fbpx
darmklachten zonder diagnose

Het verhaal van Tineke

“Een heel ander voedingspatroon, maar dat wende snel”

“Ik had dagelijks wel te maken met diarree. Het gekke is dat ik niet per se weet wanneer het ontstaan is of waardoor het gekomen is. Wel dat het steeds erger werd. Met die darmklachten ging ik naar de huisarts, die eerst niets kon vinden en toen voorstelde om een darmonderzoek te laten uitvoeren. Dat zag ik niet zo zitten”, aldus Tineke Boer.

“Vervolgens las ik op Facebook het verhaal van Darmspecialist. Ik was enthousiast en nam contact op. Dat was vorig jaar september en ik ben onlangs gestopt met het traject, omdat het heel erg goed gaat. Ik heb geen darmklachten meer en ik ben ook nog eens afgevallen.”

Verkeerde voeding

Maar liefst 16 kilo viel de 53-jarige inwoonster uit de omgeving van Emmeloord af, daar waar Darmspecialist inmiddels al een aantal jaren gevestigd is. “Ik heb eerst een intake gehad, vervolgens zijn mijn bloed en ontlasting onderzocht. Daar kwam eigenlijk niks uit. Daarna is er een heel plan opgesteld, heb vitaminen gekregen en moest ik in eerste instantie meer groenten en gevarieerd gaan eten.”

“Het werd al snel duidelijk dat mijn darmklachten alles te maken had met verkeerde voeding, terwijl ik juist wilde afvallen. Dat ging zo dus niet lukken. Dat afvallen probeer je weleens en dat gaat even goed, maar een poosje later zit het er ook zo weer aan.”

Veel water

Tineke kreeg te horen dat ze geen suikers en koolhydraten meer mocht eten. Dat betekende een behoorlijke omslag, zeker in huishouden met een man en zes kinderen. “Ach, dat was na een weekje al heel gewoon. Voor mijn gezin kook ik gewoon aardappels, groente en vlees of pasta. Voor mezelf maak ik dan groente klaar en eet ik een stukje vlees. Ik begin de dag met kokosyoghurt en in de middag eet ik twee gekookte of gebakken eieren. Ook drink ik de hele dag veel water.”

“Het betekende voor mij wel een heel ander voedingspatroon, maar het wende heel erg snel. Die yoghurt en eieren vullen en ik red het prima met drie maaltijden op een dag. Sterker nog, ik vergeet soms weleens te eten, want ik heb eigenlijk helemaal geen hongergevoel meer. Voor mij dus geen chips meer, want die zijn zout en scherp en ik weet nu dat dat niet goed is voor mijn darmen.”

Geen klachten

“Ik mag alles eten, maar als ik dat doe dan krijg ik weer last van mijn darmen. En als dat zo is, dan weet ik dat ik mezelf weer goed aan het voedingspatroon moet houden. Ik heb nu helemaal geen klachten meer, ben dus behoorlijk afgevallen en wil nu nog minstens vijf kilo kwijt.”

Omdat het al snel goed ging met Tineke, heeft ze het hele begeleidingstraject niet afgemaakt. “Dat hoefde ook niet zei consulente Roelie. Ik ben heel erg te spreken over hoe het gegaan is met Darmspecialist. Het is zeker kostbaar, maar de begeleiding was vanaf het begin tot het einde heel goed. Ik woon vlakbij en ben een paar keer op kantoor geweest. De rest van de afspraken deden we telefonisch en dat ging heel flexibel en gemakkelijk, ook als ik een keer niet kon. Het viel mij allemaal reuze mee. Ik heb er eigenlijk helemaal geen moeite meegehad en ben blij dat ik het gedaan heb.”

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

artikel

Diagnose luie darm

No Comments

Regelmatig worden we gebeld door mensen die last hebben van obstipatie. In veel gevallen zijn ze genoodzaakt om de ontlasting met veel laxeermiddel uit hun darmen te spoelen. Van de huisarts of internist krijgen ze vervolgens de diagnose van “een luie darm”.

