Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Het effect van stress op je spijsvertering

darmen

Het effect van stress op je spijsvertering

Stress, wie heeft het niet?
Je kunt externe stress ervaren: je overvolle agenda, een rinkelende telefoon, problemen met je gezin of familie of het wereldnieuws. Interne stress wordt vaak veroorzaakt door problemen in je lijf: een infectie, verkeerde voeding of tekorten aan voedingsstoffen. En interne en externe stress zijn zowel oorzaak als gevolg van elkaar!
Stress heeft namelijk een enorme invloed op je spijsvertering, je mogelijkheid om voedingsstoffen op te nemen en daarmee je gezondheid!

Wat doet stress
In de oertijd betekende stress meestal dat je in direct levensgevaar verkeerde. Terwijl je op zoek was naar voedsel kwam je wellicht een roofdier tegen wat jou als zijn lunch beschouwde. Je had twee keuzes: vechten of vluchten. In de huidige tijd kennen we dan wel andere stress, de reactie van je lichaam blijft echter hetzelfde! Niet alleen bij kortdurende stress, ook bij langdurige chronische stress reageert je lichaam alsof je in levensgevaar verkeert.
 
Het effect van stress
  • Je bloedsuiker gaat omhoog voor meer energie voor je spieren
  • Je bloeddruk, hartslag en ademhaling gaan omhoog voor meer en sneller zuurstof
  • Er gaat meer bloed naar je spieren en de spierspanning neemt toe
Allemaal handige acties van je lijf om te kunnen vechten voor je leven of om heel hard te kunnen wegrennen. Maar door deze nieuwe verdeling van bloed en energie wordt wel je spijsvertering op een laag pitje gezet! Ook handig trouwens, want wie heeft er tijd om te poepen terwijl je aan het vechten of vluchten bent?
 
Stel dat je dus een groot deel van de dag stress ervaart. Dan staat ook een groot deel van de dag je spijsvertering op een laag pitje. Wat gebeurt er dan als je toch meerdere keren per dag eet?
 
Door de stress wordt er minder speeksel en maagzuur aangemaakt. Hierdoor kun je al meteen minder goed je maaltijd verteren en blijft deze te lang in de maag. Daardoor kun je last krijgen van brandend maagzuur, boeren en buikpijn. Als dan het voedsel in de dunne darm komt, dé plek waar voedingsstoffen worden opgenomen, zijn spijsverteringsenzymen nodig. Deze knippen jouw eten in zulke kleine stukjes dat het door de darmwand heen wordt opgenomen.
 
Deze enzymen zijn afhankelijk van o.a. het mineraal zink. Echter, stress verbruikt grote hoeveelheden zink. In de dunne darm kun je dus minder goed voedingsstoffen opnemen waardoor je mogelijk tekorten krijgt aan ijzer, B12 en vitamine D.
 
Tot slot komt het onverteerde voedsel terecht in de dikke darm. Je goede darmbacteriën houden wel van onverteerbare vezels, maar niet goed verteerde eiwit- en vetrestjes worden ze niet blij van. Zo krijg je klachten als diarree, hoge aandrang, krampen en kunnen er zelfs ontstekingen en voedingsallergieën ontstaan.
En dat allemaal door de stress die je ervaart!
 
Wat kun je doen?
Eet maximaal drie keer per dag en neem  na de maaltijd een 20 minuutjes rust. Adem bewust naar je buik, 4 tellen in door je neus en 6 tellen uit door je mond. Gebruik eventueel een meditatie app. Door je ogen te sluiten na het eten geef je je brein het signaal: ‘ik heb lekker gegeten en kan nu ontspannen, alles is veilig’.
Dan geeft jouw lichaam prioriteit aan je spijsvertering!