Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

FODMaP

FODMaP, is dat wat? 

Eindelijk had ze een consult met de MDL arts.  

Ze had al bloed- en ontlastingsonderzoeken achter de rug én een coloscopie gedaan en nu zou ze eindelijk horen waarom ze toch zoveel last had van buikpijn, kramp, diarree en een opgeblazen gevoel.  Stiekem was ze ook wel wat bang, wat nou als het wat ernstigs zou zijn? En terwijl de arts haar aan keek zei hij: ‘we hebben niets kunnen vinden, dus alles is goed. Ga dit maar doen.’
En over de tafel schoof hij een briefje waarop stond: FODMaP. Verward liep ze de deur uit, wat is FODMaP?

Bovenstaande is een waar gebeurd verhaal van een van onze cliënten. 

Ze vroeg aan ons: ‘dat FODMaP, is dat wat?’ 
En omdat daar niet een simpel antwoord op is leggen we je het graag uit in dit webinar & blog! 

FODMaP staat voor:  

 Fermenteerbare 
Oligosachariden 
Disachariden 
Monosachariden
en (And)
Polyfenolen 

Zo, dat is nogal wat. Laten we het even ontleden!
Het gaat om kleine moleculen die slecht of niet worden opgenomen.
In je dikke darm gebruiken je darmflora bacteriën deze moleculen als voeding (fermentatie) en produceren daarbij gassen en gezonde stoffen voor je darm en zijn bewoners. Dat is dus heel positief, maar soms eet je zoveel van deze moleculen en/of heb je zoveel bacteriën die hiermee aan de slag gaan, dat je er klachten van krijgt. 
Meestal uit het zich in buikpijn, een opgeblazen gevoel, een letterlijk opgeblazen buik en diarree. Je kunt ook last krijgen van je maag, misselijkheid en zelfs huidklachten. 

Sacharide staat voor suiker.  

Monosacharide betekent een enkele suiker, het bestaat uit één molecuul. Een goed voorbeeld hiervan is glucose.
Een disacharide bestaat uit twee moleculen, een goed voorbeeld hiervan is de bekende witte suiker, deze bestaat uit glucose gekoppeld aan fructose, ook bekend als fruitsuiker.

Oligosachariden bestaan uit minstens drie tot maximaal tien moleculen. Er zijn twee bekende soorten, namelijk de FOS (Fructo-oligosachariden) die veel voorkomen in granen en groenten en de GOS (Galacto-oligosachariden, deze komen veel voor in noten en peulvruchten). Polyolen tot slot zijn zoetstoffen die qua smaak erg op suiker lijken. Ze komen voor in planten, fruit en paddenstoelen. De bekendste soorten zijn xylitol, maltitol, erythritol en isomalt. 

 Moleculen schrappen 

FODMaP’s zijn dus moleculen die gewoon voorkomen in je dagelijkse voeding.  Omdat uit onderzoek is gebleken dat sommige mensen klachten ervaren na het eten van deze moleculen is het FODMap dieet ontwikkelt.  Onder begeleiding van een diëtiste ga je dan  zes weken deze moleculen uit je voedingspatroon verwijderen om ze daarna, heel voorzichtig, een voor een weer te introduceren. Op die manier zou je kunnen achterhalen welke van deze moleculen bij jou mogelijk tot klachten leidt. 

 De voor- en nadelen 

Een groot voordeel van FODMaP is dat als een van deze moleculen de boosdoener is van jouw klachten, je vrij snel verbetering zult merken met dit dieet. Echter weegt dit niet op tegen de vele nadelen:  

  • Het FODMaP dieet is een vrij streng en ingewikkeld protocol wat zelfstandig lastig te volgen is, begeleiding van een gespecialiseerde diëtist is noodzakelijk 
  • Bij lang niet iedereen brengt dit dieet verlichting van de klachten, zeker als de bewuste moleculen niet de oorzaak zijn van het probleem 
  • Als de klachten wel verminderen keren deze vaak terug op het moment dat je weer ‘normaal’ gaat eten 
  • FODMaP’s zijn voeding voor je darmflora bacteriën en leveren gezonde stoffen voor je darm en zijn bewoners op. Door deze stoffen te elimineren in je voedingspatroon mis je ook het gezondheid bevorderde effect en kan het zelfs leiden tot vermindering van een aantal belangrijke darmbacteriën 
  • Doordat je binnen het FODMaP dieet ook complete groepen voedingsmiddelen uitsluit loop je het risico op tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen 

 Maar wat dan wél? 

Uit onderzoek is gebleken dat FODMaP’s lang niet altijd de veroorzaker zijn van klachten. Het uitsluiten van complete groepen voedingsmiddelen zonder dat je zeker weet of zij de veroorzaker zijn van je klachten is onnodig, je kunt namelijk heel eenvoudig met een bloedtest achterhalen of er sprake is van een intolerantie of allergie op een bepaald voedingsmiddel. Uit onderzoek is ook gebleken dat het volgen van een dieet gebaseerd op uitslagen van deze test veel meer effect had dan het volgen van een FODMaP dieet.* Daarom zit deze bloedtest standaard in ons onderzoek pakket.  Zo sluiten we alleen dat wat écht moet (tijdelijk) uit en behalen we een beter resultaat! 

 * Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8509634/ 

Darmspecialist FODMaP webinar

Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand darmklachten krijgt. Dit kan komen door de voeding die iemand dagelijks eet. Door een gebrek aan belangrijke vitaminen en mineralen. Of door een disbalans tussen de goede en slechte bacteriën die in onze darmen leven als gevolg van stress, verkeerde voeding of antibioticagebruik.

Tijdens het webinar komen al deze punten aan bod zodat jij weet wat het FODMaP dieet precies inhoudt en welke andere mogelijkheden er zijn als je nog steeds darmklachten hebt. 

Wat je tijdens dit webinar leert:

✓ Waarom wordt het FODMaP dieet geadviseerd.
✓ Wat houdt het FODMaP Dieet in.
✓ Welk effect heeft het op darmklachten.
✓ Wat zijn de voordelen en nadelen van FODMaP.
✓ Welke alternatieven zijn er.