Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Glutenvrij brood, hoe gezond is dat?

Glutenvrij brood, hoe gezond is dat?

Als geadviseerd wordt om glutenvrij te gaan eten, heeft dat vaak nogal een effect op je voedingspatroon. Gluten komen van nature voor in graansoorten zoals tarwe, rogge en spelt en worden verwerkt in allerlei deegwaren. Het zijn de gluten die elasticiteit geven aan het deeg en brood laten rijzen. Wanneer je glutenvrij wilt gaan eten, is een eerste stap vaak het schrappen van brood dat gemaakt is van glutenhoudende granen. Is het dan een goed idee om over te stappen naar glutenvrij brood of zijn er ook alternatieven? In onderstaande tekst lees je daar meer over.

Nederland = broodland

Nederland is bij uitstek een broodland. Velen van ons zijn opgegroeid met een boterham als ontbijt en een boterham als lunch. Overigens bestaat ook de avondmaaltijd regelmatig uit pasta, of andere deegwaren die rijk zijn aan gluten. Aan gluten in het gemiddelde voedingspatroon in Nederland dus geen gebrek. Gelukkig komen er steeds meer glutenvrije producten op de markt, waardoor mensen met een glutenallergie of glutenovergevoeligheid een steeds ruimere keuze hebben. Maar waar moet je in dat geval op letten? En zijn alle glutenvrije producten even gezond?

Glutenvrij brood uit de supermarkt

Het glutenvrije brood dat je in de supermarkt koopt bevat over het algemeen grote hoeveelheden zetmeel, zoals tapiocazetmeel, aardappelzetmeel, sojameel of kikkererwtenmeel. Zetmeel maakt glutenvrij brood koolhydraatrijk en heeft daarmee nadelige effecten op de bloedsuikerspiegel. Om een goede consistentie en smaak te geven aan het deeg, zijn glutenvrije broden vaak sterk bewerkt. Zo vind je in glutenvrij brood vaak vetten om het minder droog te maken, maar ook suiker, zout en E-nummers die niet bevorderlijk zijn voor je darmen. Dit gaat veelal ten koste van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Niet alle glutenvrije broden kunnen echter over een kam worden geschoren. Check het etiket om te weten wat er precies in zit.

Gezond glutenvrij

Een goed kant-en-klaar glutenvrij brood kan af en toe een handig alternatief zijn voor de gewone boterham. Je kunt natuurlijk ook zelf gaan bakken met glutenvrije melen en natuurlijke rijsmiddelen en structuurverbeteraars. Gebruik eens boekweitmeel, amandelmeel, havermeel, quinoameel of bijvoorbeeld teffmeel in je baksels. Door te gaan variëren met verschillende meelsoorten, verhoog je bovendien het aanbod van vezels, vitamines en minderalen. Voor inspiratie en recepten kun je eens de term ‘Paleo brood’ gebruiken om een voedzaam, maar graanvrij brood te bakken.

Een ander alternatief is gebruik maken van onbewerkte voedingsmiddelen die van nature glutenvrij zijn, zoals groente, fruit, noten, zaden, vlees en vis. Laat bijvoorbeeld brood achterwege en kies voor een warme hap, zoals een rijkgevulde soep met een ei of een salade als lunch. Door het toevoegen van meer groenten verhoog je vanzelf ook je vezelinname. En dat is van wezenlijk belang voor een goede darmfunctie.

Om te onthouden

  • Een glutenvrij brood is glutenvrij, maar niet altijd even voedzaam en goed voor je darmen
  • Check altijd het etiket bij het kopen van een glutenvrij brood
  • Kies voor glutenvrije granen en pseudogranen en bak je brood zelf
  • Varieer! Eet in plaats van granen meer groenten, fruit en eiwitten. Groenten leveren je veel vezels op waar je darmen je dankbaar voor zijn