 Maar wat is dat dan “een luie darm”?

Kun je die vergelijken met een 14-jarige puber die niks wil en tegendraads is? Een puber die je streng moet aanpakken of misschien wel een schop onder zijn kont moet geven om hem aan het werk te krijgen? Heeft je lichaam een chronisch gebrek aan laxeermiddel of is er een reden waarom je een luie darm hebt?

Met andere woorden, is er een reden waarom je darmen niet werken zoals ze zouden moeten werken?

Laat ik je eerst uitleggen hoe een darm normaal gesproken werkt. In je darmen is normaal gesproken sprake van peristaltiek. Dit is een knijpende beweging die ervoor zorgt dat de massa van voeding en later ontlasting door je darmen bewogen wordt. Dit is een peristaltische beweging. Dit gebeurt in heel je spijsvertering en dat begint al in je slokdarm.

Stel dat je een keer hebt overgegeven, dan was er een omgekeerde peristaltische beweging waardoor de inhoud van je maag werd terug gestuwd. Normaal gesproken is de peristaltische beweging natuurlijk van je mond richting je kont zodat het door de volledige spijsvertering geloodst wordt.

Om dit te kunnen doen moeten er spiertjes aanknijpen in je slokdarm en darmen. Hierbij is het hormoon serotonine van belang. Maar stel nou dat je lichaam niet voldoende serotonine kan maken. Dan heeft dit gevolgen voor de peristaltische beweging. Nu ontstaan er 2 mogelijkheden.

Obstipatie vanaf jongs af aan

Het is mogelijk dat er sprake is van een genetische afwijking waardoor je lichaam verminderd of helemaal niet in staat is om serotonine te maken. Dit heeft als direct gevolg dat de aansturing van je darmen niet juist verloopt. Met als gevolg dat je waarschijnlijk al je hele leven in meer of mindere mate last hebt van obstipatie.

Obstipatie die gaandeweg is ontstaan

In je darmen leven miljarden bacteriën ook wel darmflora of microbioom genoemd. Die horen daar ook. Als de samenstelling van je darmflora klopt, dit noemen we een symbiotische darmflora, dan zorgen deze bacteriën ervoor dat 80% van je lichaamseigen serotonine daar gemaakt wordt.

In onze praktijk zien we vaak dat door bijvoorbeeld een antibioticakuur een verstoring ontstaat in deze bacteriële samenstelling. Hierdoor ontstaat een dysbiose en je darmflora is dan minder in staat om serotonine te maken.

Dit heeft effect op de peristaltische beweging en daarmee aansturing van je darmen. Met als gevolg dat jij nu last hebt gekregen van obstipatie met als diagnose ‘een luie darm’.

Een arts kan dit probleem niet oplossen. Het enige wat de huisarts of internist kan doen is het voorschrijven van laxeermiddelen die de stoelgang nog enigszins laat verlopen.

Bij Darmspecialist hebben we alle onderzoeken en kennis in huis om deze klachten voor eens en voor altijd te herstellen. Zo onderzoeken we de samenstelling van je darmflora via gespecialiseerd ontlastingsonderzoek. En kunnen we middels DNA-onderzoek aantonen of er een genetische mutatie is die van belang is in de omzetting van serotonine en daarmee de werking van je darmen.

En natuurlijk hebben we alle kennis in huis om jou te leren hoe je deze klachten volledig hersteld. Zodat die luie darm weer lekker aan het werk gaat en jij dagelijks kan poepen.

artikel

Let’s talk about shit

Let’s talk about shit

Roelie: “Het allerleukste van mijn beroep is dat ik de hele dag praat over poep en bezig ben met poep. Niet letterlijk natuurlijk, je hoeft het niet in een potje mee te nemen maar als je bij mij op consult komt dan wil ik alles weten.

Hoe vaak je poept, hoe het ruikt, hoe het eruit ziet, of het wat gemakkelijk gaat of dat je een kwartiertje zit te kreunen, of je last hebt van diarree, of je knalwinden laat die nergens naar ruiken of dat je zo’n sneaky type bent die van die scheten laat die je niet hoort maar des te beter ruikt.”

