ik last van mijn darmen? Sinaasappels en mandarijnen waren twee voorbeelden. Maar ook melkproducten en zetmeel. Dat betekende nog wel wat, ook voor mijn man. Want ik moest anders gaan eten, maar wat en hoe dan?”

Het zorgt ervoor dat ik pijnvrij ben

“Ik ging bij de voedingsspecialist meteen advies vragen over hoe te ontbijten, lunchen en avondeten. Daarna ben ik vervolgens alles zelf gaan maken. Ik heb nu een redelijk streng voedingspatroon. Het zorgt ervoor dat ik pijnvrij ben, maar het is echt niet altijd even leuk kan ik je vertellen. Ik mag graag uit eten gaan. Daar heb ik een keer goed last van gehad. Bleek dat ik zoete aardappels niet kon verdragen. Soms mag ik intoleranties weer proberen, dan merk ik het vanzelf weer. Of ik kan het hebben of het gaat helemaal fout. Wat ik echt niet meer mag eten is kaas. Dat vind ik wel heel erg jammer.”

Toch is Kovers naar eigen zeggen helemaal gelukkig met hoe het nu gaat. “Waar ik veel baat bij heb, is nanozilver. Dat helpt mij echt. En wat ook helpt, is dat ik altijd kan terugvallen op het team van Darmspecialist. Ondanks dat mijn behandeltraject is afgelopen. Dat vind ik een hele geruststellende gedachte.”

Op verzoek van de client is de naam Anja Kovers gebruikt.
Het interview en het artikel zijn verzorgd door Erik Riemens.

artikel

De ziekte van Crohn, geen ziekte maar symptoom

In Nederland heeft 1 op de 200 mensen een chronische ontsteking in de darm en daarmee de diagnose Morbus Crohn of Colitis Ulcerosa. Jaarlijks komen daar 1.000 mensen bij. Bij het vaststellen van de diagnose wordt verteld dat voeding geen enkel effect heeft op het ziekteverloop, dat het lichaam zichzelf aanvalt en dat een behandeling met immuun onderdrukkende en ontstekingsremmende medicatie de enige mogelijkheid is. Maar is dat echt de enige optie?

Jeroen le Duc kreeg in 2015 zelf de diagnose ziekte van Crohn. Destijds heeft hij de medicatie geweigerd en is zijn eigen weg gegaan. Hierbij heeft hij zijn eigen lichaam als experiment gebruikt wat tot een groot succes leidde. Slechts 6 maanden later was hij genezen van een ziekte die als ongeneeslijk staat aangemerkt. Tot op de dag van vandaag leidt hij een klachten-, pijn en medicijnvrij leven.

Om dit succes met de wereld te delen heeft Jeroen samen met Roelie Koopman Darmspecialist opgericht. De organisatie waar mensen met darmklachten en chronische darmziekten leren hoe zij deze klachten volledig herstellen. Jeroen is opgeleid tot Orthomoleculair therapeut & Epifysioloog gespecialiseerd in de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Het webinar zal zich hoofdzakelijk richten op de ziekte van Crohn.

Wat je tijdens dit webinar van Jeroen leert:


✓ Jeroen vertelt zijn persoonlijke verhaal over hoe hij de ziekte heeft overwonnen 
✓ Is het een ongeneeslijke ziekte of een symptoom? 
✓ Welk effect voeding heeft op het ziekteverloop & hoe jij dit kan beïnvloeden
✓ Wat de echte oorzaak is van de ontsteking in je darmen

artikel

Webinar: 5 meest voorkomende oorzaken van darmklachten

Veel mensen krijgen te horen dat darmklachten “tussen hun oren zitten” of dat “je er maar mee moeten leren leven”.

Dit is een grote misvatting. Er is een reden waarom jij de klachten ervaart die zoveel invloed hebben op je leven. Zodra je de “oorzaak” van je klachten weet kun je gericht werken aan het herstellen ervan. In de video kijk je naar het 60 minuten durende webinar dat Roelie op 9 april gaf over de meest voorkomende oorzaken van darmklachten en wat jij kunt doen om deze te verlichten.

