Darmklachten door een parasiet
Is jouw stoelgang regelmatig verstoord?
Wat door veel mensen met een parasitaire belasting herkent wordt is de wisselende stoelgang. Ze hebben vaak meerdere dagen achter elkaar goede ontlasting waarna schijnbaar uit het niets ze met hoge aandrang naar het toilet moeten waar de ontlasting ongevormd en brijig in het toilet komt. Dan gaat het weer een aantal dagen goed tot het fenomeen zich herhaalt.
Waarom gebeurt dit?
Parasieten groeien in een cyclus. Als de cyclus volgroeid is beïnvloeden de parasieten je spijsvertering waardoor jij brijige ontlasting hebt waarin zij de wijde wereld ingaan. De achtergebleven parasieten beginnen aan een nieuwe groeicyclus waardoor dit een voortdurend proces is. De kans is dan ook groot dat als je in je agenda bijhoudt wanneer je ontlasting is verstoord je hier na verloop van tijd een ritme van een x aantal dagen in ontdekt. Is dit het geval dan is de kans groot dat een parasiet de boosdoener is achter jouw klachten.
klachten die veroorzaakt worden door een parasiet:
– Buikpijn
– Opgeblazen buik
– Brijige ontlasting
– Hoge aandrang
– Misselijkheid
– Anale jeuk
Soorten parasieten
Je kunt parasieten grofweg in twee soorten indelen: eencellige en meercellige parasieten.
Eencellige parasieten
Bij de meeste mensen treffen we middels ontlastingsonderzoek eencellige parasieten aan zoals de Giadia Lambia, de Blastocystis Hominus en/of Dientamoeba Fragillis. Zoals de naam al zegt: deze parasieten bestaan slechts uit één cel en ze vermenigvuldigen zichzelf door celdeling.
Een wordt twee, twee wordt vier, vier worden er acht en zo verder. Dit noemen we exponentiele groei en is de reden waarom klachten in korte tijd fors kunnen toenemen.
Een deel van de parasieten verhardt zichzelf tot een cyste. Dit zou je kunnen vergelijken met een minuscule overlevingscapsule. Zo kan de parasiet ook in extreme omstandigheden overleven. Dit maakt een parasiet ook lastig te behandelen omdat de cystes bestand zijn tegen de meeste soorten medicijnen.
Meercellige parasieten
Voorbeelden van meercellige parasieten zijn wormen, lintwormen of aarsmaden.
Wormen leggen eitjes in de darmen die met de ontlasting mee naar buiten komen en onder de microscoop gezien kunnen worden.
Lintwormen verpakken de eitjes in segmenten van hun lichaam die vervolgens mee naar buiten komen. In de ontlasting kun je dit met het blote oog zien als ‘rijstkorrels’.
Aarsmaden zijn kleine witte wormpjes die met name ’s nachts door de anus naar buiten komen, wat een enorme jeuk kan veroorzaken.
Behandelen van een parasiet
De mens heeft al eeuwen lang te maken met parasieten en parasitaire infecties. Vroeger was er minder bekend over hygiëne bij voedselbereiding en de rol daarvan bij het oplopen van infecties. Toch kreeg men niet altijd last van parasieten na het eten van besmet voedsel.
Een belangrijke rol is namelijk weggelegd voor het maagzuur. Hoe zuurder de maag, hoe kleiner de overlevingskans voor ziekmakende organismen die via de mond naar binnen komen. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen de parasiet en al zijn stadia (eitjes, larven, cysten) te doden, maar er ook voor te zorgen dat de situatie in de darmen optimaal is.
Hoe beter de samenstelling van je microbioom en hoe gezonder het milieu in je darm, hoe kleiner de kans dat een parasiet zich daar kan handhaven. Hierin speelt ook de kwaliteit van de darmwand een belangrijke rol.
Het behandelen van een parasitaire infectie bestaat uit de volgende stappen:
- Het optimaliseren van de voeding en vertering, waardoor er én geen onverteerde resten achterblijven in de darm waar de parasiet zich mee kan voeden én ontstaat er een gunstig milieu in de darm waar de parasiet zich niet fijn voelt.
- Het afdoden van de parasiet in al zijn stadia met natuurlijke middelen, deze hebben allen een wetenschappelijk bewezen anti-parasitaire werking.
- Het aanvullen van de gunstige bacteriën in het microbioom en deze voorzien van goede voeding middels prebiotica en probiotica.
- Het herstellen en optimaliseren van de darmwand met natuurlijke middelen