Wat is goede poep dan?

Een goede keutel is als een rijpe banaan qua vorm en structuur en als het goed is glijdt ie er zo uit. Het allermooiste is dat je ‘m na het doorspoelen ook niet meer ruikt én dat je niet eens hoeft te vegen. Dat is zálig.

Maar wat dan als je van die poep produceert die vraagt om een halve rol wc papier, natte doekjes en een flinke borstelbeurt in de wc? Of als je een half uur nodig hebt, zit te kreunen, drukken, duwen en eindelijk, na een helse bevalling een klein keihard keuteltje produceert? Wat als je twintig keer per dag dunne poep hebt, soms naar de wc moet rénnen omdat er anders ongelukken gebeuren? Je rondloopt met schone kleren in de tas en als je ergens naar toe moet, van te voren al checkt waar de toiletten zijn?

Een diagnose – het is maar een etiket

Kans is vrij groot dat de dokter zegt dat je PDS hebt (prikkelbare darm syndroom). Dat is artsentaal voor ‘ik heb geen idee wat je hebt want mijn onderzoeken laten de oorzaak niet zien’. Is er dan ook echt niks te vinden? Of zoekt die dokter niet goed (genoeg)?

Als je mazzel hebt mag je naar het ziekenhuis voor meer onderzoeken. Dan kijken ze even met een camera in je darm (die voor de gelegenheid even wordt gepoetst) of het orgaan afwijkend is. Als ze een ontsteking zien krijg je, afhankelijk van de locatie, de diagnose Colitus Ulcerosa of Morbus Crohn. Met een diagnose en een recept voor de apotheek word je de wijde wereld weer in gestuurd, succes ermee.

Een paar hele belangrijke details worden volledig over het hoofd gezien, namelijk de verteringscapaciteit en de darmflora.Over vertering ga ik het in een andere blog hebben, nu gaat het even over de beestjes in je buik.

Beestjes in mijn buik?

Ieder mens heeft een eigen unieke dierentuin in zijn darm wonen in de vorm van bacteriën, dit heet je darmflora of darmmicrobioom. Eigenlijk is dat heel bijzonder want die 1,5 kg (!) bacteriën zijn verantwoordelijk voor de opname van voedingstoffen, voor het maken van lichaamseigen vitaminen, een groot deel van je immuunsysteem wordt geregeld door die bacteriën én ze maken ook nog eens een groot deel van je neurotransmitters, de boodschapper stofjes die ervoor zorgen dat je je happy voelt (of juist niet…).

Vandaar dat wij altijd een ontlastingsonderzoek laten doen. Dan weten we niet alleen welke beestjes jij hebt, maar ook of er toevallig verkeerde beestjes tussen zitten, of er misschien andere relschoppers aanwezig zijn (denk aan parasieten of schimmels) en of er ontstekingen zijn.

Ook handig om te weten: of je darmwand een beetje dicht is. Want als er een beest gaten in zit te knagen, of je darmwand is lek door bepaalde voedingsstoffen, dan wordt de situatie er niet beter op. Een ontlastingsonderzoek is dus een vrij eenvoudige manier (er hoeft geen naald in, je hoeft alleen maar even op een papieren bordje te poepen en een beetje poep in een buisje te stoppen) om heel veel informatie te krijgen.

Schaamte is nergens voor nodig

Wat een onderwerp zeg! Als je de hele dag over poep praat ga je vanzelf de schaamte voorbij. Laten we afspreken dat het heel normaal is om over poep te praten. Schaamte is nergens voor nodig, poepen doen we namelijk allemaal.