Wat je tijdens dit webinar van Roelie leert:

Hoe maagzuurklachten ontstaan
Welk effect voeding heeft op darmklachten
Waarom bacteriën van invloed zijn
Welke klachten veroorzaakt worden door schimmels
Welke klachten veroorzaakt worden door parasieten

diagnose Crohn

Het verhaal van Elize

“Ik ben zo blij dat ik dit gedaan heb”

Elize Jansen zou het liefst zien dat het succesverhaal van Darmspecialist op iedere voorpagina van de krant komt te staan. Sinds haar 19e heeft ze de ziekte van Crohn. Met alle nare gevolgen van dien. Totdat ze de site van Darmspecialist aanklikte. “Ik heb mijn leven terug en dat zonder medicatie met vervelende bijwerkingen.”

Altijd rekening houdend met waar is het toilet? Ieder bezoekje buitenhuis schoon ondergoed en kleding mee. Elke dag diarree. Zo moest Eliza (45), woonachtig in Brabant omgaan met haar ziekte, die op haar 19e werd gediagnosticeerd als Crohn.

“En dat ging best redelijk, totdat ik in augustus 2019 voedselvergiftiging opliep tijdens een vakantie. Dat leidde tot veel en vaak heftige klachten. Ik kreeg prednison, maar dat zie ik als uitstel van executie. Als ik ermee stopte, kwamen de klachten weer terug. Ook werd mij andere medicatie voorgeschreven, maar daarvan kreeg ik als bijwerking een alvleesklierontsteking. Het was één en al ellende. Ik kreeg op een gegeven moment angst voor medicatie en om eerlijk te zijn was ik de wanhoop écht nabij.”

Crohn en darmflora

In haar zoektocht naar uitkomst, klikte ze op de website Darmspecialist. Eliza begon te lezen en raakte geïnteresseerd. Ze legde het voor aan haar specialist, die haar stimuleerde om het traject te gaan bewandelen. Oprichter Jeroen le Duc, zelf ex Crohn patiënt, deed bloed- en ontlastingsonderzoek en duidelijk werd dat Eliza’s darmflora uit evenwicht was.
De behandeling bestond uit een totaal ander, streng voedingspatroon en het gebruik van supplementen. Van pannenkoeken bereid met boekweitmeel en amandelmelk tot het eten van kokosyoghurt en zoete aardappels. Geen suiker meer, bakken in kokosolie en het brood laten staan.

“Dat was een ontzettende verandering. Mijn opa was bakker en ik ben echt gek op brood. Dat mocht ineens niet meer. Het was absoluut niet gemakkelijk, want je hebt het wel over een aanpassing van je levensstijl. Biologisch eten is best duur en soms moet ik er ook een eindje voor rijden. Maar ik ben zo blij dat ik het gedaan heb, want na vier dagen merkte ik al resultaat”, aldus Elize. 

Verleid

“Ik leerde producten en smaken kennen, waarvan ik het bestaan helemaal niet wist. Alleen die zie je niet in de standaard supermarkt. Daar word je juist iedere keer verleid met ander eten. Dan is het heel moeilijk om daarmee om te gaan en al dat lekkers niet te kopen. Na een week of zeven, had ik een pizza besteld. Nou, dat heb ik geweten. Daar had ik echt last van. Het was niet goed voor mijn lichaam. Ik wist meteen waarvoor ik het deed en dat ik dus niet moest zondigen.”

“Ik ben sinds oktober 2020 onder behandeling bij Darmspecialist. Onlangs was de laatste keer. Het heeft mij zoveel gebracht. Van elke keer maar denken van is er wel een toilet in de buurt? Ontzettend vaak naar de wc en steeds maar diarree. Ik moest zelf stoppen met een opleiding op mijn werk, die ik inmiddels heb hervat. Ik ben zo blij dat ik dit gedaan heb. Ik heb er ook geen seconde spijt van. Dankzij Darmspecialist heb ik mijn leven weer terug!”

Op verzoek van de client is de naam Elize Jansen gebruikt.
Het interview en het artikel zijn verzorgd door Erik Riemens. 

artikel

Calprotectine

Calprotectine, wat is het en waarom wordt het onderzocht?

Witte bloedcellen behoren tot je immuunsysteem. Bij een ontsteking in je lichaam worden er bepaalde witte bloedcellen gemaakt: neutrofiele granulocyten en monocyten. Calprotectine is een ontstekingsremmend en antibacterieel eiwit wat zich bevindt in deze witte bloedcellen.

