fbpx
darmklachten zonder diagnose

Het verhaal van Lydia

Lydia van de Vijver (78) heeft geen darmklachten meer

“Ik mag graag fietsen met mijn man. Als ik dan tegen de wind in fietste, had ik minder last van mijn jeuk. Dat was één van mijn klachten. Uiteindelijk ben ik bij de Darmspecialist heel goed geholpen. Daardoor ben ik nu van de jeuk af en heb ik ook geen last meer van diarree”, aldus Lydia van de Vijver (78).

Ze woont in Lemmer en had al jaren te maken met diarree, eigenlijk altijd na het avondeten. “Ook had ik veel jeuk over mijn hele lichaam. Vooral op mijn hoofd. Soms moest ik er ’s nachts uit en ging ik onder de douche. Mijn huisarts deed wat onderzoekjes, maar daar kwam niets uit. Er gebeurde verder ook niks. Toen ik later nog een keer naar de dokter ging, omdat ik maar klachten bleef houden, kreeg ik te horen dat ik er maar mee moest leren leven. Ik zei toen van dat kan ik helemaal niet.”

“Ik ben toch wel heel blij dat ik het gedaan heb”

Een poosje later zag ze een Darmspecialist advertentie in de huis-aan-huis-krant De Noordoostpolder. Lydia begon te lezen, werd nieuwsgierig en nam contact op met eigenaar Jeroen le Duc. “Ik dacht eerst van zou het wel echt zijn? Toen ik het eerste gesprek had met Roelie, voelde dat meteen goed. Zij gaf mij de nodige vitaminepillen en zette mij op een streng dieet. Ook werd mijn bloed en ontlasting onderzocht. Dat laatste werd in Duitsland gedaan en toen bleek dat er verkeerde bacteriën en amoeben, kleine parasieten, in mijn darmen zaten.”

“Hoe dat kwam? Mijn man en ik hebben in het verleden meer dan twintig jaar veel over de hele wereld gereisd. Soms waren we in landen waar ze het niet zo nauw namen met de hygiëne. Ook hebben we regelmatig wat bijzondere lokale dingen gegeten. Mogelijk waren dat oorzaken voor mijn klachten.”

“Ik weet precies wat ik kan eten en wat niet”

Het strenge dieet en de medicatie deden zijn werk, maar gemakkelijk was dat niet, volgens Lydia. “Geen brood meer, geen aardappels, geen melk. Ik ben een snoeperd, maar ik mocht ook geen suiker meer. We eten nu speciaal brood dat ik koop bij de natuurwinkel. Natuurlijk duurde het even voordat ik echt resultaat merkte, maar dat ging best vlot. Soms zondig ik weleens, maar ik kijk wel uit. Ik weet precies wat ik kan eten en wat niet. Vlees uit de supermarkt bijvoorbeeld, want daar zitten heel veel E-nummers in. Dat moet ik niet eten. Als ik dat haal bij de slager, is dat geen enkel probleem.”

“Echt, ik ben blij dat ik zo’n 1,5 jaar geleden contact heb gezocht met Darmspecialist. Een aantal weken geleden had ik mijn laatste sessie gehad. Het was niet goedkoop, want ik moest alles zelf betalen, maar de begeleiding was geweldig. Ik ben toch wel heel blij dat ik het gedaan heb en ben er helemaal aan gewend. Het gaat beter dan ooit. Gelukkig wel.”

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

diagnose PDS

Het verhaal van Ineke

“Als ik weer klachten krijg, dan stop ik er meteen mee””

“Het gaat gewoon heel goed. Ik voel mij fitter dan ooit.” Ineke van Harten (56) is maar wat blij met de adviezen van Darmspecialist, die uiteindelijk aan het licht brachten dat ze een melk- en ei-allergie had. 

“Ik had veel pijn in mijn buik en maag. Ook had ik regelmatig hoofdpijn. Ik ben naar de huisarts geweest, maar die kon niets vinden. Toevallig zag ik op Facebook een bericht van Darmspecialist. Ik heb contact gezocht met Jeroen le Duc en kennisgemaakt. Hij liet de werking zien van de darmen en legde de behandeling verder uit.”

