Pijnvrij leven met de ziekte van Crohn kan

Jeroen le Duc (32) zou het liefst op een groot internistencongres zijn verhaal doen. Het verhaal van het onmogelijke dat voor hem en ook voor anderen toch mogelijk blijkt te zijn.

ZWOLLE– Jeroen le Duc (32) zou het liefst op een groot internistencongres zijn verhaal doen. Het verhaal van het onmogelijke dat voor hem en ook voor anderen toch mogelijk blijkt te zijn. Le Duc heeft de ziekte van Crohn. Dankzij een andere levensstijl en voedingspatroon, is de Oldeberkoper inmiddels al een paar jaren klachten- en pijnvrij en dat zonder gebruik van medicijnen. “Ik heb gefikst wat eigenlijk niet kan.”

In 2014 werkte hij bij de NS, als medewerker veiligheid en service in Utrecht. Dat betekende dat hij op onregelmatige en soms zelfs onmogelijke tijden naar de Domstad moest. “Ik kreeg af en toe een enorme steek in mijn buik. Eerst nog sporadisch, later maandelijks en op een gegeven moment steeds vaker. Dacht ik eerst nog van het is een foutje in mijn lijf, later moest ik toegeven dat er echt iets fouts zat.”

Bij de internist kreeg hij te horen dat hij de ziekte van Crohn had. Daarbij kan de ontsteking in het volledige spijsverteringssysteem ‘van mond tot kont’ actief zijn. Bij Le Duc werd een ontsteking vastgesteld in de overgang van de dunne naar de dikke darm.  

Medicijnen
“Ik kom uit een familie waarin we eerst zelf nagaan wat er aan de hand is en wat eraan gedaan kan worden, voordat er medicijnen aan te pas komen. Bij mij vielen de klachten nog wel mee, waardoor ik tijd had om niet persé direct aan de medicijnen te gaan. Ik kon eerst zelf op zoek gaan naar een oplossing. Ik gebruikte die tijd om heel veel te lezen over voeding, want ik had al snel door dat het daarmee te maken had. Eigenlijk ook wel logisch, want dat is het enige dat door je darmen gaat. En zou het mij toch niet lukken om die oplossing te vinden, dan kon ik altijd nog terugvallen op die medicijnen.”

“Al snel”, zo gaat de 32-jarige inwoner van tegenwoordig Oldeberkoop verder, ‘’wist ik dat gluten een negatieve invloed hadden op de darmen. Ik ging dus stoppen met het eten van volkorenbrood en ging eigen bananen- en havermoutbrood bakken. Dat stopte ik in de vriezer en at ik dagelijks. Las ik iets over dat papaja enzymen goed waren, dan ging ik dat gebruiken. Ook nam ik de benodigde supplementen om tekorten aan te vullen.”

“Het ging niet van de één of andere dag, maar ik merkte dat ik meer energie kreeg, minder vaak naar de wc hoefde en nog belangrijker; dat ik op een gegeven moment geen klachten of pijn meer had. Ik had blijkbaar iets gefikst wat helemaal niet kon, want het was mij gelukt om een ongeneselijke ziekte zonder medicijnen naar een pijn- en klachtenvrij niveau te brengen. Ik had mijn lijf uit de problematiek geholpen en vond dat de wereld dit ook moest weten.”

Steun
“Daarbij had ik ook veel steun van mijn partner Jorien ter Mors. Zij is topsporter en enorm gedisciplineerd. Wij zijn samen op zoek gegaan en hebben een manier ontwikkeld hoe wij omgaan met voeding en hoe wij leven. Discipline is bijvoorbeeld heel belangrijk, zij heeft er echt alles voor gedaan om Olympisch kampioen te worden (Tijdens de Olympische Winterspelen 2014 in Sotsji, Rusland schaatste Ter Mors zich naar goud op de 1500 meter en de ploegenachtervolging, red.) Iets wat onmogelijk leek, maar het is haar wel gelukt. Zo ben ik ook gaan denken en doen.”

