Het verhaal van Jo-Ann
Ik kom uit een grote Indische familie waar eten erg centraal staat. Er was altijd eten in overvloed. Kwam je onverwachts langs en er was (net) niet genoeg, dan werd er nog iets bij gekookt en/of gehaald. Na al die jaren overvloedig eten werkten mijn darmen niet meer goed; de boel zat verstopt.
Naar de huisarts? Ik schaamde me dood
Ik had vreselijk last van obstipatie, maar schaamde me ervoor. Ik durfde er niet mee naar de huisarts. Zo ben ik lange tijd met flinke pijnen blijven rondlopen. Maar uiteindelijk kon ik niet anders.
Een goed gevulde tas met medicatie
Met de huisarts besprak ik mijn klachten en al snel stond ik met een recept in de apotheek. Met een goed gevulde tas aan medicatie keerde ik terug naar huis. Braaf volgde ik het doktersadvies. “Als het niet genoeg helpt, dan verhoog je de dosering gewoon.”, had hij gezegd. De obstipatie ging weg. Maar de pijn in mijn buik en het opgeblazen gevoel bleven.
Mijn gezondheid in eigen handen… via internet
Omdat de medicatie niet écht hielp, ben ik er na verloop van tijd mee gestopt. Ik vond het tijd om mijn gezondheid in eigen handen te nemen. In mijn zoektocht naar gezonde voeding op internet koos ik er al snel voor om alle bewerkte voeding (pakjes en zakjes) de deur uit te gooien. Maar dan? Er is zoveel te vinden over ‘gezonde voeding’ en de informatie is tegenstrijdig. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Dokter internet gaf me stress en de stress bracht me terug bij af, bij mijn oude vertrouwde voedingspatroon.
Het roer om, maar nu écht
De aanleiding om het roer écht om te gooien was een heftige diagnose binnen mijn gezin. Gezond eten werd noodzaak en dat gaf me de kracht het ditmaal serieus aan te pakken. Ik volgde een opleiding tot Orthomoleculair therapeut. Daar leerde ik alles over voeding en het effect ervan op ons lichaam. Om mijn kennis nog verder te vergroten, volg ik nu de opleiding tot Epifysiologisch therapeut.
Samen op supermarktsafari
Bij DarmSpecialist leer ik nu anderen met darmklachten een nieuwe manier van eten. Dat doe ik op verschillende manieren: in een consult, tijdens een (privé-) kookworkshop, een supermarktsafari of ik maak een voedingsschema waarmee ik een leidraad geef. Zo help ik anderen om ook weer baas te worden in eigen buik.