“Ook kreeg ik meteen de nodige supplementen mee en ik mocht geen tarwe meer eten. Dat was best wel lastig, want ik ben een broodeter en moest op zoek gaan naar ander eten, maar op een gegeven moment wende het wel.”

Melk en ei

De klachten van de Overijsselse leken veel weg te hebben van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Buikpijn en problemen met de ontlasting zijn de meest voorkomende klachten. Gezond eten is bij PDS belangrijk. “Ik ben vorig jaar september bij Darmspecialist gekomen. We hadden toen een traject van een jaar afgesproken. Mijn bloed en ontlasting werden opgestuurd en onderzocht. Ook kreeg ik af en toe wat andere supplementen en had ik regelmatig een consult. En als ik tussendoor vragen had, dan kon ik die ook gewoon stellen.”

Na een vervolgonderzoek werd duidelijk waar Ineke’s klachten vandaan kwamen. Ze bleek allergieën te hebben voor melk en ei. Allergie voor eieren komt vooral voor bij kinderen: 2 procent van de kinderen jonger dan 2 jaar heeft er last van. Op 4-jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun ei-allergie heen gegroeid. Bij anderen is de allergie blijvend, zo ook bij haar. “Waarschijnlijk heb ik het mijn hele leven al gehad.”

Veel water

Tineke kreeg te horen dat ze geen suikers en koolhydraten meer mocht eten. Dat betekende een behoorlijke omslag, zeker in huishouden met een man en zes kinderen. “Ach, dat was na een weekje al heel gewoon. Voor mijn gezin kook ik gewoon aardappels, groente en vlees of pasta. Voor mezelf maak ik dan groente klaar en eet ik een stukje vlees. Ik begin de dag met kokosyoghurt en in de middag eet ik twee gekookte of gebakken eieren. Ook drink ik de hele dag veel water.”

“Het betekende voor mij wel een heel ander voedingspatroon, maar het wende heel erg snel. Die yoghurt en eieren vullen en ik red het prima met drie maaltijden op een dag. Sterker nog, ik vergeet soms weleens te eten, want ik heb eigenlijk helemaal geen hongergevoel meer. Voor mij dus geen chips meer, want die zijn zout en scherp en ik weet nu dat dat niet goed is voor mijn darmen.”

Best lastig

Dat betekende naast geen tarwe, ook geen melk en eieren meer voor Ineke. “Het is wel een heel gezoek hoor. Je moet echt op zoek naar bepaalde producten, dus het doen van boodschappen duurde wel wat langer, ha, ha. Er ging een tijdje overheen, voordat het werkte en af en toe was het best lastig, maar ik wist wel waar ik het voor deed.”

“Ik voel me nu heel goed en ben fitter dan ooit”, zo gaat ze verder. “Eigenlijk ben ik helemaal klachtenvrij, heb geen pijn meer in buik of maag en ook bijna geen last meer van hoofdpijn. Onlangs heb ik mijn laatste consult gehad bij Darmspecialist. Ik ben heel blij dat ik toen contact heb gezocht en dit traject heb doorlopen.” 

Heel goed

Er is mij gezegd dat ik na 1,5 jaar weer wat voorzichtig melk- en eiproducten mag nemen. Dat ga ik zeker proberen, alleen ik weet ook dat als ik weer klachten krijg, ik er meteen weer mee stop. Net als met het eten van producten waar tarwe inzit. Daar begin ik echt niet meer aan. Het gaat nu gewoon prima en dat wil ik heel graag zo houden”, besluit Ineke.

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

artikel

Diagnose Prikkelbaar Darmsyndroom – en nu?

Ben jij inmiddels ook prikkelbaar geworden door de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom?

Dat is voor ons heel begrijpelijk. Het is namelijk een diagnose waar je weinig mee kunt. Het zegt niks over wat er aan de hand is en geeft alleen aan dat er medisch gezien geen duidelijke oorzaak te vinden is. Gelukkig kunnen wij je helpen!

