Search
Close this search box.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

InekevanHarten

Het verhaal van Ineke

“Als ik weer klachten krijg, dan stop ik er meteen mee””

“Het gaat gewoon heel goed. Ik voel mij fitter dan ooit.” Ineke van Harten (56) is maar wat blij met de adviezen van Darmspecialist, die uiteindelijk aan het licht brachten dat ze een melk- en ei-allergie had. 

“Ik had veel pijn in mijn buik en maag. Ook had ik regelmatig hoofdpijn. Ik ben naar de huisarts geweest, maar die kon niets vinden. Toevallig zag ik op Facebook een bericht van Darmspecialist. Ik heb contact gezocht met Jeroen le Duc en kennisgemaakt. Hij liet de werking zien van de darmen en legde de behandeling verder uit.”

“Ook kreeg ik meteen de nodige supplementen mee en ik mocht geen tarwe meer eten. Dat was best wel lastig, want ik ben een broodeter en moest op zoek gaan naar ander eten, maar op een gegeven moment wende het wel.”

Melk en ei

De klachten van de Overijsselse leken veel weg te hebben van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Buikpijn en problemen met de ontlasting zijn de meest voorkomende klachten. Gezond eten is bij PDS belangrijk. “Ik ben vorig jaar september bij Darmspecialist gekomen. We hadden toen een traject van een jaar afgesproken. Mijn bloed en ontlasting werden opgestuurd en onderzocht. Ook kreeg ik af en toe wat andere supplementen en had ik regelmatig een consult. En als ik tussendoor vragen had, dan kon ik die ook gewoon stellen.”

Na een vervolgonderzoek werd duidelijk waar Ineke’s klachten vandaan kwamen. Ze bleek allergieën te hebben voor melk en ei. Allergie voor eieren komt vooral voor bij kinderen: 2 procent van de kinderen jonger dan 2 jaar heeft er last van. Op 4-jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun ei-allergie heen gegroeid. Bij anderen is de allergie blijvend, zo ook bij haar. “Waarschijnlijk heb ik het mijn hele leven al gehad.”

Veel water

Tineke kreeg te horen dat ze geen suikers en koolhydraten meer mocht eten. Dat betekende een behoorlijke omslag, zeker in huishouden met een man en zes kinderen. “Ach, dat was na een weekje al heel gewoon. Voor mijn gezin kook ik gewoon aardappels, groente en vlees of pasta. Voor mezelf maak ik dan groente klaar en eet ik een stukje vlees.”

“Het betekende voor mij wel een heel ander voedingspatroon, maar het wende heel erg snel. Sterker nog, ik vergeet soms weleens te eten, want ik heb eigenlijk helemaal geen hongergevoel meer. Voor mij dus geen chips meer, want die zijn zout en scherp en ik weet nu dat dat niet goed is voor mijn darmen.”

Best lastig

Dat betekende naast geen tarwe, ook geen melk en eieren meer voor Ineke. “Het is wel een heel gezoek hoor. Je moet echt op zoek naar bepaalde producten, dus het doen van boodschappen duurde wel wat langer, ha, ha. Er ging een tijdje overheen, voordat het werkte en af en toe was het best lastig, maar ik wist wel waar ik het voor deed.”

“Ik voel me nu heel goed en ben fitter dan ooit”, zo gaat ze verder. “Eigenlijk ben ik helemaal klachtenvrij, heb geen pijn meer in buik of maag en ook bijna geen last meer van hoofdpijn. Onlangs heb ik mijn laatste consult gehad bij Darmspecialist. Ik ben heel blij dat ik toen contact heb gezocht en dit traject heb doorlopen.” 

Heel goed

Er is mij gezegd dat ik na 1,5 jaar weer wat voorzichtig melk- en eiproducten mag nemen. Dat ga ik zeker proberen, alleen ik weet ook dat als ik weer klachten krijg, ik er meteen weer mee stop. Net als met het eten van producten waar tarwe inzit. Daar begin ik echt niet meer aan. Het gaat nu gewoon prima en dat wil ik heel graag zo houden”, besluit Ineke.

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

diagnose PDS

Wil je meer weten?

Lees hier onze blogs