Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Het verhaal van Rob van Elst
Rob van Est

Het verhaal van Rob van Elst

Rob van Elst wilde van zijn medicijnen af

“Dankzij de Darmspecialist lach ik weer”

Rob van Elst had eigenlijk geen échte darmklachten. Wel bevatte zijn ontlasting na het eten of drinken van bepaalde producten, bloed en slijm. Omdat de ziekte van crohn ook in zijn familie voorkwam, ging hij het medische circuit in. Dat pakte niet goed uit. Totdat hij zich aanmeldde bij de Darmspecialist.

“Ik weet nog dat ik in december 2021 bij de internist kwam en zei dat ik twee mensen kende die dankzij wietolie van hun darmklachten af waren. Dat was onmogelijk, zei hij. Vervolgens bleek dat de ontstekingswaarde van mijn darmen op 1700 lag. Daarom moest ik aan de medicijnen. Ik kreeg Prednison en Azathioprine. Dat pakte helemaal verkeerd uit. Ik was misselijk, had overal pijn en kon op een gegeven moment amper meer lopen. En als dat niet hielp, dan zou ik een Prednison boost krijgen. Ik voelde mij zo slecht en dacht alleen maar van deze rotzooi wil ik niet meer.”

Snoep en koeken

Rob, woonachtig in Tiel en schilder van beroep, stopte ooit met roken. Daarna kreeg hij bloed en slijm in zijn ontlasting. Met in het achterhoofd het gegeven dat de ziekte van crohn in de familie voorkwam, ging hij naar het ziekenhuis. “Ik bleek een lichte vorm van crohn te hebben en kreeg Mesalazine voorgeschreven. Alleen ik had geen pijn, wel wist ik hoe het kwam. Als ik bepaalde producten at of dronk, dan had ik er last van. Bij mij thuis lag overal snoep en koeken. Het ontbijt moest altijd snel, ik nam er amper de tijd voor en ik dronk zeker een paar blikjes cola op een dag.”

“Ik weet nog dat ik ging googlen op ‘ik wil van mijn medicijnen af.’ En zo kwam ik bij de Darmspecialist. Ik belde en dat was een fijn gesprek. Na onderzoek van mijn bloed en ontlasting, bleek ik een behoorlijk tekort te hebben aan een aantal vitaminen. Daarnaast kreeg ik ook bepaalde darmbacteriën, die hun werk moesten doen. Ook moest de Prednison uit mijn lichaam en ik moest anders gaan eten en drinken. Geen cola meer, ander brood en ik stopte met veel suikers.”

Geen dip

“Laatst at ik een patatje mee met de kinderen, toen ging het eigenlijk meteen mis. Ik wist meteen weer waarvoor ik dit doe. Of ik te maken had met een terugval? Nee eigenlijk niet. Ik heb geen dip gehad. Vroeger was ik heel gehaast en alles moest snel, snel, snel. Dat leverde veel stress op. Nu neem ik de tijd om goed te eten en weet ik waarvoor ik het doe.”

De ontstekingswaarden van Rob zijn inmiddels oké, hij slikt geen medicijnen meer en heeft het traject bij de Darmspecialist onlangs afgerond. “Eind november kreeg ik een nieuwe heup, ik wilde niet dat ik een darmontsteking zou oplopen, wat van invloed zou zijn op die heup. Gelukkig is dat allemaal goed gegaan, maar het was wel een stok achter de deur om de supplementen te blijven slikken en om mij aan mijn eet- en drinkpatroon te houden. Af en toe ongebrande en ongezouten noten, ik eet niks meer wat in olie is gebakken en ik drink ook veel meer water”, somt Rob op, die dan ook met tevredenheid terugkijkt op zijn behandelperiode bij Darmspecialist.

“Het is duur en de behandelingen worden niet vergoed, maar het contact was heel prettig en ik ben goed geholpen. Ik was chagrijnig en de medicijnen die ik slikte waren echt troep. Ik zag het soms écht niet meer zitten. Nu heb ik mezelf weer terug, voel mij goed en dankzij Darmspecialist lach ik weer veel.”

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

darmklachten zonder diagnose

Wil je meer weten?

Lees hier onze blogs