Klachten patroon

Niet iedereen ervaart dezelfde soort, mate en frequentie van klachten, daarom is het belangrijk om de situatie altijd per persoon te beoordelen. De een ervaart een opgeblazen buik, buikpijn, diarree en moet soms met hoge aandrang richting het toilet. De ander ervaart obstipatie of een reactie op het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Na verloop van tijd kunnen de klachten veranderen en/ of verergeren. Het vreemde is dat je in al deze gevallen dezelfde diagnose krijgt.

Veel voorkomend zijn:

– Buikpijn, buikkramp
– Zure oprispingen & boeren
– Misselijkheid & overgeven
– Opgeblazen gevoel
– Gasvorming
– Diarree en/of verstopping
– Een wisselend ontlastingspatroon waarbij je niet alleen wisselt tussen diarree en verstopping maar ook dagelijks niet of juist heel vaak naar het toilet moet
– Winderigheid

Wat is PDS

Regulier valt PDS of het prikkelbaar darmsyndroom onder de functionele darmstoornissen, omdat er geen afwijkingen aan de darm te zien zijn, maar deze te veel of juist te weinig bewegingen zou maken.

De S in PDS staat voor syndroom 

Een syndroom is niet een op zichzelf staande ziekte maar een verzameling van verschillende klachten en onderliggende problemen. 

Zo kunnen een verstoring van het immuunsysteem, bepaalde voedsel intoleranties of allergieën, een disbalans in je hormonen, de gevoeligheid van je zenuwstelsel, maar ook je psychische gezondheid én een verstoring in je darmflora of het microbioom ten grondslag liggen aan de klachten. Dergelijke verstoringen hebben een ongunstige uitwerking op je spijsvertering.

Wat doen wij eraan

Zoals je ziet zijn er diverse mogelijkheden waardoor iemand klachten ervaart die leiden tot de diagnose van het prikkelbaar darmsyndroom. Door gericht laboratorium onderzoek en onze kennis over de werking van het menselijk lichaam worden de losse puzzelstukjes een geheel waardoor wij de verschillende oorzaken en verbanden in jouw specifieke situatie helder krijgen. Hierdoor kunnen de PDS klachten volledig worden hersteld. 

Hoe doen we dat: Het begint allemaal bij voeding en leefstijl. Wat je eet vormt namelijk de brandstof en de bouwstoffen voor je lichaam. Dit is alles bepalend voor het goed kunnen functioneren van je lichaam en alles wat daarbinnen gebeurt. Een verstoring van het microbioom sporen we op via ontlastingsonderzoek. De aanwezigheid van belangrijke vitaminen, mineralen en eventuele voedsel intoleranties en allergieën onderzoeken we middels bloedonderzoek.

Regelmatig horen wij van onze cliënten dat ze in het verleden is verteld dat voeding geen enkele rol zou spelen bij de klachten die zij ervaren. Dit is natuurlijk grote onzin. Ten eerste is het per persoon verschillend of, en zo ja welke voedingsmiddelen mogelijk klachten veroorzaken. Ten tweede is het voor je buik echt beter om gezond te eten dan elke dag junkfood. Ga maar eens een week lang voor iedere maaltijd naar een snackbar, dan zal je ervaren dat voeding van grote invloed is op hoe jij je voelt en de energie die je in de dag hebt. Vertrouw dus ook op je eigen ervaringen met voeding, alleen jij kunt het verschil voelen.

Feitjes

– Naast PDS wordt de term IBS gebruikt, dit is afkomstig van het Engelse Irritable Bowel Syndrome
– Bij PDS ziet de Darm er anatomisch normaal uit, vaak wordt dit bepaald met een coloscopie
– PDS werd lange tijd gezien als een uitsluitend psychische aandoening
– Een ander woord voor verstopping is obstipatie of constipatie

artikel

Maagzuurremmers: waarom de oplossing juist het probleem kan zijn

Maagzuurremmers, wat zijn dat voor medicijnen? 