Als je klachten hebt die mogelijk veroorzaakt zouden kunnen worden door een darmontsteking is het raadzaam om in je ontlasting de calprotectine te laten onderzoeken. Een ontlastingsonderzoek werkt heel simpel -> meer over ontlastingsonderzoek.

Waarom calprotectine?

Door de hoeveelheid calprotectine te meten in de ontlasting kunnen chronische darmontstekingen worden opgespoord.

Er zijn twee ziektebeelden met chronische darmontstekingen: de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Samen noemen we ze IBD, Inflammatory Bowel Disease.

Symptomen IBD

De meest voorkomende klachten bij chronische darmontstekingen zijn:
– Buikpijn en buikkramp
– Diarree, brijige ontlasting, soms met slijm
– Spontaan gewichtsverlies/vermagering
– Hoge aandrang en soms zelfs moeite met ophouden van de ontlasting
– Bloed in de ontlasting

Kenmerkend bij deze aandoeningen is dat er ontstekingen plaatsvinden in de darmwand en het darmslijmvlies en dat witte bloedcellen zich hier ophopen. Als deze witte bloedcellen afsterven komt het eiwit calprotectine vrij. Vervolgens wordt dit uitgescheiden via de ontlasting. Hoe meer calprotectine er gevonden wordt in de ontlasting, hoe meer witte bloedcellen er aanwezig zijn in de darmen. Hierdoor kan niet alleen een diagnose worden gesteld, maar is er ook een indicatie van hoe erg de ontsteking is. Hoe meer ontsteking, hoe meer witte bloedcellen, hoe hoger de calprotectine.

Overigens kan calprotectine ook verhoogd zijn bij coeliakie, diverticulitis of poliepen. Ook bij deze aandoeningen kan er sprake zijn van ontstekingen in de darm. Bij patiënten met het prikkelbaar darmsyndroom is de calprotectine doorgaans niet verhoogd.

Hoe werkt calprotectine

Calprotectine is een zink en calciumbindend eiwit. Door deze twee mineralen te binden voorkomt het de groei van (ziekmakende) bacteriën. Vandaar ook de naam: ‘cal’ van calcium en ‘protect’ is het Engelse woord voor bescherming. Het laatste stukje ‘ine’ betekent dat het om een eiwit gaat.

Waarden

Er zijn specifieke waarden opgesteld die de mate waarin calprotectine aanwezig is weergeven. Boven de 50 ug/g is de waarde verhoogd. Bij waarden lager dan 50 ug/g is een actieve ontsteking vrijwel zeker uit te sluiten.

Feitjes over calprotectine

  • Artsen meten het regelmatig in de ontlasting van IBD patiënten om zo de activiteit en ernst van de ontsteking in de gaten te houden.
  • Soms worden ook de witte bloedcellen in het bloed gemeten om zo extra goed te kijken hoe ernstig de ontsteking is.
  • Het is een eiwit maar wordt niet stuk gemaakt door eiwitsplitsende verteringsenzymen in de darm, zo is het een betrouwbare marker om te onderzoeken.
  • Door het gebruik van NSAID’s (ontstekingsremmende medicijnen zoals Ibuprofen, Naproxen of Diclofenac) kan de calprotectine niet of matig verhoogd zijn, terwijl er wel sprake is van ontstekingen.

Wist je dat je ontlasting nog veel meer verteld? Bij Darmspecialist onderzoeken we je ontlasting op 85 punten bij aanvang van een begeleidingstraject. Lees hier meer over de mogelijkheden van ontlastingsonderzoek

artikel

Hoe ontstaat een fistel

Wat is een fistel?

Een fistel is een wondje waar regelmatig of voortdurend vocht uit lekt. Dit is ook de reden dat het wondje slecht geneest en vaak een blijvend karakter heeft. Het vocht kan verschillende kleuren hebben. Het is vaak helder, iets geel of een enkele keer vermengd met bloed. Een fistel kan overal in het lichaam ontstaan. Bij ons in de praktijk zien we dat het regelmatig voorkomt bij mensen met de diagnose ‘ziekte van Crohn’.

