Het verhaal van Berend
De lange zoektocht van Berend van Angeren
Een hele zoektocht, zo noemt Berend van Angeren (70) het zelf. Hij belandde in een langdurig medisch circuit om van zijn buikpijn af te komen. Uiteindelijk klopte hij bij Darmspecialist aan.
Het begon allemaal in 2022 met buikpijn en veel diarree. Na drie weken was dat nog niet over, waarna Berend naar de huisarts ging. Met de opmerking ‘dat er geen gekke dingen geconstateerd waren’ en met wat medicatie ging hij naar huis. “Maar het ging niet over met paracetamol en ibuprofen, dus kreeg ik tramadol. Dat hielp gedeeltelijk, maar ik werd er duizelig van. Dus ging ik weer naar de huisarts, want de pijn bleef.”
“Het was een soort drukpijn onderin de buik, tussen de navel en schaambeen. Vervolgens kreeg ik een ontlastingsonderzoek en toen bleek dat mijn calprotectine waarde in de ontlasting 80 was, terwijl 50 normaal is. Zo kwam ik bij de MDL arts in het ziekenhuis terecht.”
Woedend
Maar ook de arts daar hielp Berend niet van zijn buikpijn af. Mede door de vermelding in zijn dossier dat hij leed aan psychosomatische klachten, vanwege het overlijden van zijn vrouw. Woedend was hij. “Ik ben niet ziek, maar ik heb wel ongemak, maar zeker geen psychosomatische klachten.” Gelukkig wel de vermelding alsnog uit het medisch dossier geschrapt.
Er volgde een endoscopie, waarbij er diverticulose werd vastgesteld waarbij er ontstoken divertikels aanwezig waren in zijn dikke darm. “Om die ontstekingen tegen te gaan, moest ik veel vezels nemen én water drinken, om te zorgen de ontlasting zacht bleef. Maar de buikpijn verdween niet.”
Daarmee was de zoektocht dus nog niet ten einde, want het probleem was nog steeds niet opgelost. Er volgde weer een huisartsbezoekje, een blaas-, prostaat- en bloedonderzoek. Ook onderging hij een echo, om te kijken of er hydrops (een soort zwellingen) in zijn galblaas zaten, die een mogelijke afsluiting van de galwegen zouden veroorzaken. En er volgde nog een CT-scan. “Daar kwam allemaal niets uit, en ook een nieuw ontlastingsonderzoek liet niets bijzonders zien.”
Whisky
In 2023 kreeg de Twent vervolgens ook nog veel last van aambeien, diarree en liep hij een osteopaat, homeopaat, acupuncturist en proctoloog (arts gespecialiseerd in anale klachten) af. Allemaal zonder bevredigend resultaat en de zoektocht was dus nog steeds niet ten einde. Hij ging het internet op. “Zo kwam ik terecht bij de Darmspecialist. Lang leve Google.”
“Er werd ook daar gezegd dat het te maken kon hebben met mijn rouwproces. Dat heeft vast een rol gespeeld, maar was zeker niet de hoofdoorzaak”, vervolgt Berend. “Wel dronk ik in verband met de ziekte van mijn vrouw wat alcohol, twee glazen whisky als ik niet kon slapen. Dat heeft zeker wat schade aangericht, maar dat was ook niet de oorzaak van mijn buikpijn. Een ding was wel zeker: zo doorgaan en -lopen was in ieder geval niet wat.”
Berend kwam vervolgens in contact met de voedingsspecialist van de Darmspecialist. Er werd gekeken naar het uitsluiten van lactose of gluten, maar dat haalde niks uit. Te vet en te gekruid eten, was iets dat hij vervolgens ging minderen, maar ook nu verdwenen de buikklachten niet echt, wel werd zijn situatie ietwat beter. Door steeds weer veranderingen in de voeding uit te proberen kwam er uiteindelijk wel resultaat.
“Wat niet goed voor mij is heb ik gemerkt, zijn snelle koolhydraten. Langzame koolhydraten, zoals Teff, een Ethiopisch graan, gaan wel goed. En wat ik verder doe is als ik onderweg ben naar een klant, dan zet ik de auto wat verderop en loop ik het laatste gedeelte. Ook ben ik lid van een sportschool. Beweging is belangrijk én goed voor mij.”
Tevreden
Het traject bij de Darmspecialist is inmiddels afgerond en hoewel het Berend misschien niet heeft gebracht wat hij wilde (“het is wel stukken beter, maar nog niet goed”), is hij toch tevreden over de afgelopen periode.
“De communicatie is heel goed en anders dan in het ziekenhuis waar niet echt regie is. Als je vragen had, dan kon je altijd bellen. De support van de Darmspecialist op een schaal van 0 tot 5? Die geef ik een 5, wel is het een traject waar je wel de financiële middelen en een goed verstand voor moet hebben. Zelf ben ik tevreden over hoe ze mij behandeld hebben bij de Darmspecialist. Ze geven echt adviezen die hout snijden. Alleen soms zijn dingen niet oplossen, omdat ze nu eenmaal niet op te lossen zijn.”