Ze doen precies wat de naam zegt: het remmen van de aanmaak van maagzuur, maar helaas is dat ook het begin van een heleboel andere ellende. Neem je ze in dan kun je namelijk voedingsstoffen veel minder goed opnemen en verteren. De huisarts schrijft ze zonder al te veel moeite voor en je kunt ze gewoon in het zelfzorgschap van de supermarkt kopen, maar is dit wel een goed idee? 

In de meeste gevallen is het namelijk helemaal niet te veel maar juist te weinig maagzuur wat de klachten veroorzaakt! Juist bij een tekort aan maagzuur blijft voedsel te lang in de maag en wordt het niet goed voorverteerd waardoor er gisting ontstaat in de maag. Deze gasvorming duwt het zuur omhoog waardoor je last krijgt van zure oprispingen, maagzuur, boeren en een opgeblazen buik. Neem je dan de maagzuurremmers in, dan maak je het probleem alleen maar groter. Daarnaast is het handig om op zoek te gaan naar de oorzaak waarom je te weinig maagzuur hebt. Dat probleem wordt met maagzuurremmers namelijk juist niet opgelost, het wordt eerder verergerd.

Functies van maagzuur

Maagzuur is een belangrijk spijsverteringssap dat in de maag geproduceerd wordt. Het bevat o.a. zoutzuur en is dus erg zuur. De maag zelf is d.m.v. een dikke slijmlaag goed beschermd hiertegen, maar de rest van je spijsverteringskanaal wordt er niet blij van. Denk maar eens terug aan hoe je slokdarm kan branden nadat je hebt over gegeven. 

Maagzuur heeft een aantal belangrijke functies zoals het kneden en fijnmalen van voedsel, doden van mogelijke ziekteverwekkers die je met je voeding binnenkrijgt zoals ongewenste bacteriën en het afbreken en voorverteren van eiwitten. Hiervoor moet er wel voldoende maagzuur aanwezig zijn en moet het de juiste zuurgraad hebben. Zuurgraad drukt men uit in pH, hoe lager de pH hoe zuurder. Je maagzuur moet een pH hebben van rond de 2.

Een gebrek aan maagzuur kan al voorkomen bij stress, een tekort aan voedingsstoffen, een beklemde maagzenuw door fysieke klachten (bijvoorbeeld nek- of schouderklachten). Maar ook door onrustig en gehaast eten of, in een ernstiger geval, de aanwezigheid van de maagbacterie Helicobacter Pylori. 

Klachten waarbij vaak maagzuurremmers worden voorgeschreven:

– opgeblazen gevoel
– brandend maagzuur
– oprispingen
– pijn tussen je schouderbladen
– hartkloppingen of
– darmklachten 

Ook worden maagzuurremmers voorgeschreven bij een maagzweer of lichte ontsteking van de slokdarm. Je symptomen zullen dan wel (tijdelijk) verminderen, maar de oorzaak blijft helaas onopgelost! 

Gebruik je maagzuurremmers te lang? Dan kun je te maken krijgen met botontkalking, vitamine B12 tekort, bloedarmoede of in ernstiger gevallen darmontstekingen en problemen met je nieren. Daarnaast ben je gevoeliger voor ziekteverwekkers, omdat er nóg minder maagzuur aangemaakt wordt en de zuurtegraad verstoord raakt. Misschien zijn maagzuurremmers dus niet een heel goed idee.

Wat doen wij?

Wij gaan zorgvuldig om met je gezondheid en gaan dan ook uitgebreid op zoek gaan naar de oorzaak van jouw klachten. Leefstijl- en suppletie adviezen maken deel uit van onze begeleiding. Zo kan je lichaam zichzelf herstellen en wordt je spijsvertering weer optimaal!

