Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Ontlastingsonderzoek

Je poep onder de loep

Wat je ontlasting ons kan vertellen

Om erachter te komen wat er met je darmen aan de hand is, moeten we een kijkje nemen ín je darm. Dat kan met een coloscopie, maar gelukkig kan dat ook door je ontlasting te onderzoeken.

Dit onderzoek laten we uitvoeren door een gespecialiseerd laboratorium, waarbij we verder kijken dan reguliere artsen doen. Door je poep te onderzoeken maken we inzichtelijk hoe je spijsvertering werkt en wat de oorzaak is van je darmklachten. Hoe we dat precies doen legt Jeroen uit in deze clip.

Video afspelen

We onderzoeken:

  1. Je spijsvertering »
    Kun je alles wat je eet ook daadwerkelijk opnemen?
  2. Je darmflora »
    Welke beestjes zitten er in je buik en zitten daar ook beestjes tussen die je liever niet hebt?
  3. Je immuunsysteem »
    Zijn er ontstekingen of is er misschien sprake van een hyper permeabele (‘lekkende’) darm?

Door goed te kijken naar de werking van de verschillende systemen, vinden we vrijwel altijd de bron van je klachten.
In overleg met je therapeut bepaal je het beste moment van afname. Heb je bijvoorbeeld vaak diarree, dan is het goed om ook echt deze dunne ontlasting in te sturen. Je ontvang thuis een envelop met daarin een blanco labformulier, een afnameset en een retourenvelop.

  • Vul het labformulier in
  • Schrijf de afnamedatum op het buisje
  • Trek de bijgeleverde handschoenen aan
  • In de dop van het buisje zit een handig lepeltje, schep hiermee wat van je ontlasting in het buisje tot de aangegeven rand
  • Stop het gevulde buisje in het doorzichtige zakje met witte vulling
  • Stop het zakje samen met het labformulier in de retourenvelop
    Voorkom vertraging
    Doe de afname op maandag, dinsdag of woensdag en stuur het diezelfde dag nog op. Zo voorkom je dat je pakketje het weekend blijft liggen. Soms worden uitslagen beïnvloed door te oud materiaal, dat zou zonde zijn.
lab-buisje

Wat kost het?
Soms is er meer of uitgebreider onderzoek nodig, maar de normale set kost inclusief het onderzoek €264,- + verzendkosten a € 5,60. De kosten voor dit onderzoek betaal je aan het lab.

De oorzaak van veel chronische darmziekten: pathogenen

Bij de meeste mensen met chronische darmklachten of -ziekten worden pathogenen vastgesteld: biologische ziekteverwekkers. Een bacteriële overgroei, Candida of parasiet zorgen ervoor dat je spijsvertering verstoord raakt. Dat heeft een gebrek aan voedingsstoffen tot gevolg. Mensen met klachten die hierdoor ontstaan krijgen vaak de diagnose Prikkelbare Darmsyndroom.

Pathogenen beschadigen je darmwand. Je immuunsysteem probeert je hiertegen te beschermen. Op termijn kan dit tot een chronische ontsteking leiden waarbij je de diagnose Colitis Ulcerosa of de ziekte van Crohn krijgt. Maar wat gebeurt er als je de ziekteverwekkers verjaagt?