Diagnose Prikkelbaar Darmsyndroom – en nu?
Ben jij inmiddels ook prikkelbaar geworden door de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom?
Dat is voor ons heel begrijpelijk. Het is namelijk een diagnose waar je weinig mee kunt. Het zegt niks over wat er aan de hand is en geeft alleen aan dat er medisch gezien geen duidelijke oorzaak te vinden is. Gelukkig kunnen wij je helpen!
Klachten patroon
Niet iedereen ervaart dezelfde soort, mate en frequentie van klachten, daarom is het belangrijk om de situatie altijd per persoon te beoordelen. De een ervaart een opgeblazen buik, buikpijn, diarree en moet soms met hoge aandrang richting het toilet. De ander ervaart obstipatie of een reactie op het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Na verloop van tijd kunnen de klachten veranderen en/ of verergeren. Het vreemde is dat je in al deze gevallen dezelfde diagnose krijgt.
Veel voorkomend zijn:
– Buikpijn, buikkramp
– Zure oprispingen & boeren
– Misselijkheid & overgeven
– Opgeblazen gevoel
– Gasvorming
– Diarree en/of verstopping
– Een wisselend ontlastingspatroon waarbij je niet alleen wisselt tussen diarree en verstopping maar ook dagelijks niet of juist heel vaak naar het toilet moet
– Winderigheid
Wat is PDS
Regulier valt PDS of het prikkelbaar darmsyndroom onder de functionele darmstoornissen, omdat er geen afwijkingen aan de darm te zien zijn, maar deze te veel of juist te weinig bewegingen zou maken.
De S in PDS staat voor syndroom
Een syndroom is niet een op zichzelf staande ziekte maar een verzameling van verschillende klachten en onderliggende problemen.
Zo kunnen een verstoring van het immuunsysteem, bepaalde voedsel intoleranties of allergieën, een disbalans in je hormonen, de gevoeligheid van je zenuwstelsel, maar ook je psychische gezondheid én een verstoring in je darmflora of het microbioom ten grondslag liggen aan de klachten. Dergelijke verstoringen hebben een ongunstige uitwerking op je spijsvertering.
Wat doen wij eraan
Zoals je ziet zijn er diverse mogelijkheden waardoor iemand klachten ervaart die leiden tot de diagnose van het prikkelbaar darmsyndroom. Door gericht laboratorium onderzoek en onze kennis over de werking van het menselijk lichaam worden de losse puzzelstukjes een geheel waardoor wij de verschillende oorzaken en verbanden in jouw specifieke situatie helder krijgen. Hierdoor kunnen de PDS klachten volledig worden hersteld.
Hoe doen we dat: Het begint allemaal bij voeding en leefstijl. Wat je eet vormt namelijk de brandstof en de bouwstoffen voor je lichaam. Dit is alles bepalend voor het goed kunnen functioneren van je lichaam en alles wat daarbinnen gebeurt. Een verstoring van het microbioom sporen we op via ontlastingsonderzoek. De aanwezigheid van belangrijke vitaminen, mineralen en eventuele voedsel intoleranties en allergieën onderzoeken we middels bloedonderzoek.
Regelmatig horen wij van onze cliënten dat ze in het verleden is verteld dat voeding geen enkele rol zou spelen bij de klachten die zij ervaren. Dit is natuurlijk grote onzin. Ten eerste is het per persoon verschillend of, en zo ja welke voedingsmiddelen mogelijk klachten veroorzaken. Ten tweede is het voor je buik echt beter om gezond te eten dan elke dag junkfood. Ga maar eens een week lang voor iedere maaltijd naar een snackbar, dan zal je ervaren dat voeding van grote invloed is op hoe jij je voelt en de energie die je in de dag hebt. Vertrouw dus ook op je eigen ervaringen met voeding, alleen jij kunt het verschil voelen.
Feitjes
– Naast PDS wordt de term IBS gebruikt, dit is afkomstig van het Engelse Irritable Bowel Syndrome
– Bij PDS ziet de Darm er anatomisch normaal uit, vaak wordt dit bepaald met een coloscopie
– PDS werd lange tijd gezien als een uitsluitend psychische aandoening
– Een ander woord voor verstopping is obstipatie of constipatie