Mijn persoonlijke ervaring

In 2014 had ik een pijnlijke uitstraling in mijn onderrug en linkerbeen. Tijdens een toiletbezoek merkte ik bij mijzelf een bultje van enkele centimeters onder mijn huid op. Door hierin te knijpen ging de bult kapot en kwam er pus uit. Er gingen enkele weken voorbij waarin het wondje continu een beetje vocht lekte en nog steeds niet was genezen.

Destijds had ik geen gezondheidsklachten en meldde ik mij met het wondje bij de huisarts. Deze koos ervoor om de fistel met antibiotica te behandelen. Omdat de kuur geen positief effect had kreeg ik een zwaardere antibioticakuur. Ook deze kuur had geen effect op de fistel. In mijn geval is er uiteindelijk voor gekozen om de fistel enkele maanden later operatief te laten verwijderen.

Wat wel het effect is geweest van de antibioticakuren is dat ze, na verloop van tijd, hebben bijgedragen aan de klachten en ontstekingen die hebben geleid tot diagnose ziekte van Crohn. Inmiddels is er wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat veel mensen met de ziekte van Crohn 2 – 5 jaar voor diagnose een antibioticakuur hebben gehad.

Hoe ontstaat een fistel?

Je lichaam heeft een compleet netwerk van bloedvaten. Hierdoor stroomt bloed dat ervoor zorgt dat ieder orgaan en elke cel in je lichaam voorzien wordt zuurstof en belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Vergelijkbaar met de bloedvaten heeft je lichaam ook een lymfevatenstelsel. Het lymfesysteem is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam.

Bij het bloedvatensysteem zorgt je hart ervoor dat het bloed wordt rondgepompt. Bij het lymfesysteem werkt dit op een andere manier. Het lymfesysteem bestaat uit allemaal aaneengesloten zakjes. Vanuit je lichaam wordt zo’n zakje gevuld met vocht en afvalstoffen. Wanneer het zakje gevuld is volgt er een knijpende beweging waardoor het vocht naar het volgende zakje geknepen wordt, die het naar het volgende zakje knijpt en zo verder.

Om uit te leggen hoe een fistel ontstaat kunnen we het beste beeldend de vergelijking trekken met een bergriviertje. Zie je voor je hoe dit smalle riviertje van een berg afstroomt? Wat gebeurt er als dit riviertje onderweg een grote steen tegenkomt? Dan zoekt het water een andere weg. Hetzelfde gebeurt er bij een grote regenbui; als er meer water door het riviertje stroomt dan het aan kan. Ook dan zoekt het water zijn eigen weg.

Terug naar het lymfesysteem. Het lymfesysteem heeft energie nodig om continu die knijpende beweging te maken van zakje naar zakje. Maar wat als je lichaam te weinig energie tot zijn beschikking heeft door een ziekteproces of door een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen? Als dat gecombineerd wordt met een groter aanbod van afvalstoffen als gevolg van een ontsteking of lekke darm/ (leaky gut), dan ontstaat er een probleem.

Wanneer het aanbod de afvoercapaciteit overstijgt zal het vocht zijn eigen weg zoeken. Dit resulteert in een fistel. De fistel kan inwendig ontstaan zonder dat je dit merkt. Het kan ook in je buik of rug een wondje veroorzaken die jij vervolgens opmerkt omdat er voortdurend vocht uit de wond komt.

Hoe los je het op?

Allereerst is het belangrijk om de reden van de fistel te achterhalen. In relatie tot je darmen, kijk eens naar het resultaat dat je in het toilet achterlaat. Ga je dagelijks naar het toilet voor ontlasting en heeft dat de structuur van een stevige bruin-gekleurde banaan?

Als dit niet het geval is en het er bij jou brijig uitziet of wanneer je misschien wel dagen niet naar het toilet kunt, dan is het belangrijk om hier wat aan te doen. In beide gevallen bestaat er een goede kans dat er pathogenen in de darmen aanwezig zijn die voor tal van problemen zorgen. Via gespecialiseerd ontlastingsonderzoek wordt inzichtelijk of er sprake is van pathogenen en leer je bij ons hoe je ervoor zorgt dat je deze succesvol behandeld.