Feitjes

– Maagzuur klachten komen bijna altijd door een tekort aan maagzuur
– Te veel maagzuur komt bijna nooit voor!
– Een veel gebruikte afkorting voor maagzuur is HCL, oftewel Hydrochloride
– Zodra het water je in de mond loopt bij het zien en ruiken van of alleen al denken aan eten, wordt er al maagzuur aangemaakt door je lichaam! Dit heet de cephalische fase.
– De andere 2 fases waarbij maagzuur aangemaakt wordt zijn de gastrische en intestinale fase.
– De aanmaak van maagzuur staat veelal onder invloed van hormonen zoals: acetylcholine, gastrine, leptine, ghreline en cholecystokinine.
– Maagzuur is belangrijk voor het doden van bacteriën, parasieten en andere ziekteverwekkers.
– Een normale maagzuur PH ligt tussen de PH 1-3 en is dus erg zuur!

darmklachten zonder diagnose

Het verhaal van Henk

Henk Schra maakt weer veel fietskilometers

Henk Schra uit de gemeente Noordoostpolder is een echte fietsliefhebber. Regelmatig toert hij rond in de mooie omgeving. “Alleen dat kon op een gegeven moment niet meer. Ik heb een jaar last gehad van diarree. En omdat vanwege corona de restaurants allemaal dicht waren, durfde ik het huis niet meer uit. Gelukkig kan dat nu wel weer. Dankzij Darmspecialist.”

Schra is 82 jaar en had nooit last van darmproblemen. Tot vorig jaar. Ineens elke dag diarree. “Door mijn schoondochter werd ik geattendeerd op een krantenadvertentie van Darmspecialist. Ik las het en ik dacht van dat is wellicht wat voor mij en ik maakte een afspraak op het kantoor in Emmeloord. Zo kwam het allemaal aan het rollen.”

“Je wilt alles doen om ervan af te komen”

Eigenaar Jeroen le Duc legde Henk uit wat het behandelplan was. Zijn ontlasting werd opgestuurd naar Duitsland voor nauwkeurig onderzoek. “Ik was bij de huisarts geweest en die had ook een darmonderzoek gedaan. Alleen daar kwam niets bijzonders uit en alles was goed. Toch bleef ik last houden van diarree. In Duitsland doen ze veel gedetailleerder onderzoek. Daaruit bleek dat slechte bacteriën de overhand hadden die mijn klachten veroorzaakten. En daar moest wat aan gebeuren.”

Er volgden nog wat gesprekken en er werd een behandelplan opgesteld. Henk kreeg de nodige voedingssupplementen. “Ook had ik contact met een voedingsdeskundige. Ik bleek te weinig goede vetten te hebben en moest wat anders gaan eten. En dat heb ik gedaan.”

Overboord

De combinatie pillen, zoals Henk het noemt, met een ander eetpatroon sloeg aan. Vezelrijke, gezonde voeding was in zijn geval belangrijk. Vezels zorgen voor een goede darmwerking en werken als een soort spons in de ontlasting. Hierdoor nemen ze vocht op en wordt de ontlasting steviger.

“Klopt, het hielp direct. Eigenlijk was ik heel snel van mijn klachten af. Geen diarree meer en kon alles weer doen waar ik zin in had. Inderdaad, ook fietsen. Ik had en heb nergens meer last van. Het gaat harstikke goed. Ik heb ongeveer een week of zes de behandeling ondergaan. Daarna heb ik nog veertien dagen gewacht en toen besloten om het af te bouwen en te stoppen met het slikken van de pillen en volgen van het aangepaste eetpatroon. “Ik heb alles overboord gegooid, ik was klachtenvrij en durfde dat wel aan. Ik had immers geen klachten meer. En tot op de dag van vandaag gaat het hartstikke goed.”

Rit

Tot slot, hoe kijkt Henk terug op een korte en vooral ongemakkelijke periode? “De behandeling is niet goedkoop, zeker het onderzoek in Duitsland niet, maar als je elke dag last hebt van diarree dan wil je van alles wel proberen om ervan af te komen. En dat is nu het geval en alle lof voor Jeroen en zijn team van Darmspecialist. Ik heb alles weer op de rit. Letterlijk, want ik heb er inmiddels weer heel wat fietskilometers opzitten.”

