Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Ontlastingsonderzoek: parasieten

Ontlastingsonderzoek: parasieten

In de voorgaande blogs heb je kunnen lezen over het nut van het bepalen van immunologische markers en verteringsparameters in de ontlasting. In deze blog gaan we dieper in op parasieten. Wat betekent het als er parasieten gevonden worden met behulp van een ontlastingsonderzoek? En wat zijn dan de vervolgstappen? Lees hieronder verder voor meer informatie.

Ontlastingsonderzoek geeft een kijkje in ons microbioom

Ons microbioom is een verzamelnaam voor de ruim 1,5 kilo aan genetisch materiaal van bacteriën, virussen, gisten, schimmels, parasieten en andere microben (beestjes) die zich in de darmen van ieder mens bevinden. Ze wonen verspreid in het gehele maagdarmkanaal, maar vooral in de dikke darm zitten grote hoeveelheden bacteriën en andere microben. Balans in het microbioom, oftewel een goede samenwerking tussen alle beestjes, is van groot belang voor onze gezondheid. Het stimuleert een goede spijsvertering en slechte beestjes worden op afstand gehouden. Parasieten kunnen echter deze balans verstoren, een goede spijsvertering ondermijnen en de oorzaak zijn van allerlei darm- en gezondheidsklachten.

Parasieten als oorzaak van darmklachten

Als je klachten hebt als brijige ontlasting in een cyclisch patroon (dat wil zeggen dagen/weken normaal en dan weer niet), buikkramp, een plotselinge hoge aandrang, een opgeblazen buik, buikpijn en misselijkheid na het eten of chronische vermoeidheid, dan kan het zijn dat je besmet bent met een parasiet. Mogelijk ben je in aanraking gekomen met de eitjes/larven of cystes van parasieten via besmet drinkwater of voedsel, contact met dieren of een besmet toilet. In je spijsverteringsstelsel hebben ze kans gezien om uiteindelijk uit te groeien tot volwassen parasieten.

Een parasiet kan in de ontlasting worden aangetoond door microscopisch onderzoek of door een moleculair genetische analyse van de unieke genetische code van de parasiet. De meest voorkomende parasieten die gevonden worden in ontlastingsonderzoeken zijn de eencellige parasieten Blastocystis Hominus en de Dientamoeba Fragilis. Meercellige parasieten als wormen, lintwormen of aarsmaden worden minder vaak gedetecteerd. Wanneer een parasiet is aangetoond, is het verstandig een deskundig orthomoleculair therapeut te raadplegen voor de juiste interventies.

Therapeutische interventies bij parasieten

In eerste instantie is een goede hygiëne belangrijk om herbesmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Was daarom goed je handen na een toiletbezoek. Het behandelprotocol bij parasitaire infecties richt zich verder op het afdoden van parasieten en het optimaliseren van het milieu in de maag en darm. Want hoe zuurder je maag, hoe beter de samenstelling van je microbioom en hoe beter de kwaliteit van je darmslijmvlies, hoe kleiner de kans dat een parasiet zich daar kan handhaven.

In de praktijk houdt dat het volgende in:

  • Optimaliseren van de voeding en vertering, waardoor er geen onverteerde resten achterblijven in de darm waar de parasiet zich mee kan voeden
  • Het afdoden van de parasiet in al zijn stadia met natuurlijke middelen met een anti-parasitaire werking
  • Het aanvullen en voeden van de gunstige bacteriën in het microbioom met behulp van prebiotica en probiotica
  • Het herstellen en optimaliseren van de darmwand met natuurlijke middelen

Om te onthouden

  • Een ontlastingsonderzoek kan parasieten in de darm opsporen
  • Parasieten verstoren de vertering, wat uiteindelijk kan leiden tot voedingstekorten
  • Parasieten verstoren de samenstelling van het microbioom, terwijl een evenwichtig microbioom essentieel is voor onze gezondheid
  • Interventies richten zich op het doden van parasieten en het creëren van een gezond darmmilieu waarin de overlevingskans voor parasieten minimaal is