Leptine en Resveratrol

Corona. Ik, en met mij vele anderen, kunnen het woord niet meer horen of zien. 

Zo nu en dan komt er ineens een bericht in de media over ‘iets’ wat wel eens anti-corona zou kunnen zijn. Neem nu de opmerking van meneer van de Voort, IC Hoofd van het UMCG. Hij vertelde in een interview met Eva Jinek dat een groot aantal patiënten op de IC een verhoogd gehalte aan leptine in hun bloed bleken te hebben en hij zei ook dat het stofje Resveratrol een veelbelovend middel lijkt te zijn om de hoeveelheid leptine te doen dalen.
Laten we beiden eens onder de loep nemen.
 
Leptine, wat is dat en wat doet het?
Leptine is een hormoon wat je lichaam zelf aanmaakt. Het vertelt iets aan je hersenen over de voedingstoestand van je lijf.
Het wordt bijvoorbeeld gemaakt door vetweefsel, dan is de boodschap: ‘er zit genoeg aan, geen honger nodig!’
Het wordt ook gemaakt door een gevulde maag, dan is de boodschap: ‘er komt voedsel aan, geen honger nodig!’
En het wordt gemaakt tijdens bewegen, en dan is de boodschap: ‘er wordt naar voedsel gezocht, geen honger nodig!’

De productie van leptine is dan vaak ook geen enkel probleem, aangezien een groot deel van de Nederlanders kampt met overgewicht en meerdere keren per dag de maag lekker vult. En we doen over het algemeen ons best om regelmatig te bewegen.Overigens bleek uit onderzoek ook al dat een groot deel van de patiënten met Corona op de IC kampt met (fors) overgewicht, dus nu snap jij ook hoe zij aan die hoge leptine spiegels komen.

Geweldig dat leptine dus, wat is het probleem?
Waar gaat het dan fout? Want we maken kennelijk meer dan genoeg leptine? Leptine kan alleen de boodschap doorgeven in de hersenen als het kan aandocken op receptoren. Dat zijn een soort antennes in je brein die de boodschap ontvangen.En daar bij de antennes zit het probleem.

Want je moet niet alleen een beetje kwalitatief goede antennes hebben, die antennes moeten ook bereid zijn het signaal te ontvangen. Als die antennes niet bereid zijn het signaal te ontvangen ben je resistent. Je kunt dan bakken vol leptine hebben, de antennes weigeren het signaal en dan ben je leptine resistent. De boodschap komt niet aan. Wat was de boodschap ook alweer? ‘Je hoeft geen honger te hebben!’ Zo kun je dus fors overgewicht hebben, jezelf volproppen met eten en toch de hele dag honger ervaren.

Leptine

Waardoor raken dan die antennes verstoord?
Dat kan door heel veel dingen, maar vaak is er sprake van langdurig verhoogde leptine spiegels (eigenlijk kun je stellen dat als ergens altijd heel erg veel van is de receptoren het niet meer aankunnen), problemen met de bloedsuikerspiegel en chronische laaggradige ontstekingen. Maar ook door voedingsadditieven (denk aan geur-, kleur-, en smaakstoffen zoals E621 of glutamaat), bestrijdingsmiddelen, transvetten en de meest toxische: high corn fructose syrup. Dat laatste is een genetisch gemanipuleerd goedje wat in de voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt als zoetstof.

Vanuit diezelfde voedingsmiddelenindustrie is dat slim bekeken. Want als je iets in voeding stopt wat de boodschap van leptine onderdrukt (geen honger nodig!) blijf je maar dooreten. Vandaar dat het zo moeilijk is om het bij een handje vol chips te laten, je blijft maar dooreten en voor je het weet is de zak leeg.

Resveratrol, wat is dat
Resveratrol is een bioflavonoïde. Eigenlijk is resveratrol een onderdeel van het immuunsysteem van planten. Een plantje wat buiten in de vrije natuur moet groeien, moet zichzelf verdedigen anders wordt het geen groot en sterk plantje. Je kunt die plant natuurlijk een handje helpen met bestrijdingsmiddelen, maar beter is het om het plantje zelf te laten groeien. Dan vormt het namelijk een immuunsysteem en dat bevat heel veel verschillende stofjes die ook bij ons mensen positieve effecten hebben.

Zo is resveratrol al regelmatig onderzocht en blijkt het een enorme ontstekingsremmer te zijn, goed te zijn voor de hersenen, het doet iets tegen veroudering, het helpt met de stofwisseling en het is doet iets tegen virussen (handig!). Resveratrol is al vaker in het nieuws geweest als ‘wondermiddel’ tegen kanker. Het zou dus ook zomaar eens je kunnen helpen om van hoge leptine spiegels en/of leptine resistentie af te komen.

Dus, allemaal aan de resveratrol!?
Nou nee. Je hebt vrij weinig aan een paar handen vol capsules met Resveratrol op een dag als je ondertussen vaste klant bent in de Mc Drive. Als je leptine resistent bent (en ik doe even een vrije gok, dat ben je net als 90% van de Nederlanders) is het veel slimmer om eerst eens iets te doen in je voedingspatroon.

Switchen naar biologische groenten en fruit is al een slimme stap, die zijn groot geworden zonder bestrijdingsmiddelen en bevatten dus bioflavonoïden (en ook nog een heleboel andere goede stofjes). Blauwe druiven (rode wijn!), blauwe bessen, rode bessen en pruimen bevatten, mits biologisch en zongerijpt, een flinke dosis Resveratrol. Hier elke dag wat van eten doet al wonderen.

Oké, dus gezond eten is handig. Nog meer?
Je immuunsysteem een boost geven natuurlijk! Dat doe je al met goede voeding (dus in ieder geval biologisch). Maar juist in deze tijd zijn wat extra aanvullingen echt geen gek idee. Maar dan gaat het om áánvullingen naast je voeding, dus normale doseringen. Beetje extra vitamine C, zink, vitamine D…kan allemaal prima. Goede multivitamine ook. Laat je adviseren, niet alles is even onschuldig.

Verder is het goed om te beseffen dat je immuunsysteem voor een groot deel afkomstig is uit je darmen. Je darmflora in het bijzonder speelt een hele grote rol. Dus ga voor jezelf even na: hoe is je ontlastingspatroon? Last van diarree of juist obstipatie? Winderigheid? Van die harde knallers of geniepige stinkers?

Maar kijk je ook wel eens even achterom? Is het een mooie keutel of een drab met onverteerde resten? De staat van je ontlasting zegt iets over je verteringscapaciteit en over de toestand van je darmflora. Want het is toch zonde als je die dure biologische blauwe druiven onverteerd in de pot ziet liggen, dan heb je de Resveratrol echt niet opgenomen.

Man man man, wat veel informatie. Ik weet het even niet meer.
Geen zorgen, wij zijn er voor je: De Darmspecialisten 

Geschreven door Roelie Koopman

Sluit Menu