“Ik ben op een gegeven moment opgehouden met onregelmatige diensten draaien. Daarna stopte ik met werken in Utrecht en kreeg vervolgens alle vrijheid om te ontdekken wat ik wilde. Ik stelde eerst superhoge eisen aan mezelf, zo deed ik nog een HBO-managementopleiding naast mijn werk. Als persoon ging ik ook aan de slag en heb ik gepraat met een psycholoog. Ook heb ik supplementen in de vorm van vitaminen en mineralen gebruikt. Het is dus veel meer dan voeding alleen.”

“Ik had mij dus een andere leefstijl aangemeten, mijn voedingspatroon veranderd en was pijn- en klachtenvrij. Ik dacht toen van wat past nu echt bij mij? En dat was het ondernemerschap, ik zag mij niet weer in loondienst werken. Ik wilde mensen niet alleen mijn verhaal vertellen, maar ook helpen en begeleiden. In eerste instantie dacht ik aan een boek, later aan een onlineprogramma.”

Gaaf
“Ik plaatste een oproep op Facebook waarin ik mijn hulp aanbood en kwam in contact met Nancy uit België, die ook de ziekte van Crohn had. Zij had ondanks het gebruik van medicijnen al jarenlang dagelijks continu pijn in haar buik, er was zelfs een deel van haar darm weggehaald. Na een kleine twee maanden samenwerken had ze al een aantal klachtenvrije dagen per week en weer twee maanden later had ze helemaal geen pijn meer en was ze in overleg met de arts gestopt met medicijnen. Toen dacht ik wel even van ‘wow wat gaaf’. Ik heb een mensenleven veranderd. Het werkt niet alleen voor mij, maar dus ook voor anderen.”

Dat was een kleine twee jaar geleden. Inmiddels is Jeroen orthomoleculair therapeut en gespecialiseerd in de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa waarbij hij ook mensen met meer algemene darmklachten helpt. Hij richtte het bedrijf Crohnproof op en begeleidt inmiddels tientallen patiënten. Le Duc haalt veel informatie uit bloed- en ontlastingsonderzoek.

“Zo wordt inzichtelijk waar de klachten vandaan komen die de patiënt heeft. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de samenstelling van de darmflora. Dit wordt gevormd door verschillende bacteriestammen. Bij mensen met een darmklachten en of een chronische darmziekte zie je vaak dat hier een onbalans is ontstaan door bijvoorbeeld antibiotica gebruik.” 

“Je moet wel afscheid nemen van je oude voedingspatroon. Dat vraagt nogal wat van je. Ik spreek ook mensen die er nog niet aan toe zijn. Dat kan, maar soms bellen ze mij na een jaar weer op, omdat ze er dan wel aan toe zijn of omdat de klachten steeds erger worden. Eigenlijk moet je je afvragen, hoe snel wordt het offer je dat waard?”

Specialist
Le Duc had en heeft nog steeds de nodige scepsis te overwinnen. Bijvoorbeeld uit de medische hoek. Klanten van hem zijn ook vaak onder behandeling van een internist. De helft van de artsen zegt dat het zonde van het geld is. De andere helft vindt het interessant en wil graag op de hoogte blijven. Volgens Le Duc wordt er te vaak en te snel geroepen dat de ziekte van Crohn chronisch en ongeneselijk is en dat de symptomen alleen met medicijnen bestreden kunnen worden.

“Ik wil heel graag specialisten vertellen dat ik ook een manier heb ontdekt om om te gaan met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. En dat ik steeds meer mensen kan leren hoe ze pijn- en klachtenvrij kunnen leven zonder afhankelijk te zijn van medicatie of continu darmklachten en buikpijn te ervaren. Alleen duurt het nog wel even voordat de reguliere zorg daarvoor openstaat. Nu geef ik lezingen, maar dat is meer op lokaal niveau. Wat zou het mooi zijn als ik ooit op een groot internationaal internistencongres aangekondigd word als de specialist op het gebied van ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa…

Met dank aan: 
Erik Riemens  

Gepubliceerd in: 
Steenwijker Courant – vrijdag 19 juli 2019
Meppeler Courant – vrijdag 19 juli 2019
Stellingwerf – donderdag 25 juli 2019

Sluit Menu