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

darmklachten zonder diagnose

Het verhaal van Tineke

“Een heel ander voedingspatroon, maar dat wende snel”

“Ik had dagelijks wel te maken met diarree. Het gekke is dat ik niet per se weet wanneer het ontstaan is of waardoor het gekomen is. Wel dat het steeds erger werd. Met die darmklachten ging ik naar de huisarts, die eerst niets kon vinden en toen voorstelde om een darmonderzoek te laten uitvoeren. Dat zag ik niet zo zitten”, aldus Tineke Boer.

“Vervolgens las ik op Facebook het verhaal van Darmspecialist. Ik was enthousiast en nam contact op. Dat was vorig jaar september en ik ben onlangs gestopt met het traject, omdat het heel erg goed gaat. Ik heb geen darmklachten meer en ik ben ook nog eens afgevallen.”

Verkeerde voeding

Maar liefst 16 kilo viel de 53-jarige inwoonster uit de omgeving van Emmeloord af, daar waar Darmspecialist inmiddels al een aantal jaren gevestigd is. “Ik heb eerst een intake gehad, vervolgens zijn mijn bloed en ontlasting onderzocht. Daar kwam eigenlijk niks uit. Daarna is er een heel plan opgesteld, heb vitaminen gekregen en moest ik in eerste instantie meer groenten en gevarieerd gaan eten.”

“Het werd al snel duidelijk dat mijn darmklachten alles te maken had met verkeerde voeding, terwijl ik juist wilde afvallen. Dat ging zo dus niet lukken. Dat afvallen probeer je weleens en dat gaat even goed, maar een poosje later zit het er ook zo weer aan.”

Veel water

Tineke kreeg te horen dat ze geen suikers en koolhydraten meer mocht eten. Dat betekende een behoorlijke omslag, zeker in huishouden met een man en zes kinderen. “Ach, dat was na een weekje al heel gewoon. Voor mijn gezin kook ik gewoon aardappels, groente en vlees of pasta. Voor mezelf maak ik dan groente klaar en eet ik een stukje vlees. Ik begin de dag met kokosyoghurt en in de middag eet ik twee gekookte of gebakken eieren. Ook drink ik de hele dag veel water.”

“Het betekende voor mij wel een heel ander voedingspatroon, maar het wende heel erg snel. Die yoghurt en eieren vullen en ik red het prima met drie maaltijden op een dag. Sterker nog, ik vergeet soms weleens te eten, want ik heb eigenlijk helemaal geen hongergevoel meer. Voor mij dus geen chips meer, want die zijn zout en scherp en ik weet nu dat dat niet goed is voor mijn darmen.”

Geen klachten

“Ik mag alles eten, maar als ik dat doe dan krijg ik weer last van mijn darmen. En als dat zo is, dan weet ik dat ik mezelf weer goed aan het voedingspatroon moet houden. Ik heb nu helemaal geen klachten meer, ben dus behoorlijk afgevallen en wil nu nog minstens vijf kilo kwijt.”

Omdat het al snel goed ging met Tineke, heeft ze het hele begeleidingstraject niet afgemaakt. “Dat hoefde ook niet zei consulente Roelie. Ik ben heel erg te spreken over hoe het gegaan is met Darmspecialist. Het is zeker kostbaar, maar de begeleiding was vanaf het begin tot het einde heel goed. Ik woon vlakbij en ben een paar keer op kantoor geweest. De rest van de afspraken deden we telefonisch en dat ging heel flexibel en gemakkelijk, ook als ik een keer niet kon. Het viel mij allemaal reuze mee. Ik heb er eigenlijk helemaal geen moeite meegehad en ben blij dat ik het gedaan heb.”

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

artikel

Diagnose luie darm

No Comments

Regelmatig worden we gebeld door mensen die last hebben van obstipatie. In veel gevallen zijn ze genoodzaakt om de ontlasting met veel laxeermiddel uit hun darmen te spoelen. Van de huisarts of internist krijgen ze vervolgens de diagnose van “een luie darm”.

