fbpx
diagnose PDS

Het verhaal van Daniëlle

Daniëlle Wemeijer was aan het eind van haar tienerjaren en had in die periode te maken met stress. Dat sloeg op haar darmen. Gevolg was een sociaal leven dat platlag, zoals ze zelf zegt. Nu is ze bijna een jaar onder behandeling geweest van de Darmspecialist en gaat het heel goed met haar.

“Mijn gedachten zijn niet alleen maar meer bij mijn darmen”

De 28-jarige tandartsassistente uit Coevorden had in haar kinderjaren geen klachten. Door stress ontstonden darmklachten. “Dat betekende dat ik mijn eet- en drinkgedrag al een dag voordat ik bijvoorbeeld op visite ging, ging aanpassen. Ik had last van chronische diarree en kreeg de diagnose PDS. Het betekende voor mij dat ik na wat eten of drinken binnen een kwartier naar de wc moest. Die moest altijd in de buurt zijn.”

“Gelukkig kon ik wel werken, want daar wist ik dat ik op tijd naar het toilet kon en ik heb een flexibele werkgever. Maar verder kon ik eigenlijk niets. Mijn hele sociale leven lag plat.”

Stempeltje gekregen

Ze belandde in het medische circuit, raadpleegde artsen, specialisten en een hypnotiseur. Wat ze kreeg? Diarreeremmers en de mededeling dat ze er ‘maar mee moest leren leven.’ “Ik was 28 jaar en daar zat ik dus echt niet op te wachten. Via via kwam ik in contact met de Darmspecialist en ik maakte een afspraak met Jeroen. Ik had daar meteen een goed gevoel bij. Hij luisterde naar mij, gaf eerlijk aan wat hij kon bieden en stippelde het traject uit. Zijn anatomische uitleg, het verband tussen darmen, lichaam en geest en de werking van de darmen waren allemaal heel duidelijk”, schetst Daniëlle.

“PDS was een stempeltje dat ik had gekregen. Ik ga jou helpen om daarvan af te komen, voegde hij daar nog aan toe.”

Na een vragenlijst volgde een bloed- en ontlastingsonderzoek. Daaruit bleek dat Danielle geen parasieten of schimmels had. Ze kreeg bepaalde aanvullende mineralen en vitaminen voorgeschreven, die ze zelf onvoldoende had. Daardoor werkten haar darmen dus niet goed. Een gesprek met een voedingsdeskundige volgde.

Tussen haakjes

“Ik moest een bepaald dieet volgen, al plaats ik dat woord dieet liever tussen haakjes. Ik bleek geen glutenallergie te hebben, dus helemaal granen- en glutenvrij hoefde in mijn geval niet. Wel moest ik glutenarm gaan eten. Dat was best wel lastig in het begin, want ik ben een enorme broodliefhebber. Ik at altijd speltbrood, dat moest dus anders. Toch was het niet een enorme opgave, want ik was al gewend om rekening te houden met mijn eten en drinken. Het zette niet mijn hele leven op z’n kop en het was goed te doen.”

“Bovendien werd ik in het begin goed in de gaten gehouden. Na een paar weken ging het al een stuk beter. Ik slikte verschillende supplementen en kon na een poosje minderen met het slikken van diarreeremmers.”

“Het ging dus steeds beter, maar dan komt er een moment dat het stagneert. Dat is best lastig, zwaar en ook wel emotioneel. Dat doet wat met je. Je hebt eigenlijk een vliegende start en dan ineens blijft het wat hetzelfde. Ik kreeg te horen dat je darmen dan zoekende zijn. In mijn geval weet ik dat mijn darmen altijd mijn zwakke plek zullen blijven.”

Bijna alles

“Inmiddels mag ik de supplementen afbouwen en heb ik binnenkort een soort van eindgesprek met Roelie. Dan gaan we evalueren. Ik weet dat ik hiermee moet doorgaan, maar dat is goed. Ik voel mij ook goed en durf met een gerust hart in de auto te stappen en weer gewoon wat te eten, zonder dat ik meteen denk van ‘waar is de wc’? Dat voelt zoveel prettiger. Eigenlijk kan ik alles weer wat ik bijna tien jaar geleden ook allemaal kon.”

Geschreven door Erik Riemens
darmklachten zonder diagnose

Het verhaal van Jellien

Halverwege 2019 begon ik klachten te krijgen: pijn in mijn bovenbuik, een moeizame stoelgang en een opgeblazen buik. Wat ik ook at, het viel helemaal niet goed. De vervelenden klachten maakten dat ik steeds minder ging eten.