En kijk eens wat vaker achterom. Bewonder eens wat je lijf heeft geproduceerd en vraag je eens af of het eigenlijk wel goed is. Hoe is de structuur, hoe ruikt het, wat voor kleur zit eraan?
En wat nou als het er niet goed uitziet? Geen zorgen, dan zijn wij er voor je.

diagnose CU

Het verhaal van Coby

Een beter leven dankzij een bewaard krantenartikel

Coby Smid had al jaren last van haar darmen. Ze ging met enige regelmaat naar de huisarts, maar kreeg niet het gevoel dat ze heel serieus werd genomen. Met een spastische darm en met alle ongemakken die dat met zich meebracht, moest ze maar leren leven. Dankzij een bewaard interview uit de Hoogeveensche Courant over Jeroen le Duc van Darmspecialist werd alles helemaal anders en vooral veel beter.

“Ik liep al langer te klooien en te klungelen met mijn darmen, om het maar meteen duidelijk te zeggen”, vertelt Coby (61). “Dat leidde tot allerlei klachten, waaronder ook veel vermoeidheid. Ik ging af en toe naar de huisarts, maar dat leverde niets op. Ook een aantal bloedonderzoeken in eerste instantie niet. Daar kwam nooit wat uit. Ik voelde mij eigenlijk helemaal niet serieus genomen.”

Bloed

“Op een gegeven moment had ik bloed in de ontlasting en werd ik doorgestuurd naar de maag, lever en darm afdeling in het ziekenhuis. Er volgde een onderzoek en toen kreeg ik te horen dat ik Colitis ulcerosa had, oftewel een ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Ik kreeg echt nul komma nul begeleiding. Ook heb ik nooit een specialist gesproken en als ik weer last zou hebben, dan moest ik maar bellen.”

Coby kreeg medicijnen voorgeschreven, maar dat wilde ze eigenlijk niet. Ook werd haar verteld dat als ze weer medicijnen nodig had, ze contact op moest nemen. Coby zocht naar een andere oplossing. “Ik woon in de buurt van Hoogeveen en had in de krant een interview gelezen met Jeroen over Darmspecialist en wat zijn werkwijze was. Het sprak mij op de een of andere manier aan en ik heb het bewaard. Eigenlijk weet ik niet waarom, want dat doe ik normaal nooit. Op het moment dat ik de diagnose Colitis ulcerosa kreeg, besloot ik contact te zoeken met Jeroen.”

Riet

Bij Darmspecialist werd de ontlasting van Coby onderzocht, een bloedonderzoek gehouden en kreeg ze meteen de nodige voedingsadviezen aangereikt en supplementen voorgeschreven. Dat betekende per direct gluten-, lactose- en suikervrij eten en drinken. “Ik probeer mij hier zo goed mogelijk aan te houden. Dat lukt mij meestal wel, maar soms ook niet. Wat ik meteen erg prettig vond was de begeleiding. Eerder had ik het idee dat ik met een kluitje het riet was ingestuurd. Dat is bij Jeroen zeker niet zo. Hij neemt alle tijd voor je en als ik een vraag heb, dan kan ik hem altijd mailen. Ook is hij heel erg duidelijk in zijn uitleg.”

“Dit is echt ongekend voor mij”

Nog voor corona, meldde Coby zich bij Darmspecialist, dus dat is ongeveer een jaar geleden. “Het duurde even, maar na een aantal maanden merkte ik echt resultaat. Mijn darmen werden rustig en functioneren nu weer fatsoenlijk. Ik heb weinig last meer van vermoeidheid en voel mij over het algemeen goed. Aan het begin moest ik een beetje mijn draai vinden, maar het is écht een heel stuk verbeterd. Het heeft effect. Mijn darmen hebben nooit echt goed gewerkt. Nu wel gelukkig. Dit is echt ongekend voor mij. En als ik een keer smokkel met iets, dan merk ik dat meteen. Dus wat dat betreft ligt het ook heel erg aan jezelf.”

 

Geschreven door Erik Riemens

diagnose Crohn

Het verhaal van Ysbrand

Leven met de ziekte van Crohn, het persoonlijke verhaal van Ysbrand

Ysbrand kreeg als tiener de diagnose IBD – ziekte van Crohn. Verschillende medicatie en operaties volgden. Nu jaren later is hij pijn- klachten- en medicatievrij. Hoe dit voor hem was, welke invloed dit op zijn leven heeft gehad en de reis die hij heeft gemaakt deelt hij in deze documentaire.

