Hoe ontstaat een fistel
Wat is een fistel?
Een fistel is een wondje waar regelmatig of voortdurend vocht uit lekt. Dit is ook de reden dat het wondje slecht geneest en vaak een blijvend karakter heeft. Het vocht kan verschillende kleuren hebben. Het is vaak helder, iets geel of een enkele keer vermengd met bloed. Een fistel kan overal in het lichaam ontstaan. Bij ons in de praktijk zien we dat het regelmatig voorkomt bij mensen met de diagnose ‘ziekte van Crohn’.
Mijn persoonlijke ervaring
In 2014 had ik een pijnlijke uitstraling in mijn onderrug en linkerbeen. Tijdens een toiletbezoek merkte ik bij mijzelf een bultje van enkele centimeters onder mijn huid op. Door hierin te knijpen ging de bult kapot en kwam er pus uit. Er gingen enkele weken voorbij waarin het wondje continu een beetje vocht lekte en nog steeds niet was genezen.
Destijds had ik geen gezondheidsklachten en meldde ik mij met het wondje bij de huisarts. Deze koos ervoor om de fistel met antibiotica te behandelen. Omdat de kuur geen positief effect had kreeg ik een zwaardere antibioticakuur. Ook deze kuur had geen effect op de fistel. In mijn geval is er uiteindelijk voor gekozen om de fistel enkele maanden later operatief te laten verwijderen.
Wat wel het effect is geweest van de antibioticakuren is dat ze, na verloop van tijd, hebben bijgedragen aan de klachten en ontstekingen die hebben geleid tot diagnose ziekte van Crohn. Inmiddels is er wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat veel mensen met de ziekte van Crohn 2 – 5 jaar voor diagnose een antibioticakuur hebben gehad.
Hoe ontstaat een fistel?
Je lichaam heeft een compleet netwerk van bloedvaten. Hierdoor stroomt bloed dat ervoor zorgt dat ieder orgaan en elke cel in je lichaam voorzien wordt zuurstof en belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Vergelijkbaar met de bloedvaten heeft je lichaam ook een lymfevatenstelsel. Het lymfesysteem is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam.
Bij het bloedvatensysteem zorgt je hart ervoor dat het bloed wordt rondgepompt. Bij het lymfesysteem werkt dit op een andere manier. Het lymfesysteem bestaat uit allemaal aaneengesloten zakjes. Vanuit je lichaam wordt zo’n zakje gevuld met vocht en afvalstoffen. Wanneer het zakje gevuld is volgt er een knijpende beweging waardoor het vocht naar het volgende zakje geknepen wordt, die het naar het volgende zakje knijpt en zo verder.
Om uit te leggen hoe een fistel ontstaat kunnen we het beste beeldend de vergelijking trekken met een bergriviertje. Zie je voor je hoe dit smalle riviertje van een berg afstroomt? Wat gebeurt er als dit riviertje onderweg een grote steen tegenkomt? Dan zoekt het water een andere weg. Hetzelfde gebeurt er bij een grote regenbui; als er meer water door het riviertje stroomt dan het aan kan. Ook dan zoekt het water zijn eigen weg.
Terug naar het lymfesysteem. Het lymfesysteem heeft energie nodig om continu die knijpende beweging te maken van zakje naar zakje. Maar wat als je lichaam te weinig energie tot zijn beschikking heeft door een ziekteproces of door een gebrek aan belangrijke voedingsstoffen? Als dat gecombineerd wordt met een groter aanbod van afvalstoffen als gevolg van een ontsteking of lekke darm/ (leaky gut), dan ontstaat er een probleem.
Wanneer het aanbod de afvoercapaciteit overstijgt zal het vocht zijn eigen weg zoeken. Dit resulteert in een fistel. De fistel kan inwendig ontstaan zonder dat je dit merkt. Het kan ook in je buik of rug een wondje veroorzaken die jij vervolgens opmerkt omdat er voortdurend vocht uit de wond komt.
Hoe los je het op?
Allereerst is het belangrijk om de reden van de fistel te achterhalen. In relatie tot je darmen, kijk eens naar het resultaat dat je in het toilet achterlaat. Ga je dagelijks naar het toilet voor ontlasting en heeft dat de structuur van een stevige bruin-gekleurde banaan?
Als dit niet het geval is en het er bij jou brijig uitziet of wanneer je misschien wel dagen niet naar het toilet kunt, dan is het belangrijk om hier wat aan te doen. In beide gevallen bestaat er een goede kans dat er pathogenen in de darmen aanwezig zijn die voor tal van problemen zorgen. Via gespecialiseerd ontlastingsonderzoek wordt inzichtelijk of er sprake is van pathogenen en leer je bij ons hoe je ervoor zorgt dat je deze succesvol behandeld.
Verder is de werking van het lymfesysteem volledig afhankelijk van jodium. Jodium wordt in je lichaam gebruikt in tal van belangrijke processen. De meeste Nederlanders eten te weinig jodiumrijke producten. Vroeger zat het in ons brood maar daar wordt het al tijden niet meer aan toegevoegd. Gejodeerd zout is in deze zeker geen aanrader omdat het natriumrijke zout allerlei ellende in je lichaam veroorzaakt.
Waar zit jodium in?
Alles wat in de zee geleefd heeft bevat jodium. Hierbij kun je denken aan vis zoals zalm en kabeljauw. Maar ook garnalen, mosselen en de eetbare zeewieren zoals zeekraal. Naast jodium bevat voeding uit de zee tal van andere belangrijke stoffen voor ons lichaam. Je doet er dus echt goed aan om minimaal 2x per week iets uit de zee op tafel te zetten.
Heb jij naast een fistel last van darmklachten en wil je onze begeleiding bij het herstellen van je darmklachten? Vraag dan *hier* gratis een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.