Weinig eten ging best lang goed. Maar op een gegeven moment kreeg ik ondergewicht. Mijn lichaam kreeg letterlijk en figuurlijk te weinig voeding, waardoor ik nog meer klachten kreeg. Ik voelde me slapjes, doodmoe, ik menstrueerde niet meer en kreeg (lichamelijke) anorexia verschijnselen.

Niets te vinden

Omdat de klachten zich bleven opstapelen, ben ik naar mijn huisarts gegaan. Die verwees me door naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis heb ik allerlei vervelende onderzoeken laten doen. Mijn darmen, mijn slokdarm, mijn maag, alles is uitgebreid bekeken, maar er werd niets gevonden. Ik kreeg alleen het advies om maagbeschermers te gaan gebruiken.

Dankzij spijsverteringsenzymen weer eten

Gelukkig had ik ondertussen DarmSpecialist gevonden en maakte ik kennis met Roelie. Zij heeft om te beginnen heel goed naar mijn verhaal geluisterd. Roelie nam altijd de tijd, kan echt goed luisteren en heeft enorm veel kennis van de werking van de hele spijsvertering. Gelukkig ontdekte zij daardoor wél wat de oorzaak van mijn klachten was. Met behulp van spijsverteringsenzymen kreeg Roelie mij weer aan het eten.

Rustig aan herstellen

Nu ik weer kon eten, kwam ik gelukkig al heel snel weer een beetje aan. Daardoor kwam ook de energie weer terug. Als bezige bij wilde ik dus ook meteen weer van alles doen, maar ik moest nog wel een poosje rustig aan doen. Mijn organen hadden de energie hard nodig om te herstellen, ik mocht de energie dus niet opmaken aan andere dingen.

Deskundig, op maat en zeer betrokken

Bij DarmSpecialist krijg je voedingsadvies dat past bij jouw specifieke probleem. De specialisten zijn zeer deskundig en leggen heel duidelijk uit hoe je lichaam werkt, waar het misgaat, waarom het mis gaat en wat je eraan kunt doen.

Mede dankzij DarmSpecialist ben ik 10 kg aangekomen en functioneert mijn lichaam weer zoals het hoort. Bovendien vond ik Roelie een heel betrokken en warme persoonlijkheid, dat heeft me gesteund en vertrouwen gegeven.

diagnose CU

Het verhaal van Jorieke

Stel je voor: altijd buikpijn en 20 tot 30 keer op een dag naar het toilet. Ook ‘s nachts. Met diarree en heel veel bloed. In 2007 kreeg ik de diagnose Colitis Ulcerosa. Het belemmerde me in álles. Ik wilde zó graag weer zonder klachten leven, voor mijn jonge kinderen zorgen en van hen genieten.

Medicijnen werkten niet. Moest ik een stoma?

Medicijnen werkten altijd maar tijdelijk. Op sommige medicijnen reageerde ik allergisch. Maar er kwamen ‘gelukkig’ steeds weer nieuwe medicijnen. Ik probeerde alles: van prednison, humira, infliximab en aziothoporine tot salofalk zetpillen en klysma’s. Toen kwam het moment dat ik alle mogelijke medicijnen had gehad. Er werd gesproken over een stoma.

Darmspecialist als laatste kans

Ik begon al langzaam aan het idee te wennen, toen ik begin 2019 een interview met Jeroen van DarmSpecialist in de krant las. Misschien was een stoma toch niet nodig? De intake was vrijblijvend, dus ik maakte meteen een afspraak. Het traject klonk ingrijpend. Maar ik had er vertrouwen in en wilde er voor de volle 100% voor gaan. Ik zag het als mijn laatste kans.

Anders leren eten was erg moeilijk in het begin

Ik hield enorm van brood en was een echte zoetekauw. Ik hield niet van eieren en vis. Nu moest ik brood schrappen en eieren gaan eten. Het begin was dus echt zwaar en mijn omgeving was sceptisch. Mijn leven bestond uit etiketten lezen, brood bakken en weekschema’s maken. Dat kostte veel tijd en energie. Energie die ik nauwelijks had, omdat de Colitis achteruit ging en ik veel afviel. Mijn eetlust werd steeds minder, ik vond het erg moeilijk om me aan het strenge dieet te houden.