 

 

darmklachten zonder diagnose

Het verhaal van Mirjam

“Het vraagt heel veel wilskracht en motivatie, maar het is mij gelukt”

“Skeletje. Zo noemde mijn dochter van 10 jaar mij in 2018. Nou, die opmerking komt wel binnen hoor. Nu heb ik mijn energie helemaal terug, kan alles weer en voel mij gezonder dan ooit”, aldus Mirjam. Het verhaal over een gebakje op vakantie, boos zijn op de huisarts en de uiteindelijk succesvolle behandeling door Darmspecialist.

Het verhaal van Mirjam, de 52-jarige Hilversumse is er eentje met een lange aanloop. Ze was een gelukkige en sterke vrouw die weliswaar rekening hield met wat ze at, maar zich geen zorgen hoefde te maken over de hoeveelheid. Ze bleef namelijk keurig op gewicht. “Voordat ik uit eten ging, at ik vaak een bord warm eten. Anders hield ik het niet vol. Ik kwam gewoon niet aan en kon eten als een bouwvakker”, zegt ze met een lach.

Zalm

In 2008 liep ze in Brazilië een voedselvergiftiging op door het eten van gebakken zalm. Ze belandde zelfs in het ziekenhuis en kreeg een hele zware antibioticakuur. “Ik had een baby van een half jaar en was uitgedroogd. Ik heb daar uren aan het infuus gelegen. Uiteindelijke herstelde ik, maar hield er een lactose-intolerantie aan over. Sinds die tijd eet ik geen zuivel meer.”

Tien jaar later was ze met haar dochter op Korfu. Ze bezondigde zich aan een gebakje met wat ijs. Het kwam haar in alles duur te staan. Ze liet diezelfde avond haar eten al staan en de periode erna vlogen de kilo’s eraf. En na elke maaltijd had ze diarree. Het nam enge vormen aan en ze werd graatmager. Het woord anorexia viel.

Kwalijk

“Ik voelde mij niet serieus genomen door de huisarts, toen ik zei dat ik in twee weken tijd tien kilo was afgevallen. Hij wilde het aankijken en pakte niet door. Dat heeft zeven maanden geduurd. Ik had na iedere maaltijd nog diarree, helemaal geen energie meer en viel steeds meer af.  Toen heb ik zelf om een darmonderzoek gevraagd. Dat ik daar zelf mee moest komen, vind ik eigenlijk nog steeds wel heel kwalijk”, aldus Mirjam.

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat er sprake was van een darmparasiet plus een maagwandbacterie, in dit geval de helicobacter pylorie. Een zes wekenlange antibioticakuur en medicatie volgden. Maar dat pakte helemaal verkeerd uit. “De antibiotica beschadigde mijn hele darmflora. Uiteindelijk heb ik dus zeven maanden zonder dat ik het wist met een darmparasiet rondgelopen. Daardoor bleef ik de hele dag maar eten en trek houden. En zo heb ik de schimmelinfectie Candida in mijn darmen ontwikkeld. Ik verloor daarom nog steeds gewicht, bleef heel mager en al mijn weerstand was weg. Het ging echt extreem slecht.”

Afkicken

Inmiddels was het 2019 en Mirjam kreeg via een vriend het verhaal te horen over Darmspecialist. Het contact met Jeroen le Duc werd gelegd. “We spraken een uur aan de telefoon. Omdat de Candida in het leven werd gehouden door de enorme hoeveelheid koolhydraten die ik dagelijks tot mij nam, zei hij dat ik daar meteen mee moest stoppen. Op die manier werd de schimmel uitgehongerd.”

“Ook gaf hij mij een hele lange lijst van vitaminen en supplementen. Het werd direct rigoureus aangepakt. Ik moest afkicken van het eten van lekkere dingen en stoppen met het drinken van alcohol. Dat was voor mij best lastig, want ik kon dat altijd doen zonder aan te komen. Maar het mooie was dat na één dag de diarree al stopte. Het had meteen resultaat!”

