Hoe werkt de spijsvertering

Weet jij hoe je spijsvertering werkt?

Veel mensen eten wanneer ze honger krijgen en gaan naar de wc als ze aandrang voelen. Wat gebeurt er precies in je lichaam met de voeding die je eet en welke weg legt het af.

Je spijsvertering bestaat uit je mond, slokdarm, maag, twaalfvingerige darm, alvleesklier of pancreas, galblaas, lever, dunne darm, dikke darm en de endeldarm. We behandelen de organen zoals de weg die voeding door je lijf maakt.

Mond 
De spijsvertering begint in je mond. Wanneer je op je eten kauwt maak je hier kleine stukken van. Door het kauwen worden spijsverteringsenzymen vanuit je speeksel met het eten vermengt en begint de vertering. Spijsverteringsenzymen zijn een soort kleine schaartjes die het gekauwde eten in nog kleinere stukjes helpen knippen. Het is belangrijk om de tijd te nemen om goed op je eten te kauwen. Hierdoor kauw je het verder stuk en is het voor je maag makkelijker om het eten te verteren.

Maag 

In je maag zit maagzuur dat meerdere functies heeft. Maagzuur zorgt ervoor dat het eten waar je net op hebt gekauwd in kleine deeltjes wordt afgebroken. Verder vormt het een barrière die ervoor zorgt dat bacteriën, virussen, schimmels en parasieten die mogelijk in je voeding aanwezig zijn niet verder je lichaam in kunnen en hier worden gedood. Je maag is 3 a 4 uur bezig om een maaltijd te verwerken. Hierna gaat het naar je twaalfvingerige darm.  
 
Twaalfvingerige darm 
In de twaalfvingerige darm wordt het voedsel verder verteerd. Hier worden door de alvleesklier en door de lever (via de galblaas) toevoegingen gedaan aan de voedselbrij. 

Alvleesklier
De alvleesklier heeft verschillende functies. Zo maakt de alvleesklier drie verschillende soorten spijsverteringsenzymen. Namelijk eentje voor het verteren van koolhydraten, een voor het verteren van eiwitten en ook een voor het verteren van vetten. Naast deze spijsverteringsenzymen maakt de alvleesklier natriumbicarbonaat uit onder andere zink. Het natriumbicarbonaat zorgt ervoor dat de zure voedselmassa uit de maag ontzuurd wordt. Door deze ontzuring worden de spijsverteringsenzymen een voor een geactiveerd. Als de massa nog erg zuur is worden de enzymen voor de koolhydraten actief. Terwijl de massa langzaam steeds minder zuur wordt worden ook de spijsverteringsenzymen voor eiwitten actief. En als laatste, als de massa bijna neutraal is, worden pas de spijsverteringsenzymen voor het verteren van vetten actief.

Een gebrek aan zink kan ertoe leiden dat de alvleesklier onvoldoende natriumbicarbonaat kan maken. Dit heeft tot gevolg dat de voedselmassa niet voldoende ontzuurd kan worden waardoor de enzymen voor de vetten of zelfs die van de eiwitten niet geactiveerd kunnen worden met een verstoorde spijsvertering als gevolg.

Belangrijke note:
Drink geen natriumbicarbonaat (ook wel bekend als baking soda). Dit heeft een negatief effect op je maagzuur, de vertering en op het buiten houden van de bacteriën die je niet in je lichaam wilt.

Lever en galblaas 
In de lever wordt gal gemaakt. De galblaas kun je zien als een opslag waarin gal wordt opgespaard tot het nodig is. Bij het eten van een vette maaltijd wordt gal toegevoegd waardoor je vetten makkelijker kunt verteren.
 
Dunne darm 
In de dunne darm vindt het grootste deel van opname van voedsel plaats. De darmwand van de dunne darm is bekleed met microscopische uitstulpingen die villi of darmvlokken heten. Hierdoor wordt het oppervlakte van de darm tot wel 600 keer vergroot.

De meeste voedingsstoffen zoals aminozuren, eiwitten, vitaminen, glucose en andere eenvoudige suikers, worden hier opgenomen in het bloed en via de poortader naar de lever getransporteerd. De opname gebeurt via tight junctions. Dit kun je zien als een systeem van poortjes of klapdeurtjes waarmee jouw lichaam de keuze maakt wat het wil opnemen en wat het aan zich voorbij laat gaan.

Dikke darm 
De dikke darm (of colon) is het laatste deel van het spijsverteringssysteem. Als het voedsel in de dikke darm aankomt zijn de meeste voedingsstoffen en vocht al opgenomen door de dunne darm. In de dikke darm wordt het overgebleven vocht en zouten opgenomen.
 
In de dikke darm leven veel darmbacteriën (of darmflora). Het is belangrijk om gevarieerd te eten om ervoor te zorgen dat de darmflora divers in soort is en in balans blijft.

Endeldarm 
Alle onverteerbare resten en afvalstoffen worden in de endeldarm verzameld en daarna als ontlasting uitgescheiden. 

Sluit Menu