Betrokken begeleiding door DarmSpecialist

Gelukkig kon ik dagelijks via de app bij Jeroen terecht, dat was heel prettig. Na 2 maanden stug volhouden kwam de omslag: het ging beter met mijn darmen. Ik kreeg meer eetlust en begon eieren zelfs lekker te vinden! Toen ik me beter voelde ging het dieet volgen ook steeds makkelijker.

Gewoon een manier van leven

Je eigen brood bakken vond ik in het begin een hele opgave. Nu is het gewoon een manier van leven geworden. Natuurlijk is het meer werk. Ik maak ’s avonds een verse salade voor de volgende werkdag en bak elke ochtend een ei. Maar daardoor voel ik me de hele dag energieker en prettiger. Restaurants of vrienden kunnen meestal prima rekening houden met mijn dieet en anders neem ik zelf wat mee. Geen probleem!

Geen medicijnen meer

Door de juiste voeding heb ik nu mijn darmen onder controle. Het gaat nu een jaar goed. Ik heb meer energie en de bloeduitslagen zijn beter dan ooit! Ik ben mijn medicatie aan het afbouwen en heb er alle vertrouwen in dat ik uiteindelijk zonder medicatie kan.

Ik heb nu een compleet andere leefstijl, dat was een ingrijpende verandering. Maar ik heb mijn leven weer terug!

darmklachten zonder diagnose

Het verhaal van Rees

Al mijn hele leven ben ik bezig te achterhalen wat ik nou precies heb. Ik heb vele artsen in ziekenhuizen versleten. Vele onderzoekskamers gezien. Akelige onderzoeken gehad. Van alles geprobeerd. Ik werd er vele euro’s armer van, maar kwam geen stap verder. Niemand kon een duidelijke diagnose stellen, dus een oplossing kwam er ook niet.

Ik had al zóveel geprobeerd

Toen ik uitkwam bij DarmSpecialist dacht ik: “Ik kan het in elk geval proberen”. Wie niet waagt, die niet wint. Niet geschoten, altijd mis. Baat het niet, dan schaadt het niet. Zoiets. Ik had natuurlijk al zoveel artsen gezien, dat ik wat sceptisch was. Zouden deze mensen wél kunnen uitvinden wat er mis was met mijn lijf? Maar het warme onthaal en de informele sfeer wekten direct vertrouwen.

Hoera, een genafwijking!

Na het invullen van de anamnese, bloed- en ontlastingsonderzoek kwamen we er binnen een paar consulten achter wat er met mij aan de hand is. Ik blijk een genafwijking te hebben! Dat is op zich natuurlijk niet iets om blij mee te zijn, maar ik ben blij dat ik eindelijk weet wat het is. Want nu kon Roelie me leren wat ik eraan kan doen.

Praat Nederlands met me

Roelie vertaalde alle lastige termen uit de biochemie voor mij in simpele woorden. Zodat ik nu begrijp hoe het lichaam werkt, maar vooral hoe míjn lichaam werkt. En wat ik zelf kan en doen om mijn lichaam te helpen.

Deskundige en betrouwbare begeleiding

Wat me na eerdere minder goede ervaring veel vertrouwen gaf, is dat er nóóit onnodige onderzoeken zijn gedaan bij DarmSpecialist. Ook heeft Roelie nooit dure middelen geadviseerd als dat niet hoefde. Ze zijn er deskundig, heel eerlijk en betrouwbaar. Ook nu kan ik altijd nog advies vragen, ik krijg altijd heel snel antwoord. Geweldig!!

diagnose CU

Het verhaal van Ellen

Tien jaar geleden kreeg ik de diagnose Colitis Ulcerosa. Dat was schrikken. Ik kreeg zetpillen voorgeschreven. Die hielpen, dus ik bouwde het af. Tot er weer een opvlamming kwam. Maar na 4 jaar hielpen de zetpillen niet meer.

Chemopillen, spuiten of een stoma

Ik heb van alles geprobeerd, van chemopillen tot spuiten. Mijn klachten werden onderdrukt, maar de ontsteking verdween nooit. Ik werd steeds zieker, lag 3 dagen in de week met migraine op bed. De opties aan medicatie waren op een gegeven moment op en een stoma leek dichtbij.

Groeiend schuldgevoel en lage zelfwaardering

Ook geestelijk had het allemaal veel impact. Door de ziekte had ik weinig energie om voor mijn kinderen te zorgen. Ik kon er niet voor mijn partner zijn zoals ik wilde. Mijn schuldgevoel groeide en mijn gevoel van eigenwaarde werd steeds kleiner. Ik bezocht zowel een psycholoog als een neuroloog.

