Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare darm syndroom

Als je de diagnose Prikkelbaar Darm Syndroom krijgt

Ondanks verschillende onderzoeken kunnen artsen geen oorzaak vinden voor jouw klachten? Dan krijg je vaak de diagnose ‘PDS’, Prikkelbaar Darm Syndroom. Daarmee is bevestigd dat je darm ‘geprikkeld’ is, maar dat wist je zelf ook al. Je weet dan nog steeds niet waaróm. Er zit nu een mooi etiketje op je klachten, dat wel.

Behandeling van PDS een kwestie van uitproberen?

PDS is chronisch, krijg je te horen. Dat betekent dus dat het niet te genezen is en niet meer weg gaat. En de behandeling? Tja, dat is een kwestie van uitproberen. Wat veranderingen in leefstijl (voeding, beweging, regelmaat) verminderen soms de klachten. Maar de meeste mensen die de diagnose PDS kregen, raken hun klachten nooit helemaal kwijt.

DarmSpecialist zoekt en vindt de oorzaak

Moet je er maar ‘mee leren leven’? Bij DarmSpecialist denken we van niet. Want als je niet weet wat de oorzaak is van je klachten dan is behandelen inderdaad vrij lastig. Dat de oorzaak niet gevonden is, betekent wat ons betreft dat je vérder moet zoeken. En dat is dus wat we doen. Daarbij kijken we niet alleen naar je darm, maar naar de werking van de hele ‘fabriek’.

De meest voorkomende oorzaken voor het Prikkelbaar Darm Syndroom die we bij DarmSpecialist tegenkomen zijn:

 • Een bacterie, parasiet of candida
 • Verstoring van de darmflora
 • Een probleem met bepaalde voeding of met de vertering van voeding
 • Een probleem met de aansturing van de darmen door het zenuwstelsel (neuronaal)
 • Een combinatie van factoren

Diagnose: de puzzel compleet maken

Om een diagnose bij PDS te stellen kijken we altijd naar de volgende onderdelen:

 • Je darmflora, de staat van je vertering, eventuele ontstekingen
 • Werking van je organen en status van je vitaminen en mineralen

Dat doen we met een ontlastings- en een bloedonderzoek. Met een regulier onderzoek zoals een colonoscopie kijkt men alleen maar naar het zieke orgaan, niet naar de werking van het hele systeem.

Binnen 3 tot 6 maanden blijvend van je klachten af

De uitkomsten van het lichamelijk onderzoek combineren we met een uitgebreide intake. Daarbij luisteren we goed naar jouw persoonlijk verhaal en bespreken we de anamnese (een uitgebreid vragenformulier dat je van tevoren invult). Daarmee hebben we het plaatje compleet en vinden we gegarandeerd de oorzaak van jouw klachten. Met een gerichte aanpak helpen we je dan binnen 3 tot 6 maanden volledig te herstellen van PDS.

Je bent niet alleen

1 op de 5 Nederlanders heeft chronische darmklachten

“Ik voel mij goed en durf met een gerust hart in de auto te stappen en weer gewoon wat te eten, zonder dat ik meteen denk van ‘waar is de wc’? Dat voelt zoveel prettiger. Eigenlijk kan ik alles weer wat ik bijna tien jaar geleden ook allemaal kon.”
avatar-1
Danielle (28)
Darmklachten zonder diagnose

Over PDS

PDS is de meest voorkomende diagnose bij maag-darmklachten bij volwassenen. Naar schatting heeft 1 op de 12 Nederlanders er last van. In het Engels heet de aandoening IBS, Irritable Bowel Syndrome. Er zijn 3 varianten:

 1. Voornamelijk obstipatie
 2. Voornamelijk diarree
 3. Wisselend obstipatie of diarree

De klachten of symptomen kunnen per dag verschillen. Veel voorkomend zijn:

 • Buikpijn
 • een afwijkend ontlastingspatroon
 • gasvorming
 • een opgeblazen gevoel
 • zuurbranden
 • vermoeidheid
 • depressie
 • pijn op andere plekken in het lichaam
 • In tegenstelling tot de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa is er bij PDS geen sprake van actieve ontstekingen in het maagdarmkanaal.

PDS behoort tot de zogenaamde ‘functionele buikklachten’ of ‘functionele maag-darmklachten’. Dat betekent dat er klachten zijn, zonder duidelijk aantoonbare onderliggende ziekte.

Wanneer de huisarts denkt aan PDS doet hij of zij een onderzoek. Laat dit onderzoek geen zichtbare afwijkingen aan de darmen zien, maar de typische PDS-klachten blijven wel aanhouden, dan stelt de arts de diagnose PDS.

Oorzaak onbekend?

We kijken verder dan je darm lang is

Vind de bron

Want PDS is het symptoom

Behandel de bron

Ook als die niet in je darm zit

Wees blij

En leef weer klachtenvrij

Gerelateerde aandoeningen

Buikkrampen

Auto-immuun ziekten

Als je de diagnose auto-immuunziekte krijgt Van je arts heb je te horen gekregen dat je darmklachten komen door een auto-immuunziekte? Dan is het goed

Read More »
kramp op de wc

Colitis Ulcerosa

Als je de diagnose Colitis Ulcerosa krijgt Je had al tijden diarree, soms met bloed en slijm, buikpijn en een opgezette buik. En eindelijk, na

Read More »