Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Hoe weet je eigenlijk of je goed vet kunt verteren?

Hoe weet je eigenlijk of je goed vet kunt verteren?

Het is een goed idee om regelmatig eens achterom te kijken en datgene wat je hebt ontlast te bestuderen. Je ontlasting kan je namelijk veel vertellen over je gezondheid. Een afwijkende kleur, de geur, de structuur, zichtbare aanwezige onverteerde resten…het vertelt allemaal iets over hoe de reis tussen mond en kont is verlopen.

Vetvertering, waarom gaat het mis?

Heel veel mensen hebben moeite met het verteren van vet.

Dat kan komen doordat er te veel vet en/of de verkeerde vetten worden gegeten, maar om goed vet te kunnen verteren is het vooral belangrijk dat je voldoende maagzuur hebt en dat dit ook echt zuur is. Hierdoor vindt een eerste voorvertering plaats.

Vanuit de maag komt het vet in de dunne darm en hier wordt gal, afkomstig uit de lever en galblaas, toegevoegd. Dit breekt vet af in kleine bolletjes zodat vetsplitsende enzymen, afkomstig uit de alvleesklier, het kunnen afbreken.

Vet verteren is dus best ingewikkeld!

Hoe kun je zien dat je niet goed vet verteert?

Als je niet goed vet kunt verteren dan zie je dat aan je ontlasting.

De ontlasting blijft drijven in de pot, soms zie je zelfs een soort waas of olievlek drijven rondom de ontlasting. Als je doorspoelt blijft de ontlasting plakken in de pot en je hebt veel wc papier en/of natte doekjes nodig om je billen te vegen.

Je kunt ook je ontlasting laten onderzoeken om te kijken of je goed vet kunt verteren. Het laboratorium meet het vetgehalte en de aanwezigheid van gal in de ontlasting.

Hoe verbeter je je vetvertering?

  • Door een half uur voor de maaltijd een glas water met appelazijn of citroensap te drinken
  • Wat vaker bittere groentes zoals witlof, artisjok en broccoli bij je vet te eten
  • Eet niet teveel noten of baksels van meel van noten, deze zijn erg vet en lastig te verteren