Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Het verhaal van Silvia Kooijmans

Het verhaal van Silvia Kooijmans

“Bij Darmspecialist dacht ik meteen van hier kom ik verder mee”

De situatie van Silvia Kooijmans (50) leest een beetje als het klassieke verhaal. Jarenlang klachten, een darmonderzoek en de conclusie ‘je hebt een prikkelbare darm en dat heb je maar te accepteren.’ “Op een gegeven ogenblik was ik er echt klaar mee en ging ik op zoek. Ik kwam toen op de site van Darmspecialist terecht. Na het lezen en de intake dacht ik meteen van hier kom ik wel verder mee.”

Eigenlijk had Silvia, woonachtig in Ameide gemeente Vijfheerenland, al vanaf haar veertiende darmklachten. “Ik kreeg steeds meer last. Dat straalde op een gegeven moment zelfs uit naar mijn rug en benen en toen bleek ik een hernia te hebben. Allemaal veroorzaakt omdat mijn darmen zo pijn deden. Het ging van kwaad tot erger en ik kwam in een vicieuze cirkel terecht.”

Kippeneieren en lactose

“Het kon zo niet langer en daarom ben ik gaan zoeken. Ik kwam op de website van Darmspecialist terecht en begon te lezen. Ik herkende mij meteen in de verhalen. Daarna volgde al snel een telefonische intake. Na een bloed- en ontlastingsonderzoek bleek ik een intolerantie te hebben voor kippeneieren en lactose. Op advies van de dokter had ik in het verleden weleens het Fodmap dieet gevolgd, maar dat had in sommige gevallen juist een averechts effect, omdat ik toen ook af en toe eieren en product met melkeiwitten at.”

Silvia sloot meteen allerlei producten uit, die eier- of lactosegerelateerd waren. Ook at ze zoveel mogelijk glutenvrij, al lag daar niet de oorzaak van haar klachten. Wel kreeg ze veel supplementen voorgeschreven als onderdeel van haar programma. “Dat was in september vorig jaar. Het ging eigenlijk meteen goed, mijn klachten namen best wel snel af. De pijn in mijn buik werd minder, mijn energie nam toe en het naar de wc gaan, ging gewoon normaal. Daar kon ik zelfs blij van worden.”

Knoflook en cashewnoten

“Soms was het weleens lastig met wat ik nu moest eten, omdat ik geen alternatieven kon vinden”, vervolgt Silvia. “Ik bleek bovendien niet goed te kunnen tegen knoflook en cashewnoten. Alleen wanneer weet je nu of er knoflook in het eten zit? Thuis was het prima te doen, maar een keer uit eten was af en toe best lastig. Het is toch een levenspatroon dat je moet wijzigen. Zo ging ik bijvoorbeeld meer groenten en glutenvrij brood eten.”
“Het was wel een zoektocht, ook omdat ik niet echt de tijd heb om mijn eigen eten helemaal zelf klaar te maken. Gelukkig heeft de Albert Heijn best veel producten die ik wel mag eten.”

Natuurlijk had Silvia ook weleens een terugval. “Soms nam ik een wijntje of iets dat ik beter niet had kunnen eten. Dat merkte ik meteen en dat was weer het moment om mij te houden aan mijn programma. Ik heb dat wel zo consequent mogelijk gedaan, daar kreeg ik zelfs nog een compliment voor van mijn diëtiste Karin Alferink. We spraken elkaar via Teams regelmatig, dat waren altijd hele prettige gesprekken die over van alles en nog wat gingen.”

“Wat ik ook fijn vond was dat ik bij klachten altijd contact kon opnemen met mijn Darmspecialist Marinde Zwarthoed. Op een gegeven moment had ik behoorlijk wat bloed in mijn ontlasting. Toen kreeg ik wat meer Omega 3 supplementen voorgeschreven. Daarna verdwenen de klachten ook weer snel.”

Enorm bedanken

In februari had Silvia haar laatste gesprek. Ze kijkt tevreden terug op het traject van ruim een half jaar. “Mijn darmen zijn rustiger geworden, mijn lichaam is hersteld en naar de wc gaan, gaat gewoon weer normaal. En ik wil mijn diëtiste enorm bedanken voor haar begeleiding. Karin is een goede kennis van mij geworden. Al met al ben ik heel blij dat ik dit gedaan heb. Het behandelprogramma is niet goedkoop, omdat het niet vergoed wordt door de verzekeraars. Dat vind ik echt onbegrijpelijk, omdat écht zoveel mensen met darmklachten er baat bij kunnen hebben.”

Met dank aan Erik Riemens, hij heeft het interview verzorgd en het artikel geschreven.

diagnose PDS

Wil je meer weten?

Lees hier onze blogs