 Maar wat is dat dan “een luie darm”?

Kun je die vergelijken met een 14-jarige puber die niks wil en tegendraads is? Een puber die je streng moet aanpakken of misschien wel een schop onder zijn kont moet geven om hem aan het werk te krijgen? Heeft je lichaam een chronisch gebrek aan laxeermiddel of is er een reden waarom je een luie darm hebt?

Met andere woorden, is er een reden waarom je darmen niet werken zoals ze zouden moeten werken?

Laat ik je eerst uitleggen hoe een darm normaal gesproken werkt. In je darmen is normaal gesproken sprake van peristaltiek. Dit is een knijpende beweging die ervoor zorgt dat de massa van voeding en later ontlasting door je darmen bewogen wordt. Dit is een peristaltische beweging. Dit gebeurt in heel je spijsvertering en dat begint al in je slokdarm.

Stel dat je een keer hebt overgegeven, dan was er een omgekeerde peristaltische beweging waardoor de inhoud van je maag werd terug gestuwd. Normaal gesproken is de peristaltische beweging natuurlijk van je mond richting je kont zodat het door de volledige spijsvertering geloodst wordt.

Om dit te kunnen doen moeten er spiertjes aanknijpen in je slokdarm en darmen. Hierbij is het hormoon serotonine van belang. Maar stel nou dat je lichaam niet voldoende serotonine kan maken. Dan heeft dit gevolgen voor de peristaltische beweging. Nu ontstaan er 2 mogelijkheden.

Obstipatie vanaf jongs af aan

Het is mogelijk dat er sprake is van een genetische afwijking waardoor je lichaam verminderd of helemaal niet in staat is om serotonine te maken. Dit heeft als direct gevolg dat de aansturing van je darmen niet juist verloopt. Met als gevolg dat je waarschijnlijk al je hele leven in meer of mindere mate last hebt van obstipatie.

Obstipatie die gaandeweg is ontstaan

In je darmen leven miljarden bacteriën ook wel darmflora of microbioom genoemd. Die horen daar ook. Als de samenstelling van je darmflora klopt, dit noemen we een symbiotische darmflora, dan zorgen deze bacteriën ervoor dat 80% van je lichaamseigen serotonine daar gemaakt wordt.

In onze praktijk zien we vaak dat door bijvoorbeeld een antibioticakuur een verstoring ontstaat in deze bacteriële samenstelling. Hierdoor ontstaat een dysbiose en je darmflora is dan minder in staat om serotonine te maken.

Dit heeft effect op de peristaltische beweging en daarmee aansturing van je darmen. Met als gevolg dat jij nu last hebt gekregen van obstipatie met als diagnose ‘een luie darm’.

Een arts kan dit probleem niet oplossen. Het enige wat de huisarts of internist kan doen is het voorschrijven van laxeermiddelen die de stoelgang nog enigszins laat verlopen.

Bij Darmspecialist hebben we alle onderzoeken en kennis in huis om deze klachten voor eens en voor altijd te herstellen. Zo onderzoeken we de samenstelling van je darmflora via gespecialiseerd ontlastingsonderzoek. En kunnen we middels DNA-onderzoek aantonen of er een genetische mutatie is die van belang is in de omzetting van serotonine en daarmee de werking van je darmen.

En natuurlijk hebben we alle kennis in huis om jou te leren hoe je deze klachten volledig hersteld. Zodat die luie darm weer lekker aan het werk gaat en jij dagelijks kan poepen.

artikel

Let’s talk about shit

Let’s talk about shit

Roelie: “Het allerleukste van mijn beroep is dat ik de hele dag praat over poep en bezig ben met poep. Niet letterlijk natuurlijk, je hoeft het niet in een potje mee te nemen maar als je bij mij op consult komt dan wil ik alles weten.

Hoe vaak je poept, hoe het ruikt, hoe het eruit ziet, of het wat gemakkelijk gaat of dat je een kwartiertje zit te kreunen, of je last hebt van diarree, of je knalwinden laat die nergens naar ruiken of dat je zo’n sneaky type bent die van die scheten laat die je niet hoort maar des te beter ruikt.”

