Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

De link tussen antibiotica en darmklachten

banner-pathogenen

De link tussen antibiotica en darmklachten

Antibiotica doet iets met bacteriën, dat is ook waarom een arts dit voorschrijft. Om bacteriën te doden die ontstekingen veroorzaken. Vaak is dit voor de klachten waarvoor je de antibiotica krijgt effectief. Het nadeel van antibiotica is dat het ook onbedoelde bijwerkingen heeft. Een veel voorkomend effect is diarree.

Hoe komt dit?
Antibiotica maakt geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën en de plek waar deze bacteriën leven. Het overgrote deel van de bacteriën bevindt zich in de darmen, waar als alles goed gaat, goede en slechte bacteriën met elkaar in evenwicht zijn.

Op het moment dat er antibiotica wordt gebruikt, dan worden veel van deze bacteriën in de darm gedood en ontstaan er ¨lege plekken¨. Tevens verandert de omgeving in de darm waardoor de slechte bacteriën de kans krijgen om sneller terug te groeien en zo de plek van de goede bacteriën in te nemen. Immers waar plek is voor de één is geen plek voor de ander.

De goede bacteriën verzorgen de darm en het immuunsysteem. In het geval van een overgroei met slechte bacteriën raakt dit verstoord en is de darm gevoeliger voor allerlei ontstekingen. Het immuunsysteem kan het niet aan en de basis voor allerlei darmaandoeningen is gelegd.

Hierbij kun je denken aan het prikkelbaar darmsyndroom (PDS), de ziekte van Crohn, candida overgroei, Colitis Ulcerosa, het ontstaan van auto-immuunziekten en darmklachten zonder diagnose.

Het herstel duurt lang
Het herstel na gebruik van een antibioticakuur zonder hulp van de juiste probiotica duurt vaak lang en kan bij volwassen zelfs langer dan 1 jaar duren. Bij gebruik van antibiotica bij baby’s of jonge kinderen kan dit zelfs levenslang invloed op het microbioom hebben.

Heb jij darmklachten door het gebruik van antibiotica? Wij hebben alle kennis in huis om je te begeleiden naar volledig herstel zodat jij weer kunt leven zoals je zelf wilt.

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag dan gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek (link naar /planner) aan zodat we je al je vragen kunnen beantwoorden.