Op zoek naar een échte oplossing

In januari 2018 was ik er helemaal klaar mee en stopte acuut met alle medicijnen. Vervolgens zat ik 20 keer per dag op de wc, kon eigenlijk het huis niet uit, moest winkeliers van tevoren bellen of ik gebruik kon maken van het toilet. Ik raakte in paniek zodra ik aandrang voelde. Ik was radeloos. Toch was ik ervan overtuigd dat je met voeding darmproblemen moet kunnen oplossen. Dus ik ging op zoek. Een paar weken later zag ik Jeroen le Duc van DarmSpecialist bij RTL late Night. Hij bevestigde wat ik dacht: voeding is de sleutel.

Goede begeleiding, begrip en geruststelling

Vanaf het eerste contact met DarmSpecialist zat het goed: ik vond er deskundige begeleiding maar ook begrip en geruststelling. Zeker in het begin had ik heel veel vragen. Dan stuurde ik Jeroen een appje en hij reageerde altijd direct. Mijn omgeving vond het eng en maakte zich zorgen, ‘Waar begin je aan, je bent al 10 kilo afgevallen’. Maar ik ben ervoor gegaan.

Weer vertrouwen in mijn eigen lichaam

Onder begeleiding van DarmSpecialist paste ik mijn voedingspatroon aan. Na 2 weken merkte ik al verbetering. Ik hoefde minder naar de wc en kreeg mijn leven weer terug. Ik kon weer naar de winkel en betrapte mezelf erop dat ik van tevoren geen route meer uitstippelde waar ik onderweg naar de wc kon. Ik kreeg weer vertrouwen in mijn lichaam.

Het is even wennen, maar het werkt!

Zeker in het begin was het niet makkelijk. Je moet alle verpakkingen in de supermarkt lezen. Je kan niet meer spontaan gaan borrelen met een portie bitterballen erbij. Maar het nieuwe eetpatroon wordt vanzelf een gewoonte en je wordt heel creatief. Ik ben nu al 2 jaar medicijnvrij en heb dankzij DarmSpecialist mijn leven terug!

darmklachten zonder diagnose

Het verhaal van Corina

Mijn hele leven al heb ik buikpijn, als kind kon ik al slecht naar de wc. Net als mijn moeder. En mijn oma volgens mij ook. Ik heb alles geprobeerd: veel vezels eten, zakjes van de dokter, bepaalde sapjes of andere dingen die de drogist me aanraadde. Maar het hielp allemaal niets. Soms kon ik dagenlang niet naar de wc. En als ik dan éindelijk kon, was het een hele bevalling. Door het persen kreeg ik zelfs aambeien.

Verstopt én depressief

Die obstipatie was ellendig. Daarnaast voelde ik me ook nog eens depressief. Al jaren. Volgens de huisarts had ik een depressie en hij schreef antidepressiva voor. Die heb ik bijna 15 jaar lang geslikt. Via een vriendin kwam ik met mijn darmklachten terecht bij DarmSpecialist. Bij de intake vroeg Roelie of ik naast de verstopping ook moeite had met inslapen en of ik me wel eens depressief voelde. Dat vond ik raar: hoe wist zij dat nou, ik kwam toch voor die ellendige verstopping?! Later begreep ik dat al mijn klachten verband met elkaar hadden.

De kleine stofjes die het doen

Al snel werd duidelijk dat mijn darmen een bepaald stofje niet goed aanmaken. Daardoor zat ik verstopt. Datzelfde stofje speelt ook een rol bij depressie en niet kunnen slapen. Uit ontlastingsonderzoek bleek ik verder een behoorlijke schimmelinfectie te hebben. Daar werden de beestjes in mijn darmen niet zo blij van. En ik bleek niet tegen gluten te kunnen. Dus heeft de voedingsspecialist me geleerd hoe ik zonder al teveel gedoe glutenvrij kan eten.

Let the sun shine in!

