
Calprotectine
Calprotectine, wat is het en waarom wordt het onderzocht?
Witte bloedcellen behoren tot je immuunsysteem. Bij een ontsteking in je lichaam worden er bepaalde witte bloedcellen gemaakt: neutrofiele granulocyten en monocyten. Calprotectine is een ontstekingsremmend en antibacterieel eiwit wat zich bevindt in deze witte bloedcellen.
Als je klachten hebt die mogelijk veroorzaakt zouden kunnen worden door een darmontsteking is het raadzaam om in je ontlasting de calprotectine te laten onderzoeken. Een ontlastingsonderzoek werkt heel simpel -> meer over ontlastingsonderzoek.
Waarom calprotectine?
Door de hoeveelheid calprotectine te meten in de ontlasting kunnen chronische darmontstekingen worden opgespoord.
Er zijn twee ziektebeelden met chronische darmontstekingen: de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Samen noemen we ze IBD, Inflammatory Bowel Disease.
Symptomen IBD
De meest voorkomende klachten bij chronische darmontstekingen zijn:
– Buikpijn en buikkramp
– Diarree, brijige ontlasting, soms met slijm
– Spontaan gewichtsverlies/vermagering
– Hoge aandrang en soms zelfs moeite met ophouden van de ontlasting
– Bloed in de ontlasting
Kenmerkend bij deze aandoeningen is dat er ontstekingen plaatsvinden in de darmwand en het darmslijmvlies en dat witte bloedcellen zich hier ophopen. Als deze witte bloedcellen afsterven komt het eiwit calprotectine vrij. Vervolgens wordt dit uitgescheiden via de ontlasting. Hoe meer calprotectine er gevonden wordt in de ontlasting, hoe meer witte bloedcellen er aanwezig zijn in de darmen. Hierdoor kan niet alleen een diagnose worden gesteld, maar is er ook een indicatie van hoe erg de ontsteking is. Hoe meer ontsteking, hoe meer witte bloedcellen, hoe hoger de calprotectine.
Overigens kan calprotectine ook verhoogd zijn bij coeliakie, diverticulitis of poliepen. Ook bij deze aandoeningen kan er sprake zijn van ontstekingen in de darm. Bij patiënten met het prikkelbaar darmsyndroom is de calprotectine doorgaans niet verhoogd.
Hoe werkt calprotectine
Calprotectine is een zink en calciumbindend eiwit. Door deze twee mineralen te binden voorkomt het de groei van (ziekmakende) bacteriën. Vandaar ook de naam: ‘cal’ van calcium en ‘protect’ is het Engelse woord voor bescherming. Het laatste stukje ‘ine’ betekent dat het om een eiwit gaat.
Waarden
Er zijn specifieke waarden opgesteld die de mate waarin calprotectine aanwezig is weergeven. Boven de 50 ug/g is de waarde verhoogd. Bij waarden lager dan 50 ug/g is een actieve ontsteking vrijwel zeker uit te sluiten.
Feitjes over calprotectine
- Artsen meten het regelmatig in de ontlasting van IBD patiënten om zo de activiteit en ernst van de ontsteking in de gaten te houden.
- Soms worden ook de witte bloedcellen in het bloed gemeten om zo extra goed te kijken hoe ernstig de ontsteking is.
- Het is een eiwit maar wordt niet stuk gemaakt door eiwitsplitsende verteringsenzymen in de darm, zo is het een betrouwbare marker om te onderzoeken.
- Door het gebruik van NSAID’s (ontstekingsremmende medicijnen zoals Ibuprofen, Naproxen of Diclofenac) kan de calprotectine niet of matig verhoogd zijn, terwijl er wel sprake is van ontstekingen.
Wist je dat je ontlasting nog veel meer vertelt? Bij Darmspecialist onderzoeken we je ontlasting op 85 punten bij aanvang van een begeleidingstraject. Lees hier meer over de mogelijkheden van ontlastingsonderzoek.