Uithongeren

Inmiddels ziet de wereld van Mirjam er heel anders uit. “Naast vitaminen, supplementen en een mix van pathogenen, neem ik veel rood fruit, groente en vlees, vooral kip en rund. Ook eet ik dagelijks een handje rauwe, ongezouten noten en vijf eieren. Ik heb inmiddels koolhydratenvrij brood gevonden en speciale lactosevrije kaas. Ook drink ik geen frisdrank meer. Alcohol heb ik twee jaar lang niet gedronken, dat doe ik nu enkel af en toe in het weekend.”

“Het vraagt heel veel wilskracht en motivatie, maar na een hele lange weg van twee jaar is het mij gelukt”, zeg Mirjam opgelucht. “Ik doe het voor mijn kinderen, mijn partner, mijn collega’s en uiteraard voor mezelf. Inmiddels weeg ik 58 kilo, heb mijn energie en weerstand weer terug en voel mij gezonder dan ooit.”

Geschreven door Erik Riemens

diagnose PDS

Het verhaal van Daniëlle

Daniëlle Wemeijer was aan het eind van haar tienerjaren en had in die periode te maken met stress. Dat sloeg op haar darmen. Gevolg was een sociaal leven dat platlag, zoals ze zelf zegt. Nu is ze bijna een jaar onder behandeling geweest van de Darmspecialist en gaat het heel goed met haar.

“Mijn gedachten zijn niet alleen maar meer bij mijn darmen”

De 28-jarige tandartsassistente uit Coevorden had in haar kinderjaren geen klachten. Door stress ontstonden darmklachten. “Dat betekende dat ik mijn eet- en drinkgedrag al een dag voordat ik bijvoorbeeld op visite ging, ging aanpassen. Ik had last van chronische diarree en kreeg de diagnose PDS. Het betekende voor mij dat ik na wat eten of drinken binnen een kwartier naar de wc moest. Die moest altijd in de buurt zijn.”

“Gelukkig kon ik wel werken, want daar wist ik dat ik op tijd naar het toilet kon en ik heb een flexibele werkgever. Maar verder kon ik eigenlijk niets. Mijn hele sociale leven lag plat.”

Stempeltje gekregen

Ze belandde in het medische circuit, raadpleegde artsen, specialisten en een hypnotiseur. Wat ze kreeg? Diarreeremmers en de mededeling dat ze er ‘maar mee moest leren leven.’ “Ik was 28 jaar en daar zat ik dus echt niet op te wachten. Via via kwam ik in contact met de Darmspecialist en ik maakte een afspraak met Jeroen. Ik had daar meteen een goed gevoel bij. Hij luisterde naar mij, gaf eerlijk aan wat hij kon bieden en stippelde het traject uit. Zijn anatomische uitleg, het verband tussen darmen, lichaam en geest en de werking van de darmen waren allemaal heel duidelijk”, schetst Daniëlle.

“PDS was een stempeltje dat ik had gekregen. Ik ga jou helpen om daarvan af te komen, voegde hij daar nog aan toe.”

Na een vragenlijst volgde een bloed- en ontlastingsonderzoek. Daaruit bleek dat Danielle geen parasieten of schimmels had. Ze kreeg bepaalde aanvullende mineralen en vitaminen voorgeschreven, die ze zelf onvoldoende had. Daardoor werkten haar darmen dus niet goed. Een gesprek met een voedingsdeskundige volgde.

Tussen haakjes

“Ik moest een bepaald dieet volgen, al plaats ik dat woord dieet liever tussen haakjes. Ik bleek geen glutenallergie te hebben, dus helemaal granen- en glutenvrij hoefde in mijn geval niet. Wel moest ik glutenarm gaan eten. Dat was best wel lastig in het begin, want ik ben een enorme broodliefhebber. Ik at altijd speltbrood, dat moest dus anders. Toch was het niet een enorme opgave, want ik was al gewend om rekening te houden met mijn eten en drinken. Het zette niet mijn hele leven op z’n kop en het was goed te doen.”