Verder is de werking van het lymfesysteem volledig afhankelijk van jodium. Jodium wordt in je lichaam gebruikt in tal van belangrijke processen. De meeste Nederlanders eten te weinig jodiumrijke producten. Vroeger zat het in ons brood maar daar wordt het al tijden niet meer aan toegevoegd. Gejodeerd zout is in deze zeker geen aanrader omdat het natriumrijke zout allerlei ellende in je lichaam veroorzaakt.

Waar zit jodium in?

Alles wat in de zee geleefd heeft bevat jodium. Hierbij kun je denken aan vis zoals zalm en kabeljauw. Maar ook garnalen, mosselen en de eetbare zeewieren zoals zeekraal. Naast jodium bevat voeding uit de zee tal van andere belangrijke stoffen voor ons lichaam. Je doet er dus echt goed aan om minimaal 2x per week iets uit de zee op tafel te zetten.

Heb jij naast een fistel last van darmklachten en wil je onze begeleiding bij het herstellen van je darmklachten? Vraag dan *hier* gratis een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

darmklachten zonder diagnose

Het verhaal van Lydia

Lydia van de Vijver (78) heeft geen darmklachten meer

“Ik mag graag fietsen met mijn man. Als ik dan tegen de wind in fietste, had ik minder last van mijn jeuk. Dat was één van mijn klachten. Uiteindelijk ben ik bij de Darmspecialist heel goed geholpen. Daardoor ben ik nu van de jeuk af en heb ik ook geen last meer van diarree”, aldus Lydia van de Vijver (78).

Ze woont in Lemmer en had al jaren te maken met diarree, eigenlijk altijd na het avondeten. “Ook had ik veel jeuk over mijn hele lichaam. Vooral op mijn hoofd. Soms moest ik er ’s nachts uit en ging ik onder de douche. Mijn huisarts deed wat onderzoekjes, maar daar kwam niets uit. Er gebeurde verder ook niks. Toen ik later nog een keer naar de dokter ging, omdat ik maar klachten bleef houden, kreeg ik te horen dat ik er maar mee moest leren leven. Ik zei toen van dat kan ik helemaal niet.”

“Ik ben toch wel heel blij dat ik het gedaan heb”

Een poosje later zag ze een Darmspecialist advertentie in de huis-aan-huis-krant De Noordoostpolder. Lydia begon te lezen, werd nieuwsgierig en nam contact op met eigenaar Jeroen le Duc. “Ik dacht eerst van zou het wel echt zijn? Toen ik het eerste gesprek had met Roelie, voelde dat meteen goed. Zij gaf mij de nodige vitaminepillen en zette mij op een streng dieet. Ook werd mijn bloed en ontlasting onderzocht. Dat laatste werd in Duitsland gedaan en toen bleek dat er verkeerde bacteriën en amoeben, kleine parasieten, in mijn darmen zaten.”

“Hoe dat kwam? Mijn man en ik hebben in het verleden meer dan twintig jaar veel over de hele wereld gereisd. Soms waren we in landen waar ze het niet zo nauw namen met de hygiëne. Ook hebben we regelmatig wat bijzondere lokale dingen gegeten. Mogelijk waren dat oorzaken voor mijn klachten.”

“Ik weet precies wat ik kan eten en wat niet”

Het strenge dieet en de medicatie deden zijn werk, maar gemakkelijk was dat niet, volgens Lydia. “Geen brood meer, geen aardappels, geen melk. Ik ben een snoeperd, maar ik mocht ook geen suiker meer. We eten nu speciaal brood dat ik koop bij de natuurwinkel. Natuurlijk duurde het even voordat ik echt resultaat merkte, maar dat ging best vlot. Soms zondig ik weleens, maar ik kijk wel uit. Ik weet precies wat ik kan eten en wat niet. Vlees uit de supermarkt bijvoorbeeld, want daar zitten heel veel E-nummers in. Dat moet ik niet eten. Als ik dat haal bij de slager, is dat geen enkel probleem.”

“Echt, ik ben blij dat ik zo’n 1,5 jaar geleden contact heb gezocht met Darmspecialist. Een aantal weken geleden had ik mijn laatste sessie gehad. Het was niet goedkoop, want ik moest alles zelf betalen, maar de begeleiding was geweldig. Ik ben toch wel heel blij dat ik het gedaan heb en ben er helemaal aan gewend. Het gaat beter dan ooit. Gelukkig wel.”

