Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Bacteriële overgroei

Darmklachten door pathogene (ziekteverwekkende) bacteriën

Je microbioom is de complexe samenstelling van micro-organismen in je darm.
We hebben we dan over bacteriën die in je darmen leven ook wel darmflora genoemd. En over parasieten, schimmels, gisten en virussen die daar ook leven. Hoe de samenstelling van je microbioom is kun je laten onderzoeken middels een ontlastingsonderzoek.

Je hoopt natuurlijk dat het in je allemaal goed functioneert. Helaas zitten er soms relschoppers in je darm. En als die relschoppers bacteriën zijn dan spreken we over pathogene, dus ziekteverwekkende, bacteriën.

Familiebanden

Het bacterierijk is een ingewikkeld en breed rijk. Er zijn een aantal hoofdstammen die zich vertakken in een soort stamboom. Zoals in ieder gezonde familie zitten er altijd een paar tussen die ‘niet deugen’.

Iedereen kent E.Coli als de poepbacterie waar je ziek van kunt worden. Eigenlijk is dit hetzelfde als zeggen dat de hele familie de Jong crimineel is. Er zijn namelijk ook soorten van de E.Coli die juist heel goed voor ons zijn.

Ziekteverwekkers

Van een aantal soorten weten we dat deze, als ze in overgroei aanwezig zijn in je darmen dat ze veel klachten kunnen geven. Hierbij kun je denken aan: waterdunne diarree, gele of groene ontlasting, hoge aandrang, buikpijn, buikkramp, een koortsig gevoel, misselijkheid, overgeven en een algemeen gevoel van ziek zijn. Het is dan ook belangrijk om deze ziekteverwekker snel en goed aan te pakken.

Behandeling

Als er een ziekmakende bacterie wordt aangetroffen in je ontlasting schrijft een arts vrijwel altijd antibiotica voor.
In sommige gevallen kan dit een hele specifieke antibiotica zijn die echt alleen die ene bacteriesoort aanpakt. Helaas betekent dat wel dat dan ook de goede bacteriën van die soort uitgeroeid worden. De hele familie de Jong moet dan boeten voor die ene criminele achterneef.

De meeste soorten antibiotica hebben echter effect op de hele darmflora en doden niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën. Op korte termijn voel je je wel beter, maar op de lange termijn kun je niet alleen dezelfde bacterie terugkrijgen maar zelfs méér klachten ontwikkelen.

Wat wij anders doen

Je lichaam zit behoorlijk vernuftig in elkaar. In je darmen worden verschillende stoffen aangemaakt die een antibacteriële werking hebben. Deze stoffen kun je niet alleen stimuleren, maar ook suppleren uit een potje.

Daarnaast beschikt moeder Natuur over een heel arsenaal aan natuurlijke antibiotica die een wetenschappelijk bewezen effect hebben. Een van onze favorieten is Manuka Honing. In enkele ziekenhuizen in Nederland worden zelfs darmspoelingen met deze honing gedaan vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende werking!

Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je eigen immuunsysteem en de situatie in je microbioom optimaal is. Dat betekent goede bacteriën aanvullen én voeden met prebiotica en probiotica. Ook is het belangrijk om de kwaliteit van de darmwand te herstellen. Zo ben je in gemiddeld 4 – 6 maanden volledig hersteld van je ziekmakende bacterie!