Maagzuurremmers: waarom de oplossing juist het probleem kan zijn
Maagzuurremmers, wat zijn dat voor medicijnen?
Ze doen precies wat de naam zegt: het remmen van de aanmaak van maagzuur, maar helaas is dat ook het begin van een heleboel andere ellende. Neem je ze in dan kun je namelijk voedingsstoffen veel minder goed opnemen en verteren. De huisarts schrijft ze zonder al te veel moeite voor en je kunt ze gewoon in het zelfzorgschap van de supermarkt kopen, maar is dit wel een goed idee?
In de meeste gevallen is het namelijk helemaal niet te veel maar juist te weinig maagzuur wat de klachten veroorzaakt! Juist bij een tekort aan maagzuur blijft voedsel te lang in de maag en wordt het niet goed voorverteerd waardoor er gisting ontstaat in de maag. Deze gasvorming duwt het zuur omhoog waardoor je last krijgt van zure oprispingen, maagzuur, boeren en een opgeblazen buik. Neem je dan de maagzuurremmers in, dan maak je het probleem alleen maar groter. Daarnaast is het handig om op zoek te gaan naar de oorzaak waarom je te weinig maagzuur hebt. Dat probleem wordt met maagzuurremmers namelijk juist niet opgelost, het wordt eerder verergerd.
Functies van maagzuur
Maagzuur is een belangrijk spijsverteringssap dat in de maag geproduceerd wordt. Het bevat o.a. zoutzuur en is dus erg zuur. De maag zelf is d.m.v. een dikke slijmlaag goed beschermd hiertegen, maar de rest van je spijsverteringskanaal wordt er niet blij van. Denk maar eens terug aan hoe je slokdarm kan branden nadat je hebt over gegeven.
Maagzuur heeft een aantal belangrijke functies zoals het kneden en fijnmalen van voedsel, doden van mogelijke ziekteverwekkers die je met je voeding binnenkrijgt zoals ongewenste bacteriën en het afbreken en voorverteren van eiwitten. Hiervoor moet er wel voldoende maagzuur aanwezig zijn en moet het de juiste zuurgraad hebben. Zuurgraad drukt men uit in pH, hoe lager de pH hoe zuurder. Je maagzuur moet een pH hebben van rond de 2.
Een gebrek aan maagzuur kan al voorkomen bij stress, een tekort aan voedingsstoffen, een beklemde maagzenuw door fysieke klachten (bijvoorbeeld nek- of schouderklachten). Maar ook door onrustig en gehaast eten of, in een ernstiger geval, de aanwezigheid van de maagbacterie Helicobacter Pylori.
Klachten waarbij vaak maagzuurremmers worden voorgeschreven:
– opgeblazen gevoel
– brandend maagzuur
– oprispingen
– pijn tussen je schouderbladen
– hartkloppingen of
– darmklachten
Ook worden maagzuurremmers voorgeschreven bij een maagzweer of lichte ontsteking van de slokdarm. Je symptomen zullen dan wel (tijdelijk) verminderen, maar de oorzaak blijft helaas onopgelost!
Gebruik je maagzuurremmers te lang? Dan kun je te maken krijgen met botontkalking, vitamine B12 tekort, bloedarmoede of in ernstiger gevallen darmontstekingen en problemen met je nieren. Daarnaast ben je gevoeliger voor ziekteverwekkers, omdat er nóg minder maagzuur aangemaakt wordt en de zuurtegraad verstoord raakt. Misschien zijn maagzuurremmers dus niet een heel goed idee.
Wat doen wij?
Wij gaan zorgvuldig om met je gezondheid en gaan dan ook uitgebreid op zoek gaan naar de oorzaak van jouw klachten. Leefstijl- en suppletie adviezen maken deel uit van onze begeleiding. Zo kan je lichaam zichzelf herstellen en wordt je spijsvertering weer optimaal!
Feitjes
– Maagzuur klachten komen bijna altijd door een tekort aan maagzuur
– Te veel maagzuur komt bijna nooit voor!
– Een veel gebruikte afkorting voor maagzuur is HCL, oftewel Hydrochloride
– Zodra het water je in de mond loopt bij het zien en ruiken van of alleen al denken aan eten, wordt er al maagzuur aangemaakt door je lichaam! Dit heet de cephalische fase.
– De andere 2 fases waarbij maagzuur aangemaakt wordt zijn de gastrische en intestinale fase.
– De aanmaak van maagzuur staat veelal onder invloed van hormonen zoals: acetylcholine, gastrine, leptine, ghreline en cholecystokinine.
– Maagzuur is belangrijk voor het doden van bacteriën, parasieten en andere ziekteverwekkers.
– Een normale maagzuur PH ligt tussen de PH 1-3 en is dus erg zuur!