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

diagnose PDS

Het verhaal van Ineke

“Als ik weer klachten krijg, dan stop ik er meteen mee””

“Het gaat gewoon heel goed. Ik voel mij fitter dan ooit.” Ineke van Harten (56) is maar wat blij met de adviezen van Darmspecialist, die uiteindelijk aan het licht brachten dat ze een melk- en ei-allergie had. 

“Ik had veel pijn in mijn buik en maag. Ook had ik regelmatig hoofdpijn. Ik ben naar de huisarts geweest, maar die kon niets vinden. Toevallig zag ik op Facebook een bericht van Darmspecialist. Ik heb contact gezocht met Jeroen le Duc en kennisgemaakt. Hij liet de werking zien van de darmen en legde de behandeling verder uit.”

“Ook kreeg ik meteen de nodige supplementen mee en ik mocht geen tarwe meer eten. Dat was best wel lastig, want ik ben een broodeter en moest op zoek gaan naar ander eten, maar op een gegeven moment wende het wel.”

Melk en ei

De klachten van de Overijsselse leken veel weg te hebben van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Buikpijn en problemen met de ontlasting zijn de meest voorkomende klachten. Gezond eten is bij PDS belangrijk. “Ik ben vorig jaar september bij Darmspecialist gekomen. We hadden toen een traject van een jaar afgesproken. Mijn bloed en ontlasting werden opgestuurd en onderzocht. Ook kreeg ik af en toe wat andere supplementen en had ik regelmatig een consult. En als ik tussendoor vragen had, dan kon ik die ook gewoon stellen.”

Na een vervolgonderzoek werd duidelijk waar Ineke’s klachten vandaan kwamen. Ze bleek allergieën te hebben voor melk en ei. Allergie voor eieren komt vooral voor bij kinderen: 2 procent van de kinderen jonger dan 2 jaar heeft er last van. Op 4-jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun ei-allergie heen gegroeid. Bij anderen is de allergie blijvend, zo ook bij haar. “Waarschijnlijk heb ik het mijn hele leven al gehad.”

Veel water

Tineke kreeg te horen dat ze geen suikers en koolhydraten meer mocht eten. Dat betekende een behoorlijke omslag, zeker in huishouden met een man en zes kinderen. “Ach, dat was na een weekje al heel gewoon. Voor mijn gezin kook ik gewoon aardappels, groente en vlees of pasta. Voor mezelf maak ik dan groente klaar en eet ik een stukje vlees.”

“Het betekende voor mij wel een heel ander voedingspatroon, maar het wende heel erg snel. Sterker nog, ik vergeet soms weleens te eten, want ik heb eigenlijk helemaal geen hongergevoel meer. Voor mij dus geen chips meer, want die zijn zout en scherp en ik weet nu dat dat niet goed is voor mijn darmen.”

Best lastig

Dat betekende naast geen tarwe, ook geen melk en eieren meer voor Ineke. “Het is wel een heel gezoek hoor. Je moet echt op zoek naar bepaalde producten, dus het doen van boodschappen duurde wel wat langer, ha, ha. Er ging een tijdje overheen, voordat het werkte en af en toe was het best lastig, maar ik wist wel waar ik het voor deed.”

“Ik voel me nu heel goed en ben fitter dan ooit”, zo gaat ze verder. “Eigenlijk ben ik helemaal klachtenvrij, heb geen pijn meer in buik of maag en ook bijna geen last meer van hoofdpijn. Onlangs heb ik mijn laatste consult gehad bij Darmspecialist. Ik ben heel blij dat ik toen contact heb gezocht en dit traject heb doorlopen.” 

Heel goed

Er is mij gezegd dat ik na 1,5 jaar weer wat voorzichtig melk- en eiproducten mag nemen. Dat ga ik zeker proberen, alleen ik weet ook dat als ik weer klachten krijg, ik er meteen weer mee stop. Net als met het eten van producten waar tarwe inzit. Daar begin ik echt niet meer aan. Het gaat nu gewoon prima en dat wil ik heel graag zo houden”, besluit Ineke.

