Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Het verhaal van Sigrid

Sigrid weet waarvoor en voor wie ze het doet bij de Darmspecialist

Sigrid rondde eind vorig jaar het traject af bij de Darmspecialist. Nu is ze naar eigen zeggen in de afbouwfase van haar medicatie. “Het was een lang traject, maar ik merkte in drie weken meer verschil dan in ruim een jaar met medicijnen.”

Terug naar 2017. De Gelderse Sigrid heeft een dikke en pijnlijke knie. Dat gaat gepaard met de nodige klachten. Ze komt in het ziekenhuis terecht en na een aantal onderzoeken krijgt ze de diagnose reuma voor de kiezen.

“Dat was eigenlijk helemaal niet te verklaren, want het kwam bijvoorbeeld niet voor in mijn familie. Vervolgens kreeg ik diverse medicijnen, maar daar kreeg ik allerlei klachten van, zoals wondroos en ook darmklachten omdat het mijn weerstand onderdrukte. Dat was niet in extreme mate, maar toch. Achteraf gezien zijn die medicijnen niet goed voor mij geweest.”

Vingerpriktest

In augustus 2021 verergerde haar darmklachten plotseling. Dat ging gepaard met meerdere bloedingen. “Ik wist toen al dat ik de nodige intoleranties had, na zo’n vingerpriktest die ik een keer had gedaan. De huisarts reageerde gelukkig snel en via de mdl-arts kreeg ik na een darmonderzoek te horen dat ik de ziekte van Crohn had. De reumatoloog gaf toen aan dat mijn gewrichtsklachten op die manier ook te verklaren waren.”
“Ik kreeg prednison en biologicals en ik moet zeggen dat de situatie stabiliseerde. Het ging eigenlijk best goed. Alleen wilde ik niet afhankelijk zijn en blijven van medicatie. Er zou meer te winnen moeten zijn? Bijvoorbeeld door de juiste voeding?”

“Zo kwam ik al googlend via via op de site van de Darmspecialist terecht en las ik een ervaringsverhaal van iemand die ook de ziekte van Crohn had. Dat was heel herkenbaar en sprak mij aan, net als de orthomoleculaire kant van het hele verhaal en de wetenschappelijke benadering door de Darmspecialist.”

Mosterdzaad

In oktober 2022 zocht Sigrid contact. Na een intake volgde een bloed- en ontlastingsonderzoek. “Ik werd heel goed meegenomen in wat er ging gebeuren en wat voor behandelplan er gemaakt werd. Het werd echt serieus aangepakt en kreeg ik ook duidelijk te horen wat wel en niet goed voor mij was. Uiteindelijk bleek ik intoleranties te hebben voor granen (tarwe en rogge), kippenei, caseïne en mosterdzaad. Ook had ik een candida, een schimmelinfectie in mijn darmen.”

“Ik kreeg gelijk het advies om geen granen meer te eten en juist veel water met een beetje keltisch zeezout te drinken. Dat werkte. Ik merkte in drie weken meer verschil dan in ruim een jaar met medicijnen. Ik had weer normale ontlasting, mijn energieniveau steeg en ik beperkte mijn eetmomenten tot drie à vier keer per dag. En ook dat hielp.”

”Het lijkt soms gemakkelijk, maar het is echt een kwestie dat jezelf aan de bak moet en op zoek moet gaan. Nu kan ik af en toe wel zondigen met sporadisch het eten van een pizza, stokbrood of stukje kaas, maar ik heb daar geen last van en mis het ook niet per se. Dat komt omdat ik mijzelf een heel ander voedingspatroon eigen heb gemaakt. Daarnaast werken alternatieven goed voor mij.”

Video’s sturen

“Ik ben niet bang om het te verpesten, omdat ik weet waarvoor en voor wie ik het doe. Wel is mijn advies geef jezelf de tijd en doe het stap voor stap. Het is de investering echt waard, want het gaat tenslotte om je eigen gezondheid.”

Eigenlijk eindigde Sigrids traject eind 2023. Al is ze nu ook nog verbonden aan de Darmspecialist. “Ik wilde mijn medicijnen wat sneller afbouwen, maar ik krijg wat weerstand van het ziekenhuis. De Darmspecialist helpt mij daarbij. Nu mag ik eind van dit jaar helemaal stoppen met medicijngebruik.”
“Dat is ook typisch de Darmspecialist. Meedenken, alle informatie delen, video’s sturen met uitleg en tussendoor contact kunnen opnemen. Wat dat betreft is er écht een hele nieuwe wereld qua voeding en leefstijl voor mij opengegaan.”

 

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

diagnose Crohn

Wil je meer weten?

Lees hier onze blogs