Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

SIBO – Small Intestinal Bacterial Overgrowth

Heb jij last van een SIBO?

Veel Nederlanders hebben last van darmklachten zoals een pijnlijke opgeblazen buik, last van je maag, boeren, borrelen, buikpijn, winderigheid, scheten laten en problemen met je stoelgang. Herken je deze klachten? Dan kan er sprake zijn van SIBO. 

SIBO staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Oftewel een overgroei van bacteriën in je dunne darm. Je dunne darm is niet steriel. Het is normaal dat er bacteriën aanwezig zijn. In geval van een SIBO zijn er echter teveel en/of de verkeerde bacteriën aanwezig in de dunne darm.

Deze bacteriën gebruiken jouw voeding om zichzelf te voeden. Hierdoor blijven er minder voedingsstoffen voor jouw eigen lichaam over en komen bij dit proces stoffen vrij die klachten veroorzaken.

Diagnose en behandeling

Op basis van een SIBO ademtest onderzoeken en stellen we vast of er sprake is van een SIBO. Je drinkt dan een (melk)suikerhoudend drankje die door de aanwezige bacteriën in de dunne darm razendsnel wordt omgezet. De vrijkomende gassen adem je uit en zo wordt bepaald of er teveel bacteriën aanwezig zijn. Je weet dan alleen nog niet wélke bacteriën dat zijn.

Wanneer de SIBO via een arts wordt vastgesteld adviseren zij vrijwel altijd antibiotica. Daar valt wat voor te zeggen, een kuur geeft vaak snel verlichting van de klachten.

Echter heeft antibiotica een antibacteriële werking waarbij het niet altijd onderscheidt maakt tussen goede en slechte bacteriën. Daarbij beperkt het werkingsgebied zich niet alleen tot het probleemgebied: je dunne darm. Ook de bacteriën in je dikke darm worden het slachtoffer van de antibiotica. Op lange termijn kun je niet alleen opnieuw een SIBO ontwikkelen, maar ook méér klachten krijgen.

De oorzaak

Een belangrijke vraag is: wáárom heb je in je dunne darm meer en/of verkeerde bacteriën zitten? Waar komen ze vandaan? En hoe komt het dat ze zich daar kunnen handhaven?

Meestal betreft het een migratie van bacteriën die vanuit de dikke darm omhoog groeien naar het laatste deel van de dunne darm. Maar waarom doen ze dat?
Het kan zo zijn dat de situatie in de dikke darm ongunstig is geworden, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van parasieten of schimmels. Als jouw buurt geteisterd wordt door vandalen en criminelen zou je ook willen verhuizen.

Soms komt het probleem ook vanaf de andere kant. Bijvoorbeeld door te suikerrijke voeding waardoor de bacteriën gevoed worden. Of door een gebrek aan maagzuur waardoor jij je voeding niet goed kunt ‘ontsmetten’ waardoor ziekmakende bacteriën meeliften in het maagdarmkanaal en zich vestigen in de dunne darm.

Wat wij anders doen

Als er al een diagnose is gesteld hoeven wij ons hier niet meer op te richten. Anders is het mogelijk om middels een ademtest vast te stellen of er sprake is van SIBO.

Volgens kijken we middels ontlastingsonderzoek naar de situatie in de dikke darm om de verstoring te herstellen zodat de er weer een goed milieu is voor de bacteriën.

We optimaliseren je vertering zodat in het gehele maagdarmkanaal de omstandigheden niet alleen gunstig zijn voor jouw goede bacteriën, maar je ook optimaal de voedingsstoffen uit jouw voeding kunt opnemen. Op deze manier herstel je binnen 4 tot 6 maanden volledig van je SIBO.