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

artikel

Diagnose Prikkelbaar Darmsyndroom – en nu?

Ben jij inmiddels ook prikkelbaar geworden door de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom?

Dat is voor ons heel begrijpelijk. Het is namelijk een diagnose waar je weinig mee kunt. Het zegt niks over wat er aan de hand is en geeft alleen aan dat er medisch gezien geen duidelijke oorzaak te vinden is. Gelukkig kunnen wij je helpen!

Klachten patroon

Niet iedereen ervaart dezelfde soort, mate en frequentie van klachten, daarom is het belangrijk om de situatie altijd per persoon te beoordelen. De een ervaart een opgeblazen buik, buikpijn, diarree en moet soms met hoge aandrang richting het toilet. De ander ervaart obstipatie of een reactie op het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Na verloop van tijd kunnen de klachten veranderen en/ of verergeren. Het vreemde is dat je in al deze gevallen dezelfde diagnose krijgt.

Veel voorkomend zijn:

– Buikpijn, buikkramp
– Zure oprispingen & boeren
– Misselijkheid & overgeven
– Opgeblazen gevoel
– Gasvorming
– Diarree en/of verstopping
– Een wisselend ontlastingspatroon waarbij je niet alleen wisselt tussen diarree en verstopping maar ook dagelijks niet of juist heel vaak naar het toilet moet
– Winderigheid

Wat is PDS

Regulier valt PDS of het prikkelbaar darmsyndroom onder de functionele darmstoornissen, omdat er geen afwijkingen aan de darm te zien zijn, maar deze te veel of juist te weinig bewegingen zou maken.

De S in PDS staat voor syndroom 

Een syndroom is niet een op zichzelf staande ziekte maar een verzameling van verschillende klachten en onderliggende problemen. 

Zo kunnen een verstoring van het immuunsysteem, bepaalde voedsel intoleranties of allergieën, een disbalans in je hormonen, de gevoeligheid van je zenuwstelsel, maar ook je psychische gezondheid én een verstoring in je darmflora of het microbioom ten grondslag liggen aan de klachten. Dergelijke verstoringen hebben een ongunstige uitwerking op je spijsvertering.

Wat doen wij eraan

Zoals je ziet zijn er diverse mogelijkheden waardoor iemand klachten ervaart die leiden tot de diagnose van het prikkelbaar darmsyndroom. Door gericht laboratorium onderzoek en onze kennis over de werking van het menselijk lichaam worden de losse puzzelstukjes een geheel waardoor wij de verschillende oorzaken en verbanden in jouw specifieke situatie helder krijgen. Hierdoor kunnen de PDS klachten volledig worden hersteld. 

Hoe doen we dat: Het begint allemaal bij voeding en leefstijl. Wat je eet vormt namelijk de brandstof en de bouwstoffen voor je lichaam. Dit is alles bepalend voor het goed kunnen functioneren van je lichaam en alles wat daarbinnen gebeurt. Een verstoring van het microbioom sporen we op via ontlastingsonderzoek. De aanwezigheid van belangrijke vitaminen, mineralen en eventuele voedsel intoleranties en allergieën onderzoeken we middels bloedonderzoek.

Regelmatig horen wij van onze cliënten dat ze in het verleden is verteld dat voeding geen enkele rol zou spelen bij de klachten die zij ervaren. Dit is natuurlijk grote onzin. Ten eerste is het per persoon verschillend of, en zo ja welke voedingsmiddelen mogelijk klachten veroorzaken. Ten tweede is het voor je buik echt beter om gezond te eten dan elke dag junkfood. Ga maar eens een week lang voor iedere maaltijd naar een snackbar, dan zal je ervaren dat voeding van grote invloed is op hoe jij je voelt en de energie die je in de dag hebt. Vertrouw dus ook op je eigen ervaringen met voeding, alleen jij kunt het verschil voelen.

Feitjes

– Naast PDS wordt de term IBS gebruikt, dit is afkomstig van het Engelse Irritable Bowel Syndrome
– Bij PDS ziet de Darm er anatomisch normaal uit, vaak wordt dit bepaald met een coloscopie
– PDS werd lange tijd gezien als een uitsluitend psychische aandoening
– Een ander woord voor verstopping is obstipatie of constipatie

Berichtnavigatie