Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

MirandavanNijhuis

Het verhaal van Miranda

“Er is iets aan de hand en er is iets aan te doen”

“Ik heb zelf ervaren dat het werkt en heb ook het nodige inzicht gekregen in wat wel en niet goed voor mij is. Daarom zou ik tegen mensen met darmklachten willen zeggen, houd hoop en vertrouwen. Er is dus wel een oplossing. In mijn geval was dat de Darmspecialist”, aldus Miranda van Nijhuis.

Zij rondde een paar weken geleden het behandeltraject af. “Ik had eigenlijk al meer dan vijftien jaar klachten, die mijn leven steeds vaker gingen beheersen. Uit het niets harde en dikke buiken, bloed in de ontlasting en vooral vaak last van verstoppingen. Soms ging het ook een tijdje goed hoor, maar meestal was het een beetje op en vooral af. Het was bij mij ook niet zo dat als ik iets specifieks at, ik dan meer last kreeg. Het was heel verschillend.”

“Een endoscopie en coliscopie leverden alleen op dat ik een spastische darm had en dat ik daar maar mee moest leren leven. Toen ik dat hoorde, dacht ik van dit kan toch niet zo zijn? Vervolgens ben ik op internet gaan kijken en las ik over de Darmspecialist.”

Darmflora

Miranda verdiepte zich wat meer in de materie en nam contact op. “Na een intake moest ik een voedingsdagboek bijhouden, waarna bloed- en ontlastingsonderzoeken volgden. Daar kwam uit dat mijn darmflora een dysbiose had en dat de slechte bacteriën mijn damflora hadden overgenomen van de goede bacteriën. Ook had ik last van een lekkende darm. Dat veroorzaakte allerlei rare klachten.” 

“Op dat moment dacht ik wel even van ‘zie je nu wel, het is meer dan alleen maar een spastische darm. Er is iets aan de hand en er is iets aan te doen.’ Dat voelde op de een of andere manier ook wel fijn, want soms ga je gewoon twijfelen aan jezelf en denk je dat het aan jou ligt.”

Wat volgde was een aantal voedingssupplementen en een voedingsadvies. “Dat betekende dat ik mijn leefstijl moest aanpassen. In eerste instantie voor een periode van een aantal maanden. Ik begon daar vorig jaar november mee. In mijn geval betekende dat helemaal geen granen meer, geen zuivel, geen suiker en geen koffie. In die periode at ik alleen groente, fruit, vlees, vis en noten. En ik moet zeggen, dat is mij echt meegevallen.”

“Het duurde echt wel even, maar na ruim een maand had ik echt minder klachten en na twee maanden was ik bijna klachtenvrij. Ik was eerder eigenlijk onverklaarbaar tien kilo aangekomen. Nu raakte ik die kilo’s kwijt. Dat motiveerde mij. Mijn lichaam is zo goed als hersteld. Al weet ik wel dat ik altijd gevoelig blijf voor wat er in mijn darmen gebeurt.”

Hoop

Inmiddels bedient Miranda zich van de 80-20 regel. “Ik kan nu af en toe gewone dingen eten. Als het dan niet goedgaat, is dat een soort wake-up call en dan weet ik weer wat ik moet doen”, aldus de Puttense die terugkijkt op een prettig contact met de Darmspecialist. “We hadden iedere drie weken een Teams afspraak. Als ik tussentijds vragen had, dan kon ik altijd contact opnemen.” 

“Naast dat ik nu klachtenvrij ben, heeft het hele behandeltraject mij ook meer inzicht gegeven in wat juist wel of niet goed voor mij is. Daarom zou ik tegen mensen met darmklachten willen zeggen, houd hoop en vertrouwen. Er is dus écht wel een oplossing. In mijn geval was dat de Darmspecialist.”

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

diagnose PDS

Wil je meer weten?

Lees hier onze blogs