Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

avatar-2

Het verhaal van Dineke

Van kwaad tot erger tot aan de Darmspecialist voor Dineke

Buikklachten, niet meer naar de wc kunnen en écht ziek zijn. Dat was gedurende anderhalf jaar lang de dagelijkse praktijk van Dineke. Met een aangepast voedingspatroon, de juiste begeleiding en persoonlijke adviezen voelt ze zich nu goed, dankzij de Darmspecialist.

“Het was september 2018 en het lukte mij niet meer om normaal naar de wc te gaan en als er dan wat kwam, was het diarree. Twee weken daarna bleek ik zwanger te zijn, waardoor de artsen dit al snel als oorzaak van de klachten zagen. Doordat ik niet de juiste diagnose en behandeling kreeg, ging het van kwaad tot erger. Ik kon op een bepaald moment helemaal niet meer naar de wc.”
“Ik raadpleegde de gynaecoloog, de MDL-arts en ben zelfs doorgestuurd naar een bekkenbodemspecialist. Niets hielp, ik viel af en eten begon mij tegen te staan, omdat dit leidde tot nog meer verstopping”, vertelt Dineke.

Weekendje Parijs

”In de zomer van 2019 beviel ik en in november van dat jaar gingen we met het gezin een weekendje naar Parijs. Daar werden de klachten nog erger. Ik had constante aandrang en hoge koorts. Eenmaal op het toilet kwam er enkel bloed, terwijl de aandrang bleef. Van een Franse arts kreeg ik antibiotica. Dit hielp niet, waarna ik in het ziekenhuis werd opgenomen. Omdat de resultaten van de feces kweek op zich lieten wachten, kreeg ik het advies om naar Nederland te gaan en thuis te wachten op de uitslag.”

“We zijn direct vanuit Frankrijk naar een ziekenhuis in Friesland gereden. Mijn bloed werd geprikt, maar ‘helaas’ bleek ik geen verhoogde ontstekingswaarden in mijn bloed te hebben. De uitslagen van het ziekenhuis in Frankrijk heb ik nooit ontvangen, dus daar was helaas ook geen oorzaak uit te concluderen.”

Eind december 2019 kwam er eindelijk uitsluitsel. Via een coloscopie werd een ontsteking van de gehele dikke darm gediagnosticeerd. Dineke had Colitis Ulcerosa. Na een aantal maanden prednison, probeerde ze verschillende medicatie uit, waaronder azathioprine en uiteindelijk Humira.
“Met deze medicatie zet je zelf een spuit in je buik, wat de immuunreactie van je lichaam stillegt en ervoor zorgt dat mijn immuunsysteem mijn darmen niet aanvalt. Helaas heeft deze medicatie een hoop bijwerkingen. Ik was zo moe en lag vaak een paar dagen plat na een spuit. Ik was altijd een sportieve vrouw met een bedrijf en een druk gezin.”

Anders kunnen

Op een bepaald moment dacht ik van ‘dit moet ook anders kunnen.’ Al zoekend kwam ik bij de Darmspecialist in augustus 2021. Na de intake werden mijn bloed en ontlasting onderzocht en opgestuurd naar Duitsland. Ik had een laag ijzergehalte en een allergie voor meerdere voedingsmiddelen. Ook bleek ik bepaalde bacteriestammen niet meer te hebben en was er lichtjes sprake van een lekkende darm.”

Ze kreeg vervolgens gericht supplementen en het advies bepaalde voeding te vermijden, want dit kon weer een ontsteking veroorzaken. “Even kort door de bocht, maar al het voedsel dat snel aan de datum is, eet ik. Veel fruit, groente, aardappels, noten, kruiden en vers eten. En alles wat langer houdbaar en bewerkt is niet.”

Dineke had in het verleden al eens glutenvrije voeding geprobeerd, maar nu ging haar hele voedingspatroon dus drastisch om. “Ik moet zeggen dat het al vrij snel resultaat had. Ik had geen ontstekingen, die waarden waren weer normaal, ik had ook geen ijzertekort meer, terwijl mijn energie verbeterde. En dat allemaal dankzij de adviezen van de Darmspecialist.”

Zelf doen

”Ze denken heel praktisch met je mee waardoor je het goed volhoudt en blijft houden. Het contact was erg prettig. Uiteindelijk kon ik het behandeltraject in december vorig jaar afsluiten. En het gaat gelukkig nog steeds heel erg goed”, zegt Dineke met de nodige tevredenheid. “Wel is het belangrijk dat je jezelf ook honderd procent inzet. Want uiteindelijk moet je het toch zelf doen.”

 

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

diagnose CU

Wil je meer weten?

Lees hier onze blogs