fbpx

Ontlastingsonderzoek

Nieuwe onderzoeksmethoden leiden tot andere inzichten.
Andere inzichten tot gerichte behandel mogelijkheden.

Uit ervaring blijkt dat bij veel mensen met de chronische darmziekten Colitis Ulcerosa, de ziekte van Crohn en het prikkelbaar darmsyndroom de klachten worden veroorzaakt door de aanwezigheid van een bacteriële overgroei, parasiet of Candida. Gezamenlijk bekend als pathogenen.

Pathogenen kunnen zorgen voor irritatie en aantasting van de darmwand en verstoring van je spijsvertering. Een bacteriële overgroei kan ontstekingen veroorzaken. Een Candida en Parasiet kunnen je darmwand aantasten waardoor je eigen immuunsysteem je lijf verdedigd met een ontstekingsreactie.

Bij veel mensen met chronische ontstekingsziekten worden immunosuppressiva en ontstekingsremmende medicatie ingezet. Wanneer de klachten onder controle zijn en de medicatie na verloop van tijd wordt afgebouwd komen de klachten doorgaans terug. Dit komt omdat de bron van het probleem niet is opgelost.

Alleen door gericht onderzoek wordt de oorzaak gevonden.

Door gericht onderzoek in een particulier laboratorium wordt duidelijk wat de oorzaak is van de klachten die jij ervaart. Dit onderzoek vormt de rode draad in onze begeleidingstrajecten.

Informatie uit ontlastingsonderzoek

Het functioneren van je spijsvertering:
Je darmen maken deel uit van je spijsvertering. Je spijsverteringssysteem wordt gevormd door een aantal organen die ervoor samen voor zorgen dat jij de voeding die je eet kunt verteren waardoor het bruikbaar wordt voor je lichaam. Als een van deze organen minder goed functioneert kan dit voor problemen zorgen in het kunnen verteren van de voeding.

Samenstelling van darmflora:
Heb je wel eens van “darmflora” gehoord? In je darmen bevind zich de darmflora. Dit zijn miljarden bacteriën die in verschillende groepen in je darmen aanwezig zijn. Als je darmflora in balans is zorgt dit voor een optimale vertering. Een onbalans of bacteriële overgroei kan leiden tot diverse problemen zoals het ontstaan van ontstekingen.

In onderstaande afbeelding zie je de darmflora uit een ontlasting onderzoek.

In de afbeelding zie je bij “Lactobacillus spp.” Een * staan. Dit laat zien dat hier een afwijkende waarde is vastgesteld. In dit geval is de Lactobacillus te weinig aanwezig wat zorgt voor een onbalans in de darmflora en daarmee de vertering van het voedsel. 

Met het ontlastingsonderzoek kun je verder aantonen of je eiwitten en vetten goed kunt verteren. Of er een schimmel, gist of parasiet aanwezig is in je lichaam en diverse andere zaken. In bovenstaande afbeelding is er bij “Gisten” een Candida vastgesteld en zie je hieronder bij secretoir IGA (dit gaat over de activiteit van het immuunsysteem in de darm) dat er veel in de darm gaande is. Dit is dan ook een signaal dat er een parasiet aanwezig is. Zowel de Candida als de parasiet tasten de darmwand aan, verstoren de spijsvertering en waren in dit geval de veroorzakers van de klachten achter de diagnose ziekte van Crohn. 

Parasieten:
Het is belangrijk dat je weet dat er vandaag de dag 70 verschillende soorten parasieten zijn vastgesteld. Bij een regulier onderzoek naar parasieten worden er doorgaans 5 soorten onderzocht. Als hierbij geen parasiet wordt vastgesteld wil dit nog niet zeggen dat er dus geen parasiet aanwezig is. Het zegt dat de 5 soorten waarop getest is niet aanwezig zijn. Als er wel een parasiet wordt vastgesteld vraag van altijd een controle om te onderzoeken of de behandeling goed is verlopen.

Door de bron van je klachten te behandelen zorg je 
voor duurzaam herstel van je darmen en je gezondheid.

Wil jij weten wat de bron is van de klachten die je ervaart? Ben jij toe aan nieuwe inzichten en antwoorden? 

Sluit Menu