Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Het verhaal van Duco

Duco Dekinga voelt zich dagelijks beter door de Darmspecialist

Toen Duco Dekinga zoveel last kreeg van bijwerkingen van de ziekte van Crohn medicatie, gooide hij het over een andere boeg. Hij nam contact op met Darmspecialist en doorliep een traject van bijna twee jaar. “Hoe ik mij nu voel? Ik ben hartstikke gezond.”

Om dat te benadrukken, voegt Duco daar meteen wat aan toe. “Ik ben in februari van dit jaar begonnen met een tuinbedrijf. Dat is fysiek zwaar, maar leuk werk en ik haal daar heel veel energie uit en dat kan nu weer omdat ik fit ben!”

Allerzwaarste medicatie

Hoe anders zag zijn medische verleden eruit. “Jaren geleden kreeg ik te horen dat ik de ziekte van Crohn had. Door medicatie werd dat een halt toegeroepen, alleen op een bepaald moment openbaarde zich dat weer. Het ging zelfs zover dat ik als de medicatie niet zou aanslaan ik geopereerd moest worden.”
“Ik kreeg de allerzwaarste medicatie toegediend en dat onderdrukte de ziekte weliswaar, maar ik kreeg uiteindelijk meer last van de bijwerkingen dan van de symptomen. Dat was het sein voor mij om te stoppen met dat traject en op zoek te gaan naar een andere oplossing.”

En dat werd de Darmspecialist. Al hecht Duco ook waarde aan het noemen van de Zoutkamer in IJlst. Dat had alles te maken met dat hem ook long covid trof. “Ik was echt ziek. Als ik twintig minuten ging lopen, moest ik daar twee dagen van herstellen. Daar werden mijn bijholtes schoongemaakt en dat hielp mij echt.”

“Bij de Darmspecialist kreeg ik een uitgebreid bloed- en ontlastingsonderzoek. Daar kwamen een aantal dingen uit. Bij mij hadden mijn klachten iets te maken met stress, maar vooral met voeding. Er werden geen parasieten en schimmels geconstateerd. Vervolgens kreeg ik een aantal supplementen waaronder vitamines en mineralen voorgeschreven en daarmee was het ergste leed wel achter de rug”, schetst Duco, al klinkt dat wel heel eenvoudig.

Complete receptenboeken

Al met al duurde het traject bij de Darmspecialist maar liefst bijna twee jaar. “Tja, wat is lang? Ik had een lekkende darmwand, doordat mijn lichaam allergisch is voor bepaalde voeding en moeite had om dat op een goede manier te verwerken. Mijn darmwand moest eerst helemaal herstellen en dat gaat niet binnen een paar weken of maanden. Dat is letterlijk een lange weg.”
“Naast dat ik een lactose-intolerantie had – dus geen zuivel – gold voor mij ook geen granen meer. Van de diëtiste kreeg ik niet alleen advies, maar complete receptenboeken aangereikt. Daarom eet ik nu boekweitcrackers, Himalayzout en veel voldoende biologisch vlees. Dat is even omschakelen, maar als je ziek bent doe je dat, omdat je het ervoor over hebt en je uiteindelijk ook weet wat het met je doet.”

Onstekingsremmer

Duco leerde dan ook veel over zijn darmproblemen en hoe daarmee om te gaan. “Zelf ging ik ook op zoek. In het verleden kreeg ik vaak antibiotica toegediend. Ik weet nu dat dat helemaal niet goed was voor mijn darmen. Ook kwam ik erachter dat Lactoferrine – een melkeiwit – voor mij heel goed werkte als onstekingsremmer. En ik leerde een aantal lessen. Je moet jezelf niet overschatten, veel water drinken en genoeg rust nemen. Niet je hand overspelen en zeker in combinatie met long covid niet moe worden, maar juist rustig opbouwen.”

En Dekinga trok nog een conclusie. “Dankzij Darmspecialist voel ik mij weer echt gezond en mag ik zeker niet klagen, als ik dat vergelijk met voor de behandeling. Ik ben ze dan ook zeer dankbaar voor hun hulp en kan het écht iedereen aanraden.”

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

diagnose Crohn

Wil je meer weten?

Lees hier onze blogs