Diagnose luie darm
Regelmatig worden we gebeld door mensen die last hebben van obstipatie. In veel gevallen zijn ze genoodzaakt om de ontlasting met veel laxeermiddel uit hun darmen te spoelen. Van de huisarts of internist krijgen ze vervolgens de diagnose van “een luie darm”.
Maar wat is dat dan “een luie darm”?
Kun je die vergelijken met een 14-jarige puber die niks wil en tegendraads is? Een puber die je streng moet aanpakken of misschien wel een schop onder zijn kont moet geven om hem aan het werk te krijgen? Heeft je lichaam een chronisch gebrek aan laxeermiddel of is er een reden waarom je een luie darm hebt?
Met andere woorden, is er een reden waarom je darmen niet werken zoals ze zouden moeten werken?
Laat ik je eerst uitleggen hoe een darm normaal gesproken werkt. In je darmen is normaal gesproken sprake van peristaltiek. Dit is een knijpende beweging die ervoor zorgt dat de massa van voeding en later ontlasting door je darmen bewogen wordt. Dit is een peristaltische beweging. Dit gebeurt in heel je spijsvertering en dat begint al in je slokdarm.
Stel dat je een keer hebt overgegeven, dan was er een omgekeerde peristaltische beweging waardoor de inhoud van je maag werd terug gestuwd. Normaal gesproken is de peristaltische beweging natuurlijk van je mond richting je kont zodat het door de volledige spijsvertering geloodst wordt.
Om dit te kunnen doen moeten er spiertjes aanknijpen in je slokdarm en darmen. Hierbij is het hormoon serotonine van belang. Maar stel nou dat je lichaam niet voldoende serotonine kan maken. Dan heeft dit gevolgen voor de peristaltische beweging. Nu ontstaan er 2 mogelijkheden.
Obstipatie vanaf jongs af aan
Het is mogelijk dat er sprake is van een genetische afwijking waardoor je lichaam verminderd of helemaal niet in staat is om serotonine te maken. Dit heeft als direct gevolg dat de aansturing van je darmen niet juist verloopt. Met als gevolg dat je waarschijnlijk al je hele leven in meer of mindere mate last hebt van obstipatie.
Obstipatie die gaandeweg is ontstaan
In je darmen leven miljarden bacteriën ook wel darmflora of microbioom genoemd. Die horen daar ook. Als de samenstelling van je darmflora klopt, dit noemen we een symbiotische darmflora, dan zorgen deze bacteriën ervoor dat 80% van je lichaamseigen serotonine daar gemaakt wordt.
In onze praktijk zien we vaak dat door bijvoorbeeld een antibioticakuur een verstoring ontstaat in deze bacteriële samenstelling. Hierdoor ontstaat een dysbiose en je darmflora is dan minder in staat om serotonine te maken.
Dit heeft effect op de peristaltische beweging en daarmee aansturing van je darmen. Met als gevolg dat jij nu last hebt gekregen van obstipatie met als diagnose ‘een luie darm’.
Een arts kan dit probleem niet oplossen. Het enige wat de huisarts of internist kan doen is het voorschrijven van laxeermiddelen die de stoelgang nog enigszins laat verlopen.
Bij Darmspecialist hebben we alle onderzoeken en kennis in huis om deze klachten voor eens en voor altijd te herstellen. Zo onderzoeken we de samenstelling van je darmflora via gespecialiseerd ontlastingsonderzoek. En kunnen we middels DNA-onderzoek aantonen of er een genetische mutatie is die van belang is in de omzetting van serotonine en daarmee de werking van je darmen.
En natuurlijk hebben we alle kennis in huis om jou te leren hoe je deze klachten volledig hersteld. Zodat die luie darm weer lekker aan het werk gaat en jij dagelijks kan poepen.