Wat we doen tijdens de consulten
Onze darmspecialisten zijn opgeleid tot orthomoleculair- en/of epifysiologisch therapeut. Zij kennen alle complexe systemen in je lichaam en weten precies wat je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Jouw klachten betekenen dat er iets moet veranderen. Maar wat? Dat is wat we binnen de consulten op een begrijpelijke manier uitleggen. Zo krijg je zelf voldoende kennis om de oorzaken te begrijpen en je gezondheid te herstellen.
De intake
Het eerste consult noemen we de intake. Dit gesprek duurt 1,5 tot 2 uur. We bespreken het door jou ingevulde intakeformulier en de uitslag van eventueel bloed– en/of ontlastingsonderzoek. Jouw persoonlijke verhaal is heel belangrijk, daar nemen we de tijd voor. De combinatie van je verhaal en de uitslagen van het fysieke onderzoek vormen de leidraad voor de behandeling die de therapeut kiest.
De darmspecialist
Het aantal consulten dat volgt op de intake, is afhankelijk van je klachten. Bij PDS gaan we uit van 9 consulten, bij Crohn of CU van 12 consulten. In deze tijd delen we onze kennis en leer je:
- Wat de oorzaak is van je klachten.
- Wat de medische termen in de uitslagen van het lab betekenen.
- Hoe de ingewikkelde systemen in je lichaam werken, zodat je snapt waarom je lichaam soms met klachten reageert.
- Wat je zelf kunt doen om je klachten voorgoed te laten verdwijnen.
- Hoe het zit met voedingstoffen, vitaminen en mineralen.
De voedingsspecialist
Tijdens de consulten bij de therapeut leer je vaak dat je een aantal voedingsmiddelen beter niet kunt eten. Soms geldt dat tijdelijk, soms voor altijd. Dat kan heel ingrijpend voor je zijn.
Je leert niet zomaar een nieuw voedingspatroon aan, dat is soms ingewikkeld en best intensief. Met die reden wordt je in een begeleidingstraject ook begeleidt door een voedingsspecialist. Waarbij vooral gekeken wordt naar wat je wél kunt eten, wat je lekker vindt en hoe je dit het makkelijkste in jouw eigen leven toepast.
De mogelijkheden zijn onbeperkt.
Gedurende het traject evalueren we regelmatig de voortgang. Hoe gaat het met je, merk je verbetering (of juist niet)? We passen de behandeling waar nodig aan. Natuurlijk is er alle tijd en ruimte om vragen te stellen. Tip: schrijf deze van tevoren op!
De consulten zijn opgebouwd in 3 fasen
Fase 1 – het effect van voeding
Veel darmklachten en chronische darmziekten worden veroorzaakt door onze westerse leefstijl en voeding. Je leert welke voedingsmiddelen je darmen belasten, hoe je spijsvertering werkt en welk effect stress hierop heeft. Door het toepassen van deze kennis heb je:
- Binnen14 dagen minder buikklachten.
- Een regelmatiger stoelgang.
- Meer energie.
Fase 2 – de werking van je lichaam
Net als bij een grote machine, vinden er allerlei processen plaats in je lichaam. De meeste gaan automatisch zonder dat jij daarbij nadenkt. Je bloed wordt altijd rondgepompt en je maag en darmen verteren de maaltijd die je net hebt gegeten. Deze processen hebben allemaal voedingsstoffen nodig om te werken. Deze voedingsstoffen bestaan uit vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Door een gebrek aan voedingsstoffen ontstaan klachten zoals verteringsproblemen, brandend maagzuur, een onregelmatige stoelgang en darmklachten. Bloedonderzoek maakt inzichtelijk hoe bepaalde processen in je lichaam verlopen.
We leggen op een begrijpelijke manier uit:
- welke voedingsstoffen de systemen in je lichaam nodig hebben
- hoe dit invloed heeft op jouw klachten
- welke stoffen je moet aanvullen om je lichaam weer goed te laten functioneren.
Fase 3 – alles over spijsvertering
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je darmen en spijsvertering minder goed werken. Soms gaat er al jaren iets niet goed, zonder dat je er iets van merkt. Onderzoek van je poep kan daar veel duidelijkheid over geven. We werken samen met een gespecialiseerd onderzoekslaboratorium dat het ontlastingsonderzoek uitvoert. Dit is waar we naar kijken:
- Hoe werkt je spijsvertering, kun je verteren wat je eet?
- De samenstelling van je darmflora; verschillende groepen bacteriën die helpen bij je spijsvertering.
- Is er een bacteriële overgroei, Candida of parasiet aanwezig? Deze zorgen namelijk voor ontstekingen in je darmen en spijsverteringsproblemen.
Afhankelijk van je klachten kunnen tal van andere dingen onderzocht worden.
Veelgestelde vragen
Bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa duurt het gemiddeld 6 maanden om de stappen te doorlopen, de kennis toe te passen en je lichaam te herstellen. Bij het prikkelbaar darmsyndroom is dit gemiddeld 3 maanden.
Aan het eind van het behandeltraject weet je precies hoe jouw lichaam werkt en hoe je het zelf herstelt. Je leeft weer zonder pijn in je buik, gasvorming en ander ongemakken. Je hoeft nooit meer met hoge nood angstig op zoek naar een toilet. Je krijgt de controle terug over je leven en kun je weer doen en laten wat je zelf wilt. Omdat je nu weet wat je daarvoor moet doen of laten, heb je ons niet meer nodig.