Nadat ik een kuur had gevolgd om van die schimmel af te komen, merkte ik dat ik me veel beter voelde. Ik heb nu veel meer energie en de wereld lijkt gewoon zonniger. Ik kan nu gewoon elke dag naar de wc en dat gaat normaal, ik hoef niet meer zo te persen en voel me niet meer zo vol. Maar het allermooiste? Ik ben de antidepressiva aan het afbouwen!

darmklachten zonder diagnose

Het verhaal van Karin

Het meest gênante moment was toen we met onze kinderen van 5 en 7 een dagje dierentuin zouden doen. ‘s Avonds had ik al buikpijn en ’s morgens  moest ik al een paar keer naar het toilet. Het was maar 40 minuten rijden, toch had ik alvast gekeken of ik onderweg naar de wc zou kunnen bij een wegrestaurant ofzo. Ook had ik de plattegrond van de dierentuin gedownload, zodat ik precies wist waar alle toiletten zaten. Naast de tas voor de kinderen had ik ook een tas voor mezelf ingepakt. Ik ging nooit het huis uit zonder een schone onderbroek en jeans.

Linea recta naar de toiletten

De reis verliep prima, maar bij de dierentuin was het druk. We moesten ver lopen vanaf de parkeerplaats en voor de ingang stond een enorme rij. Ik voelde de aandrang in mijn buik toenemen. Ik verbeet me om te zorgen dat het niet mis zou gaan, maar het zweet gutste van mijn voorhoofd. Eenmaal binnen gaf ik snel de kinderen aan mijn man en haastte me naar de wc. Maar ook daar stond een enorme rij…

De vrouw die in haar broek poepte

Daar stond ik dan, inmiddels met de tranen in mijn ogen. Ik besloot mijn probleem uit te leggen aan de mevrouw voorin de rij. Ze liet mij voorgaan, maar het was te laat. De druk in mijn buik was zó erg. Net voordat ik de deur van het wc-hokje opendeed voelde ik dat de ontlasting kwam. En de tas met schone kleren en frisse doekjes was nog bij mijn man.

Met schaamrood op de kaken liep ik het toilet weer uit. Mijn man begreep meteen wat er aan de hand was en nam me zonder pardon mee naar het invalidentoilet waar ik mezelf kon verschonen. De hele dag heb ik om me heen gekeken of ik de vrouwen uit het toilet zag. Of ze naar me keken, die vrouw die zomaar in haar broek poepte. Ik besloot dat ik zo niet meer wilde.

“Ik had er weinig vertrouwen in, ik was regulier al zo vaak onderzocht, bij een diëtiste geweest… wat zouden ze bij DarmSpecialist nog kunnen doen?”

Toch een ontsteking en een bacterie

Via Facebook kwam ik in contact met DarmSpecialist. Ik had er weinig vertrouwen in. Ik was regulier al zo vaak onderzocht en ook al bij een diëtiste geweest. Wat zouden zij nog kunnen doen voor mij? Maar na de uitgebreide intake, ontlastings- en bloedonderzoek bleek ik wel degelijk een ontsteking in mijn darm te hebben. Bovendien bleek ik een nare bacterie bij me te dragen. Die twee samen zorgden voor mijn klachten.

Mijn vrijheid terug met de juiste voeding

Bij DarmSpecialist leerde ik welke voeding invloed heeft op de kwaliteit van mijn darmen. En welke voedingsmiddelen ik beter kan laten staan. Ik kreeg supplementen om mijn immuunsysteem te boosten. Daardoor kon mijn lijf zélf die ontsteking en vervelende bacterie aanpakken.

We zijn nu 3 maanden verder. En ik kan eindelijk spontaan de deur uit, zónder te checken waar de wc zit. Zónder een tas mee te moeten nemen met schone spullen. Daarmee heb ik een enorm stuk vrijheid teruggekregen!

Leesvoer

Genezen van een chronische ziekte door gezond eten?

We weten tegenwoordig steeds meer over eten. Wat goed voor ons is en wat niet. Zo kunnen we aannemen dat het algemeen bekend is dat het eten van groenten en fruit goed is voor je en dat elke dag een zak friet juist niet bevorderlijk is voor ons lichaam. Maar het genezen van een chronische ziekte met behulp van gezond eten, wij wisten niet dat dat mogelijk was. Jeroen le Duc vertelde aan metro zijn persoonlijke verhaal over hoe hij zichzelf wist te genezen van de ziekte van Crohn.

Het volledige artikel lees je op de website van Metro nieuws ->klik<-

Staat het artikel niet meer op de website van Metro? Wil je ons dan een mailtje sturen op info@darmspecialist.com? zodat we het volledige artikel op onze eigen website kunnen publiceren.

Met dank aan Sarah Sitanala

 

Berichtnavigatie