Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Chronische constipatie en de werking van je galblaas

Chronische constipatie en de werking van je galblaas

Als je last hebt van verstopping, ook wel constipatie genoemd, dan is het eerste advies meestal meer water te drinken, meer vezels te eten en eventueel wat extra vet toe te voegen aan de voeding. Als dat niet werkt wordt er eventueel een laxeermiddel ingezet of een klysma gegeven.

Constipatie ontstaat echter niet altijd door een tekort aan vocht, vezels of vetten!

Ook de galblaas en galstroom spelen een grote rol bij een soepele stoelgang!

De galblaas

De galblaas is een klein orgaantje onder de lever. In de lever wordt gal geproduceerd en deze wordt opgeslagen in de galblaas, waar de gal wordt ingedikt. Gal bevat o.a. galzuren en galzouten, cholesterol, bilirubine (afbraakproduct van rode bloedcellen), toxische stoffen die opgeruimd moeten worden en water.

Na het eten van vetten krijgt de galblaas een signaal om samen te knijpen, waardoor er een hoeveelheid gal in de dunne darm wordt gespoten. Gal helpt vetten in kleine bolletjes te splitsten, waarna vetsplitsende enzymen de bolletjes vet afbreken tot o.a. vetzuren.

Maar gal doet meer dan helpen met vet verteren! Met name galzuren in de gal bevorderen peristaltiek, de natuurlijke beweging van de darm waardoor voedsel wordt voortbewogen richting de uitgang. Een teveel aan galzuren kan leiden tot galzuurdiarree, maar een tekort aan gal en galzuren kan juist leiden tot een gebrekkige vetvertering, harde ontlasting en constipatie.

Gevolgen van chronische constipatie

Chronische constipatie zorgt niet alleen voor buikpijn, een opgeblazen gevoel en ongemak, het kan ook leiden tot auto-toxiciteit, een aandoening waarbij het lichaam gifstoffen uit de ontlasting die eigenlijk hadden moeten worden uitgescheiden begint te re-absorberen. De giftige stoffen komen opnieuw terecht in de bloedbaan en bij de lever. Dit kan chronische ontstekingen in het hele lichaam, huidklachten, darmklachten en auto-immuunziekten veroorzaken.

Bovendien kan constipatie aambeien, anale fissuren en verzakkingen veroorzaken.

Tips

Wat te doen bij langdurige/ernstige constipatie:

  • Drink een glas warm water met een theelepel Keltisch zeezout
  • Zet een krukje onder je voeten terwijl je op het toilet zit zodat je knieën wat hoger komen, in een ‘gehurkte’ houding kun je je beter ontlasten
  • Smeer wat kokosolie rondom de anus, eventueel kun je ook wat binnenin smeren, zo glijdt de ontlasting soepeler naar buiten

 

Tips om de galblaas en zijn werking te ondersteunen:

  • Bittere voedingsmiddelen stimuleren de galstroom: artisjokken, witlof, broccoli, spruitjes en koolsoorten
  • Bepaalde kruiden kunnen ondersteunen: mariadistel, paardenbloem, gember en kurkuma werken in op de galstroom en lever
  • Drink voldoende water mét mineralen. Je maakt zelf eenvoudig mineralenwater door ¼ theelepel Keltisch zeezout te mengen met 1 liter water
  • Beweeg regelmatig, dagelijks 30 minuten wandelen doet al wonderen!