Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Het verhaal van Silke

Silke heeft dankzij de Darmspecialist de juiste balans gevonden

“Bij mij is het alles of niets”, zegt Silke halverwege het gesprek. Daarmee aangevend dat ze het af en toe best lastig had tijdens het behandeltraject bij de Darmspecialist. Toch is de 24-jarige Drentse maar wat blij dat ze contact zocht en dankzij een ander voedingspatroon weer de oude Silke is.

“Sinds mijn zestiende had ik vaak erge buikkrampen. Ik had last van darmproblemen en was erg vermoeid. Ik voetbalde, maar dat kostte mij steeds meer moeite en mijn conditie werd minder en minder. Bovendien viel ik af. Bij de dokter kreeg ik te horen dat ik een virale infectie had, zeg maar een griepje.”

Doorverwijzing

“Alleen ik bleef last houden en regelde vervolgens zelf een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Daar werd de ziekte van Crohn gediagnosticeerd en kreeg ik medicijnen. Ik weet nog dat ik gesprekken voerde met de arts over het belang van goede voeding, maar dat gezegd werd dat het mijn ziekte niet kon genezen.”

Silke kreeg medicatie die regelmatig toegediend werd via een infuus. De bijwerkingen stapelden zich echter op. Ook de vermoeidheid bleef, wel werden haar darmproblemen minder.
“Mijn moeder en ik zijn toen op zoek gegaan naar alternatieve geneeskunde en zo kwamen we op de site van de Darmspecialist terecht. Na een intake kreeg ik diverse onderzoeken en toen bleek al snel dat ik een behoorlijk aantal intoleranties had, waaronder gluten, lactose, ei en banaan.”

“Daarna startte de behandeling, kreeg ik supplementen voorgeschreven en moest ik een voedingslogboek bijhouden. Ik kreeg recepten met wat ik wel mocht eten en wat goed voor mij was, zoals veel groente, vezels, fruit, noten en ook kruidenthee. Verder was het belangrijk dat ik genoeg eiwitten binnenkreeg.”

Genoeg alternatieven

“Ik moest daar eerst echt mijn weg wel in vinden en ik niet alleen, maar mijn vriend waarmee ik samenwoon ook”, zo vervolgt ze. “Je bent toch een bepaalde standaard gewend. Ineens is alles anders plus dat je ook niet steeds hetzelfde wilt eten. Variatie in eten is echt heel belangrijk.”
“Neem nu brood, ik kwam er vrij snel achter dat je dat daarvoor ook amandel- en kokosmeel voor kunt gebruiken en het zo gemakkelijk zelf kunt maken. Er zijn echt genoeg alternatieven.”

Het resultaat na de start van het traject in 2022 was al vlot merkbaar. “Mijn darmproblemen waren dus niet echt darmklachten, maar veel meer vermoeidheid. Ik merkte al snel dat ik veel meer energie had. Bovendien waren mij te hoge ontstekingswaarden gezakt naar bijna nul.”
“Alleen in de winter had ik het best wel moeilijk en wilde ik toch iets anders proberen te eten. Ik dacht van als dat nou goed gaat, dan moet dat toch kunnen? Bij mij is het namelijk alles of niets. Alleen dat ging niet goed. Dat was hét moment dat de knop weer om gezet moest worden. Ik had zelf de basis al gelegd voor een totaal anders leefpatroon. Nu was het zaak om het vol te houden en die balans te behouden.”

Nazorg goed geregeld

Inmiddels is het Darmspecialisttraject van ruim een jaar afgerond. Tot Silke’s volle tevredenheid. “Het contact met de orthomoleculaire therapeut en de voedingsdeskundige was superfijn. Ik kreeg recepten aangereikt en heel duidelijk tekst en uitleg over bijvoorbeeld sport en voeding. Zo kon ik mijn motivatie houden en als ik vragen had, dan kon ik die via de portal, mail of telefoon stellen. Zelfs als nu nog zou willen, kan ik contact opnemen en een gesprek inplannen met dezelfde orthomoleculaire therapeut. Heel fijn, de nazorg is ook goed geregeld.”

In februari eindigde haar periode onder de hoede van de Darmspecialist. “In het ziekenhuis zeiden ze van dat goede voeding mijn ziekte niet kon genezen. Ik denk dat de Darmspecialist het tegendeel heeft bewezen. Ik heb er écht heel veel aan gehad.”

 

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

diagnose Crohn

Wil je meer weten?

Lees hier onze blogs