Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Coby

Het verhaal van Coby

Een beter leven dankzij een bewaard krantenartikel

Coby Smid had al jaren last van haar darmen. Ze ging met enige regelmaat naar de huisarts, maar kreeg niet het gevoel dat ze heel serieus werd genomen. Met een spastische darm en met alle ongemakken die dat met zich meebracht, moest ze maar leren leven. Dankzij een bewaard interview uit de Hoogeveensche Courant over Jeroen le Duc van Darmspecialist werd alles helemaal anders en vooral veel beter.

“Ik liep al langer te klooien en te klungelen met mijn darmen, om het maar meteen duidelijk te zeggen”, vertelt Coby (61). “Dat leidde tot allerlei klachten, waaronder ook veel vermoeidheid. Ik ging af en toe naar de huisarts, maar dat leverde niets op. Ook een aantal bloedonderzoeken in eerste instantie niet. Daar kwam nooit wat uit. Ik voelde mij eigenlijk helemaal niet serieus genomen.”

Bloed

“Op een gegeven moment had ik bloed in de ontlasting en werd ik doorgestuurd naar de maag, lever en darm afdeling in het ziekenhuis. Er volgde een onderzoek en toen kreeg ik te horen dat ik Colitis ulcerosa had, oftewel een ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Ik kreeg echt nul komma nul begeleiding. Ook heb ik nooit een specialist gesproken en als ik weer last zou hebben, dan moest ik maar bellen.”

Coby kreeg medicijnen voorgeschreven, maar dat wilde ze eigenlijk niet. Ook werd haar verteld dat als ze weer medicijnen nodig had, ze contact op moest nemen. Coby zocht naar een andere oplossing. “Ik woon in de buurt van Hoogeveen en had in de krant een interview gelezen met Jeroen over Darmspecialist en wat zijn werkwijze was. Het sprak mij op de een of andere manier aan en ik heb het bewaard. Eigenlijk weet ik niet waarom, want dat doe ik normaal nooit. Op het moment dat ik de diagnose Colitis ulcerosa kreeg, besloot ik contact te zoeken met Jeroen.”

Riet

Bij Darmspecialist werd de ontlasting van Coby onderzocht, een bloedonderzoek gehouden en kreeg ze meteen de nodige voedingsadviezen aangereikt en supplementen voorgeschreven. Dat betekende per direct gluten-, lactose- en suikervrij eten en drinken. “Ik probeer mij hier zo goed mogelijk aan te houden. Dat lukt mij meestal wel, maar soms ook niet. Wat ik meteen erg prettig vond was de begeleiding. Eerder had ik het idee dat ik met een kluitje het riet was ingestuurd. Dat is bij Jeroen zeker niet zo. Hij neemt alle tijd voor je en als ik een vraag heb, dan kan ik hem altijd mailen. Ook is hij heel erg duidelijk in zijn uitleg.”

“Dit is echt ongekend voor mij”

Nog voor corona, meldde Coby zich bij Darmspecialist, dus dat is ongeveer een jaar geleden. “Het duurde even, maar na een aantal maanden merkte ik echt resultaat. Mijn darmen werden rustig en functioneren nu weer fatsoenlijk. Ik heb weinig last meer van vermoeidheid en voel mij over het algemeen goed. Aan het begin moest ik een beetje mijn draai vinden, maar het is écht een heel stuk verbeterd. Het heeft effect. Mijn darmen hebben nooit echt goed gewerkt. Nu wel gelukkig. Dit is echt ongekend voor mij. En als ik een keer smokkel met iets, dan merk ik dat meteen. Dus wat dat betreft ligt het ook heel erg aan jezelf.”

 

Geschreven door Erik Riemens

diagnose CU

Wil je meer weten?

Lees hier onze blogs