Search
Close this search box.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Het verhaal van Agata

De Darmspecialist opende de ogen van Agata

Bij Agata uit Zoetermeer moest het van ver komen, maar nu voelt ze zich goed en kijkt ze tevreden terug op haar behandeltraject bij De Darmspecialist, dat begin dit jaar afliep. “Ik heb af en toe lichte klachten, maar daar kan ik goed mee omgaan, omdat ik nu weet waar ze vandaan komen.”

Agata was naar eigen zeggen nooit ziek, totdat ze terugkwam van een vakantiereis naar de Filipijnen, nu bijna vijf jaar geleden.

“Een aantal weken daarna werd ik erg ziek en kreeg allerlei darmklachten. Ook had ik ineens enorme uitslag op mijn gezicht. De huisarts dacht aan stress en dat ik moest uitrusten. Ik werd steeds naar huis gestuurd, totdat ik op een dag verwezen werd naar de MLD-arts in het ziekenhuis.”

Huidproblemen

“Die arts stelde vervolgens een PDS-diagnose. Ook bleek ik een lactose-intolerantie te hebben. Voor mijn huidproblemen – er werd aan acne gedacht – ging ik naar de dermatoloog. Daarvoor kreeg ik antibiotica, maar dat hielp niet. Ik slikte dat meer dan 1,5 jaar, maar ik sliep slecht, had veel hoofdpijn en voelde mij erg zwak.”

De 35-jarige Agata liet het er niet bij zitten. Dat ‘leer er maar mee leven’ ging erbij haar niet in. “Ik ging online zoeken naar een oplossing. Er moest wat gebeuren.  Dat is nu iets meer dan een jaar geleden. Wat ik zag en las bij De Darmspecialist sprak mij meteen aan. Ik kreeg eerst een intake en vervolgens een uitgebreid bloed- en ontlastingsonderzoek. De Darmspecialist had de kennis, luisterde goed en dacht met mij mee. Ook werd er een behandeltraject gemaakt. Dat was eigenlijk alles wat ik zocht.”

Boosdoener

Er kwam al snel het nodige aan het licht. Agata had een aantal beperkte, maar wel heftige intoleranties. Eentje daarvan was caseïne, een melkeiwit. Ook had ze allergieën en een vitaminetekort. De grote boosdoener was een darmparasiet, waardoor ze last had van een lekkende darm. Daarnaast bleek ze een bacteriële overgroei van de dunne darm, ook wel SIBO genaamd, te hebben.

“Ik kreeg meteen supplementen voorgeschreven en moest mijn eetpatroon behoorlijk aanpassen. Zo mocht ik geen tarweproducten meer eten. Mijn darmen en maag moesten eerst tot rust komen. In het begin had ik daar best moeite mee, want juist wat ik niet meer mocht eten, zat zo’n beetje overal in. Ik kreeg vervolgens recepten aangereikt, een weekmenu en ik leerde nieuwe producten ontdekken.”
“In het begin merkte ik niet zoveel verschil. Dat zou ook even duren, zo werd mij verteld. Wel was mijn uitslag redelijk snel weg. Ook met de ontlasting ging het daarna beter. Ik kan nu lekker koken zonder dat ik ziek word en weet mij prima te redden. Dus het gaat best goed”, klinkt Agata positief.

Toch is ze er nog niet toch? “Klopt, ik heb af en toe nog wat lichte klachten en weet dat lactose en melkproducten mij ziek maken, maar ik weet nu ook waar het vandaan komt. Bijvoorbeeld dat ik een klein beetje tarwe best wel kan hebben.”

Geduldig

“Ik moet rustig aandoen, mijn darmen moeten herstellen en dat kan nog wel jaren duren. Gelukkig ben ik geduldig en dankbaar tegelijkertijd. Het behandeltraject bij De Darmspecialist heeft mij enorm geholpen en dat doet het eigenlijk nog steeds. En dat niet alleen. Het heeft mij ogen ook écht geopend voor andere producten.”

 

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

diagnose PDS

Wil je meer weten?

Lees hier onze blogs