Als je de diagnose ziekte van Crohn krijgt
Het begon met buikpijn. Dat werden pijnlijke steken, kramp, diarree, bloed en slijm bij je ontlasting. Op een dag kan je er niet meer omheen: er is iets goed mis. De huisarts verwijst je naar de MDL-arts en na bloedonderzoek en een onprettige endoscopie is daar de diagnose: je hebt de ziekte van Crohn. Een chronische ontsteking in het spijsverteringskanaal. Voor je ligt een onzekere toekomst.
Hoe behandel je Crohn?
De arts zal je vertellen dat de oorzaak van de ziekte van Crohn nog niet echt bekend is. Genezen is dus niet mogelijk. De behandeling bestaat uit medicijnen die de klachten moeten verminderen. Er bestaan verschillende medicijnen die bij iedereen weer een andere werking hebben. Ook de bijwerkingen verschillen per persoon. Het kan nog een aardige zoektocht zijn naar een medicijn wat een beetje verlichting brengt.
Vaak komt er een moment waarop medicatie niet meer helpt. In je darm ontstaan vernauwingen door littekenweefsel, fistels, ernstige ontstekingen en abcessen. De volgende stap is dan een operatie waarbij een stuk darm wordt verwijderd. Soms krijg je dan ook een (tijdelijk) stoma.
De reguliere behandeling van Crohn bestaat uit het onderdrukken van de symptomen.
De oorzaken van Crohn
Zoals gezegd is de oorzaak van Crohn niet bekend. Artsen denken dat erfelijkheid, stress, roken en problemen in het afweersysteem een rol spelen. De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa staan ook bekend onder de term IBD (Inflammatory Bowel Disease). IBD komt vooral voor in West-Europa en Noord-Amerika en lijkt dus te maken te hebben met ons leef- en voedingspatroon. Je krijgt dan ook het advies gezond te leven en gezond te eten. Maar ja… wat is gezond? Het onderzoek naar de rol van voeding staat nog in de kinderschoenen.
De klassieke behandeling van Crohn bestaat uit afweer-onderdrukkende en ontstekingsremmende medicatie. Men gaat ervan uit dat het immuunsysteem de boosdoener is. Dat is niet onze ervaring. Oorzaken die wij vaak tegenkomen zijn:
- De aanwezigheid van een ziekmakende bacterie, parasiet of candida
- Verstoring in de darmflora
- Een probleem met voeding of de vertering van voeding
- Een combinatie van verschillende factoren
DarmSpecialist zoekt verder
Bij DarmSpecialist beginnen we met ontlastingsonderzoek. Daarmee brengen we dingen in kaart die niet te zien zijn bij een endoscopie:
- hoe is het gesteld is met jouw vertering
- hoe is de samenstelling van je darmflora
- hoe vergevorderd zijn de ontstekingen
- hoe reageert je immuunsysteem
Ook doen we bloedonderzoek. Aan je bloedwaarden kunnen we zien hoe je organen werken en hoe het gesteld is met de nodige vitaminen en mineralen.
Herstel binnen 6 tot 9 maanden, zonder medicijnen
In combinatie met de anamnese (jouw persoonlijk verhaal en geschiedenis) zijn de resultaten uit het bloed- en ontlastingsonderzoek onze leidraad voor het behandelen van de oorzaken van je darmklachten. Zodra we de oorzaak hebben gevonden is het mogelijk om binnen 6 tot 9 maanden volledig te herstellen.bent niet alleen
Je bent niet alleen
1 op de 5 Nederlanders heeft chronische darmklachten
Het verhaal van Elize
“Ik ben zo blij dat ik dit gedaan heb” Elize Jansen zou het liefst zien dat het succesverhaal van Darmspecialist op iedere voorpagina van de
Over de ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn valt samen met Colitis Ulcerosa onder IBD: Inflammatory Bowel Disease (ofwel; chronische darmontsteking). Ook wordt Crohn onder de auto-immuunziekten geschaard, omdat artsen denken dat er bij Crohn iets mis is met het immuunsysteem.
Het grote verschil tussen Crohn en CU zit ‘m in de locatie en aard van de ontstekingen. Bij CU is vooral het slijmvlies van de endeldarm ontstoken en is de ontstekingen aaneengesloten. Bij Crohn kunnen overal in het maagdarmkanaal (van mond tot kont…) losse niet-aaneengesloten ontstekingen voorkomen in de hele wand. Dus niet alleen in het slijmvlies.
De symptomen van Crohn zijn:
- diarree, vaak met bloed en slijm
- buikpijn
- opgezette buik
- gewichtsverlies
- vermoeidheid
- soms koorts.
Ook kun je last krijgen van je ogen, huidklachten of ontstoken gewrichten.
Oorzaak onbekend?
We kijken verder dan je darm lang is
Vind de bron
Je klachten hebben een oorzaak
Behandel de bron
Ook als die niet in je darm zit
Wees blij
En leef weer klachtenvrij