Het verhaal van Stef
Voor Stef was de Darmspecialist echt een uitkomst
“Leer er maar mee leven en dat heb ik jaren gedaan”, aldus Stef. Totdat de 33-jarige Fries contact opnam met de Darmspecialist en er van alles aan het licht kwam. “Voor mij was het echt een uitkomst, zeker als je vastloopt in het reguliere medische circuit.”
“Van kinds af aan had ik last van mijn darmen. Ik heb alle trajecten in het reguliere medische circuit doorlopen, maar er werd nooit echt wat gevonden. Via een kennis kwam ik bij de Darmspecialist terecht. Ik las er goede verhalen over en schreef mij in, omdat ik dacht van baat het niet, dan schaadt het niet.”
Na de intake en tekst en uitleg over de werking van de darmen, volgde het uitgebreide onderzoek. Daar kwam meteen al het nodige uit. De klachten van Stef, die varieerden van buikkrampen en diarree tot steken in de buik, kwamen door allerlei allergieën en intoleranties. Ook werd er een verhoogde ontstekingswaarde in het bloed geconstateerd.
“Ik had intoleranties als het ging om gluten, alle tarwesoorten, maar ook aardbeien, pinda’s en hazelnoten. Bij heel veel voedingstoffen scoorde ik een 4,5 en 6 en dat betekende dat ik die eigenlijk helemaal niet mocht eten.”
Weg vinden
“Aan de ene kant wist ik nu waar ik aan toe was, aan de andere kant dacht ik meteen bij mezelf van ‘hoe ga ik hier een weg in vinden?’ Want alles verandert in je lichaam, je gaat anders reageren op bepaalde voedingstoffen en bacterieel gezien gebeurt er ontzettend veel in je darmen.”
Stef ging vervolgens heel bewust aan de slag met zijn nieuwe eetpatroon. “Ook moest ik veel supplementen slikken. Om eerlijk te zijn waren dat er best veel en tijdens het traject werden het er steeds meer, zonder dat er wat afging. Af en toe dacht ik wel van ‘dit is niet te doen.’ Maar je doet het wel, omdat je verbetering wilt zien.”
“Het was voor mij ook een uitdaging om het dieet en traject in het dagelijkse leven toe te passen. Er waren toch een hoop dingen waar ik rekening mee moest houden”, gaat de Fries verder.
“Wel vond ik daar steeds beter een weg in. Daarnaast hield ik rekening met wat ik op een dag plande. Bijvoorbeeld als ik een belangrijke meeting had. Had ik op andere dagen niets bijzonders gepland, dan nam ik soms de gok om toch iets anders proberen te eten.”
Geen pijnscheuten
Hoe druk Stef ook was en hoe hij ook omging met de situatie, hij merkte al wel vlot resultaat. “Ik had eigenlijk meteen geen pijnscheuten meer, al was dat wel afhankelijk van hoeveel risico ik nam en wat ik at. Ook had ik veel overleg of bepaalde voedingsmiddelen wel of niet in een bepaalde groep vielen waar ik hoger op scoorde.”
“Voor mezelf maakte ik weekmenu’s met wat ik wel mocht eten. Eentje voor de even en eentje voor de oneven weken, voor zowel het ontbijt, lunch als het avondeten. Ik legde die schema’s dan voor met de vraag of er wat ontbrak op het gebied van bepaalde voedingsstoffen. Ik kreeg wel handvatten, maar ik kreeg niet altijd concreet antwoord. Dat vond ik wel jammer, maar ik ben ondernemend genoeg, dus zocht ik het zelf wel op.”
“Uiteindelijk ging het steeds beter en kon ik het traject na ongeveer elf, twaalf maanden met de Darmspecialist afsluiten. Een deel van mij zal moeten leren leven met de ‘restklachten’, maar voor het grote deel is mijn kwaliteit van leven een stuk verbeterd.”
Meetmoment
Een ding wil Stef daar nog aan toevoegen. “Ik had het wel fijn gevonden als er standaard ook tijdens het traject een meetmoment – zeg maar een soort van test – zou zitten. Nu wordt alles gebaseerd op de eerste onderzoeksresultaten van het bloed en ontlasting. Ik heb er bewust voor gekozen om die test tussentijds wel uit te laten voeren, maar die kosten betaal je dan wel extra. Dat was het overigens wel waard, omdat het ook weer nieuwe inzichten opleverde over de gevolgen van een veranderd eetpatroon.”
“Terugkijkend was voor mij de Darmspecialist in ieder geval echt een uitkomst”, zo besluit Stef. “Zeker als je bedenkt dat ik al jaren met mijn klachten en ziel onder de arm rondliep en dat dit nu stukken verbeterd is.”