“Bovendien werd ik in het begin goed in de gaten gehouden. Na een paar weken ging het al een stuk beter. Ik slikte verschillende supplementen en kon na een poosje minderen met het slikken van diarreeremmers.”

“Het ging dus steeds beter, maar dan komt er een moment dat het stagneert. Dat is best lastig, zwaar en ook wel emotioneel. Dat doet wat met je. Je hebt eigenlijk een vliegende start en dan ineens blijft het wat hetzelfde. Ik kreeg te horen dat je darmen dan zoekende zijn. In mijn geval weet ik dat mijn darmen altijd mijn zwakke plek zullen blijven.”

Bijna alles

“Inmiddels mag ik de supplementen afbouwen en heb ik binnenkort een soort van eindgesprek met Roelie. Dan gaan we evalueren. Ik weet dat ik hiermee moet doorgaan, maar dat is goed. Ik voel mij ook goed en durf met een gerust hart in de auto te stappen en weer gewoon wat te eten, zonder dat ik meteen denk van ‘waar is de wc’? Dat voelt zoveel prettiger. Eigenlijk kan ik alles weer wat ik bijna tien jaar geleden ook allemaal kon.”

Geschreven door Erik Riemens
darmklachten zonder diagnose

Het verhaal van Jellien

Halverwege 2019 begon ik klachten te krijgen: pijn in mijn bovenbuik, een moeizame stoelgang en een opgeblazen buik. Wat ik ook at, het viel helemaal niet goed. De vervelenden klachten maakten dat ik steeds minder ging eten.

Weinig eten ging best lang goed. Maar op een gegeven moment kreeg ik ondergewicht. Mijn lichaam kreeg letterlijk en figuurlijk te weinig voeding, waardoor ik nog meer klachten kreeg. Ik voelde me slapjes, doodmoe, ik menstrueerde niet meer en kreeg (lichamelijke) anorexia verschijnselen.

Niets te vinden

Omdat de klachten zich bleven opstapelen, ben ik naar mijn huisarts gegaan. Die verwees me door naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis heb ik allerlei vervelende onderzoeken laten doen. Mijn darmen, mijn slokdarm, mijn maag, alles is uitgebreid bekeken, maar er werd niets gevonden. Ik kreeg alleen het advies om maagbeschermers te gaan gebruiken.

Dankzij spijsverteringsenzymen weer eten

Gelukkig had ik ondertussen DarmSpecialist gevonden en maakte ik kennis met Roelie. Zij heeft om te beginnen heel goed naar mijn verhaal geluisterd. Roelie nam altijd de tijd, kan echt goed luisteren en heeft enorm veel kennis van de werking van de hele spijsvertering. Gelukkig ontdekte zij daardoor wél wat de oorzaak van mijn klachten was. Met behulp van spijsverteringsenzymen kreeg Roelie mij weer aan het eten.

Rustig aan herstellen

Nu ik weer kon eten, kwam ik gelukkig al heel snel weer een beetje aan. Daardoor kwam ook de energie weer terug. Als bezige bij wilde ik dus ook meteen weer van alles doen, maar ik moest nog wel een poosje rustig aan doen. Mijn organen hadden de energie hard nodig om te herstellen, ik mocht de energie dus niet opmaken aan andere dingen.

Deskundig, op maat en zeer betrokken

Bij DarmSpecialist krijg je voedingsadvies dat past bij jouw specifieke probleem. De specialisten zijn zeer deskundig en leggen heel duidelijk uit hoe je lichaam werkt, waar het misgaat, waarom het mis gaat en wat je eraan kunt doen.

Mede dankzij DarmSpecialist ben ik 10 kg aangekomen en functioneert mijn lichaam weer zoals het hoort. Bovendien vond ik Roelie een heel betrokken en warme persoonlijkheid, dat heeft me gesteund en vertrouwen gegeven.

Berichtnavigatie

X