Search
Close this search box.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Veel mensen ervaren darmklachten door Candida.

Als er in je ontlasting via ontlastingsonderzoek een candida wordt aangetroffen komt dit meestal niet onverwacht. Vaak had je naast de bekende darmklachten zoals diarree, buikpijn, buikkramp, een opgeblazen gevoel en winderigheid wellicht ook last van andere klachten. Denk hierbij aan vaginale schimmelinfecties of witte vaginale afscheiding, kalknagels en zwemmerseczeem. Deze klachten worden ook allemaal veroorzaakt door gisten. Bij een stevige candida overgroei kun je ook moe worden en last krijgen van mist in je hoofd (brainfog) of hoofdpijn.

Schimmel of gist?

Candida wordt in de volksmond ook wel een schimmelinfectie genoemd.
Dit is gedeeltelijk waar, een candida is een eencellige gist en gisten behoren tot het rijk der schimmels. Voor het gemak spreken we hier over gisten.

Candida is een eencellige gist die zich vermenigvuldigt via celdeling. Een gistcel worden er twee, twee worden er vier, vier worden er acht en zo verder. Dit noemen we exponentiële groei wat ervoor zorgt dat klachten snel en fors kunnen toenemen.

Behandeling

De reguliere behandeling van gisten gebeurt middels het medicijn Nystatine. Helaas is deze behandeling zelden effectief omdat gisten een resistentie hebben opgebouwd tegen dit medicijn.

In de praktijk zien we vaak dat mensen geen succesvolle behandeling van Candida hebben door het gebruik van Nystatine maar worden wel nieuwe klachten gemeld.

Gisten (en schimmels) horen van nature bij ons microbioom, de verzameling van micro-organismen in onze darm. Het is dus niet een kwestie van alles uitroeien, het is een kwestie van de gist terugdringen naar een acceptabele hoeveelheid én de juiste omstandigheden creëren zodat een overgroei niet mogelijk is.

Wat wij anders doen

De eerste stap is zorgen dat de gist geen voedingsbodem meer heeft. Gisten doen het bijzonder goed op suikers. Een aanpassing in de voeding is dus noodzakelijk, evenals het verbeteren van de vertering.

Daarna is het zaak gistcellen af te doden met natuurlijke middelen die een wetenschappelijk bewezen anti-mycotisch (antischimmel) effect hebben.

Ook is er aandacht voor het milieu in de darm, door deze te optimaliseren krijgt de gist geen tweede kans. Dus goede bacteriën toevoegen én deze voeden met prebiotica en probiotica.

Het behandelen van een candida overgroei bestaat uit de volgende stappen:

  • Het optimaliseren van de voeding en vertering, hierdoor blijven er én geen onverteerde resten achter in de darm waar de candida zich mee kan voeden én ontstaat er een gunstig milieu in de darm waar de candida zich niet in kan handhaven
  • Het afdoden van gistcellen doen we middels natuurlijke middelen, deze hebben allen een wetenschappelijk bewezen anti-mycotische werking
  • Het aanvullen van de gunstige bacteriën in het microbioom en deze voorzien van goede voeding middels prebiotica en probiotica.
  • Het herstellen en optimaliseren van de darmwand met natuurlijke middelen