Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculair: gezonde moleculen

Alternatieve onzin of wetenschappelijk onderlegd?
Je hebt al jaren darmklachten en je hebt al vele artsen, diëtisten en andere deskundigen gezien. En of je nu wel of geen heldere diagnose kreeg, de boodschap van alle deskundigen is hetzelfde: je aandoening is chronisch en de exacte oorzaak onbekend. En nu beweert DarmSpecialist dat het anders kan? Hoe dan?!

Je bent niet de enige met de nodige scepsis en wantrouwen. Je hebt al van alles geprobeerd. Medicijnen, een FODMaP-dieet, meer bewegen, gezond eten, minder stress. De artsen hadden helaas gelijk: je klachten verminderen (tijdelijk), maar gaan nooit helemaal weg. Je zit niet te wachten op de zoveelste zelfbenoemde deskundige of dieetgoeroe.

Orthomoleculair + darmklachten = vage shit?

Orthomoleculaire therapie, epifysiologie, epigenetica. Het klinkt misschien een beetje vaag en alternatief. Toch is de basis van deze vorm van geneeskunde allesbehalve vaag. Het uitgangspunt is dat een mens op alle vlakken het best functioneert bij een juiste hoeveelheid en balans van vitamines, mineralen, eiwitten, vetten, koolhydraten etc. Kortom: op de juiste brandstoffen loopt je auto het best. Dat klinkt simpel, maar wat is de juiste hoeveelheid? En wat heeft jóuw lichaam nodig voor de juiste balans?

De rol van vitaminen en mineralen

Orthomoleculaire therapie is onderdeel van de natuurgeneeskunde, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Vrouwen die zwanger willen worden krijgen het advies om foliumzuur te slikken, pasgeboren baby’s extra vitamine K, ouderen vitamine D en veganisten vitamine B12. Dat zijn algemeen geaccepteerde vormen van orthomoleculaire geneeskunde.

“Ik zal leef- en dieetmaatregelen inzetten ten bate van de zieken, naar beste weten en oordeel.” – uit de eed van Hippocrates

Hippocrates wist het al

Darmproblemen komen vooral voor in West-Europa en Noord-Amerika, ons voedings- en leefpatroon speelt dus duidelijk een rol. Maar hoewel Hippocrates als grondlegger van de Westerse geneeskunde dit al wist, komt voeding in de opleiding van artsen nauwelijks aan bod. In 2018 richtte de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen ‘Task Force Voeding’ op, omdat zij steeds vaker te maken krijgen met voeding-gerelateerde klachten.

Specialisten in de waarom-fase

Binnen de orthomoleculaire geneeskunde kijken we goed naar alle ingewikkelde processen in je lichaam. Naar cellen en moleculen dus. We blijven ‘waarom’ vragen tot we de oorzaak vinden. Als je darm ontstoken is, waaróm is dat dan? Als je immuun cellen je darmwand aanvallen, waaróm doen ze dat dan? We gaan verder waar reguliere specialisten stoppen. En kijken verder dan je darm lang is.

Is de ADH wel genoeg?

In de afgelopen decennia is het vitaminen- en mineralengehalte in onze voeding drastisch verminderd. De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) is de hoeveelheid die je moet binnenkrijgen om nét geen gebreksziekte te krijgen. Dat is iets anders dan een optimale waarde, waarbij je lichaam ruim voldoende voedingsstoffen heeft om alle biochemische processen goed te laten verlopen.

Don’t try this at home

Het is belangrijk om niet zomaar een (hoge) dosering van een voedingsstof in de vorm van een supplement in te nemen. Te hoge doseringen van een bepaalde stof kan voor problemen in het lichaam zorgen. Daarom doen we een uitgebreid bloedonderzoek in samenwerking met een gespecialiseerd lab om in kaart te brengen waar je tekorten hebt.

Wat is epifysiologie?

Het uitgangspunt van epifysiologie is de samenhang tussen fysiologische, psychologische, neurologische, endocrinologische en immunologische processen in je lichaam. Gaat er in het ene proces iets mis, dan heeft dat invloed op de andere processen.

Gaat je immuunsysteem in de aanval, dan heeft dat invloed op je lichaam en je geest: bij een stevige griep heb je geen zin om te bewegen en je humeur zakt onder nul. Epifysiologie geeft inzicht in al deze processen waardoor je ziekte heel gericht kunt behandelen of voorkomen.

In geval van darmklachten zoals het Prikkelbare Darm Syndroom, de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa leer je binnen de consulten hoe je de balans herstelt.

Wat is epigenetisch?

Je DNA is eigenlijk een heel groot boek met jouw naam erop. Op elke bladzijde staat een uniek recept voor een onderdeel van jou. Je haarkleur, oogkleur, de vorm van je voeten. Door dit te kopiëren worden je lichaamscellen steeds vernieuwd en zorgen lichaamseigen stoffen ervoor dat je lichaam blijft werken.

Voeding, beweging, zonlicht, vervuilde lucht en stress hebben invloed op je DNA. Daardoor kun je klachten krijgen of ziek worden. De therapeuten bij DarmSpecialist onderzoeken op basis van epigenetische kennis welke factoren jouw DNA beïnvloeden. Als je dat weet, kan je het ziekteproces stilzetten door je voeding en/of leefstijl aan te passen.