Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

kramp op de wc

Als je de diagnose Colitis Ulcerosa krijgt

Je had al tijden diarree, soms met bloed en slijm, buikpijn en een opgezette buik. En eindelijk, na een endoscopie, ontdekt de arts wat er aan de hand is. Je krijgt de diagnose Colitis Ulcerosa. Het klinkt als een spreuk uit Harry Potter, maar helaas krijg je te horen dat deze ontsteking van je dikke darm niet weg te toveren is. Je klachten zijn hooguit te onderdrukken. Ineens ben je lid van een club van zo’n 40.000 Nederlanders die dezelfde diagnose kregen.

Hoe behandel je CU als je de oorzaak niet weet?

Je weet nu dat het laatste stuk van jouw dikke darm flink ontstoken is en het heeft een naam. Maar de precieze oorzaak van Colitis Ulcerosa is niet bekend. De behandeling bestaat daarom uit medicijnen die de klachten verminderen en de ontsteking remmen. Als dat niet (meer) voldoende helpt is een operatie nog een optie. Daarbij verwijdert de chirurg het ontstoken stuk darm en krijg je een (eventueel tijdelijk) stoma. Dat zijn geen prettige vooruitzichten. Bij DarmSpecialist zoeken we daarom verder naar de oorzaak van je ontsteking. En die vinden we vrijwel altijd.

Waaróm is je darm ontstoken?

Vraag het  je arts en het antwoord kan zijn dat het ‘gewoon pech’ is of ‘een auto-immuun reactie’ (ook pech). In dat laatste geval zou het immuunsysteem de dikke darm zien als ‘iets geks’ en het aanvallen. Waardoor je darmwand wordt aangevallen door je eigen leger. Daarom bestaat de behandeling uit afweer-onderdrukkende- en ontstekingsremmende medicatie.
Bij DarmSpecialist zien we dat anders. We vinden de oorzaak van CU bijna altijd in de darm zelf. En natuurlijk kan je immuunsysteem van slag zijn. Maar je immuunsysteem wordt ‘opgeleid’ in de darm, dus daar gaat blijkbaar al iets mis.

De meest voorkomende oorzaken voor CU die we bij DarmSpecialist tegenkomen zijn:

 • Een probleem met de spijsverteringsenzymen
 • Een bacterie, parasiet of candida
 • Problemen met bepaalde voeding of met de kwaliteit van bepaalde voeding
 • Een combinatie van factoren

Hooligans in je darmen

Spijsverteringsenzymen zijn een soort schaartjes die je eten in hele kleine stukjes knippen zodat het kan worden opgenomen door de darmwand. Als ze klaar zijn met hun werk horen ze te stoppen met knippen. Stoppen ze niet, dan zijn het net op hol geslagen hooligans die een darmwand beginnen te slopen zodra ze ‘m zien. Meestal gebeurt dit aan het einde van de rit, bij het laatste deel van je dikke darm.

Vind de oorzaak van CU en herstel binnen 6-9 maanden

Bij Darmspecialist beginnen we altijd met uitgebreid onderzoek. We checken je ontlasting op sporen van alle mogelijke ziekmakende bacteriën of parasieten die ontstekingen kunnen veroorzaken. Maar we kijken óók hoe het gesteld is met je vertering. Daarnaast brengen we middels bloedonderzoek in kaart hoe je organen functioneren en wat de status is van belangrijke vitaminen en mineralen. Allemaal zeer belangrijke zaken voor de gezonde werking van jouw lijf.

Door als Sherlock Holmes de oorzaak op te sporen én aan te pakken, is het bij DarmSpecialist mogelijk om binnen 6 tot 9  maanden volledig te herstellen van CU.

Je bent niet alleen

1 op de 5 Nederlanders heeft chronische darmklachten

“Op een dag had ik alle opties aan medicijnen gehad, er werd al gesproken over een stoma. Nu heb ik een compleet andere leefstijl. Dat was een ingrijpende verandering, maar kan de medicijnen afbouwen!”
jorieke
Jorieke (25)
Colititis Ulcerosa

Over CU

Samen met de ziekte van Crohn  valt Colitis Ulcerosa onder de noemer IBD; Inflammatory Bowel Disease. De ziekte van Crohn en CU hebben veel overeenkomsten. Het grote verschil zit ‘m in de locatie en aard van de ontstekingen.

CU is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm en/of endeldarm. Bij CU is de darm zonder onderbreking ontstoken. De symptomen van IBD zijn:

 • Diarree, vaak met bloed en slijm
 • Buikpijn
 • Vermoeidheid
 • Gewichtsverlies
 • Valse aandrang
 • Opgezette buik
 • Misselijkheid
 • Verlies van eetlust

Of je de diagnose CU krijgt of Crohn, hangt af van de plek  van de ontsteking. Als de ontsteking zich uitbreidt naar het maagdarmkanaal kan de diagnose veranderen van CU naar Crohn.

Oorzaak onbekend?

We kijken verder dan je darm lang is

Vind de bron

Want ontsteking is slechts een symptoom

Behandel de bron

Ook als de oorzaak niet (alleen) in je darmen zit

Leef vrij

Je leven terug zonder pijn, stress en ongemak

Gerelateerde aandoeningen

Buikkrampen

Auto-immuun ziekten

Als je de diagnose auto-immuunziekte krijgt Van je arts heb je te horen gekregen dat je darmklachten komen door een auto-immuunziekte? Dan is het goed

Read More »
Man poept op wc

Ziekte van Crohn

Als je de diagnose ziekte van Crohn krijgt Het begon met buikpijn. Dat werden pijnlijke steken, kramp, diarree, bloed en slijm bij je ontlasting. Op

Read More »
Prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare Darm Syndroom

Als je de diagnose Prikkelbaar Darm Syndroom krijgt Ondanks verschillende onderzoeken kunnen artsen geen oorzaak vinden voor jouw klachten? Dan krijg je vaak de diagnose

Read More »