Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Over de spijsvertering

Van mond tot kont, een heel proces

Het verteren van voedsel begint bij je mond en eindigt bij je kont. Stel je het maagdarmkanaal voor als een lange buis. Gaat er aan het begin van die buis iets niet goed, dan heeft dat invloed op het hele verdere proces.

Het verteren van voedsel begint in je mond, dankzij de enzymen in je speeksel (een soort kleine schaartjes). Via de slokdarm gaat de voedselbrij naar de maag. Maagzuur verteert eiwitten en vetten. Oma’s beroemde gehaktballen lossen nu eenmaal niet op in water.

Via de maagportier is de volgende stop de twaalfvingerige darm. Die heet zo omdat hij ongeveer 12 vingers lang is. In dit stuk darm vindt 80% van de opname van voedingsstoffen plaats. Om de zure voedselbrij te ontzuren doet de alvleesklier er een stofje bij: bicarbonaat.

Jeroen legt het uit

De alvleesklier zorgt ook voor meer en andersoortige spijsverteringsenzymen (schaartjes). Bij de juiste pH-waarde (zuurtegraad) kunnen deze enzymen het voedsel verder verteren. De lever voegt gal toe, dat helpt bij het verteren van vetten.

Zo gaat de voedselbrij steeds verder door de dunne darm, wordt steeds minder zuur en steeds meer verteerd. Uiteindelijk komt het in de dikke darm, waar wat water wordt onttrokken. De aanwezige darmflora-bacteriën maken nog wat stoffen aan en dan krijgen de spijsverteringsenzymen de boodschap dat hun taak erop zit. Je krijgt aandrang en wat overblijft aan het eind van dit verhaal, is poep.

Darmklachten door een probleem in je vertering

Nu weet je dat om van je karbonaadje poep te maken, er flink wat organen en stofjes aan het werk moeten. Je kunt je voorstellen dat je darmklachten dus ook verschillende oorzaken kunnen hebben.

Daarom begint ieder traject bij DarmSpecialist met een uitgebreid bloed- en of ontlastingsonderzoek. In je bloed of je poep vinden we vrijwel altijd de exacte boosdoeners in het complexe systeem dat spijsvertering heet.