Wat is goede poep dan?

Een goede keutel is als een rijpe banaan qua vorm en structuur en als het goed is glijdt ie er zo uit. Het allermooiste is dat je ‘m na het doorspoelen ook niet meer ruikt én dat je niet eens hoeft te vegen. Dat is zálig.

Maar wat dan als je van die poep produceert die vraagt om een halve rol wc papier, natte doekjes en een flinke borstelbeurt in de wc? Of als je een half uur nodig hebt, zit te kreunen, drukken, duwen en eindelijk, na een helse bevalling een klein keihard keuteltje produceert? Wat als je twintig keer per dag dunne poep hebt, soms naar de wc moet rénnen omdat er anders ongelukken gebeuren? Je rondloopt met schone kleren in de tas en als je ergens naar toe moet, van te voren al checkt waar de toiletten zijn?

Een diagnose – het is maar een etiket

Kans is vrij groot dat de dokter zegt dat je PDS hebt (prikkelbare darm syndroom). Dat is artsentaal voor ‘ik heb geen idee wat je hebt want mijn onderzoeken laten de oorzaak niet zien’. Is er dan ook echt niks te vinden? Of zoekt die dokter niet goed (genoeg)?

Als je mazzel hebt mag je naar het ziekenhuis voor meer onderzoeken. Dan kijken ze even met een camera in je darm (die voor de gelegenheid even wordt gepoetst) of het orgaan afwijkend is. Als ze een ontsteking zien krijg je, afhankelijk van de locatie, de diagnose Colitus Ulcerosa of Morbus Crohn. Met een diagnose en een recept voor de apotheek word je de wijde wereld weer in gestuurd, succes ermee.

Een paar hele belangrijke details worden volledig over het hoofd gezien, namelijk de verteringscapaciteit en de darmflora.Over vertering ga ik het in een andere blog hebben, nu gaat het even over de beestjes in je buik.

Beestjes in mijn buik?

Ieder mens heeft een eigen unieke dierentuin in zijn darm wonen in de vorm van bacteriën, dit heet je darmflora of darmmicrobioom. Eigenlijk is dat heel bijzonder want die 1,5 kg (!) bacteriën zijn verantwoordelijk voor de opname van voedingstoffen, voor het maken van lichaamseigen vitaminen, een groot deel van je immuunsysteem wordt geregeld door die bacteriën én ze maken ook nog eens een groot deel van je neurotransmitters, de boodschapper stofjes die ervoor zorgen dat je je happy voelt (of juist niet…).

Vandaar dat wij altijd een ontlastingsonderzoek laten doen. Dan weten we niet alleen welke beestjes jij hebt, maar ook of er toevallig verkeerde beestjes tussen zitten, of er misschien andere relschoppers aanwezig zijn (denk aan parasieten of schimmels) en of er ontstekingen zijn.

Ook handig om te weten: of je darmwand een beetje dicht is. Want als er een beest gaten in zit te knagen, of je darmwand is lek door bepaalde voedingsstoffen, dan wordt de situatie er niet beter op. Een ontlastingsonderzoek is dus een vrij eenvoudige manier (er hoeft geen naald in, je hoeft alleen maar even op een papieren bordje te poepen en een beetje poep in een buisje te stoppen) om heel veel informatie te krijgen.

Schaamte is nergens voor nodig

Wat een onderwerp zeg! Als je de hele dag over poep praat ga je vanzelf de schaamte voorbij. Laten we afspreken dat het heel normaal is om over poep te praten. Schaamte is nergens voor nodig, poepen doen we namelijk allemaal.

En kijk eens wat vaker achterom. Bewonder eens wat je lijf heeft geproduceerd en vraag je eens af of het eigenlijk wel goed is. Hoe is de structuur, hoe ruikt het, wat voor kleur zit eraan?
En wat nou als het er niet goed uitziet? Geen zorgen, dan zijn wij er voor je.

Berichtnavigatie