Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

SIBO ademtest

De SIBO ademtest

Heb jij last van een SIBO?

Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de mensen met de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom eigenlijk een SIBO heeft.

Uit andere studies blijkt dat zo’n 29% van de mensen die last hebben van buikklachten zoals een opgeblazen gevoel, maagklachten, buikpijn en problemen met de stoelgang een SIBO hebben.

Studies naar de prevalentie van SIBO bij mensen met een ontstekingsziekte in de darmen zoals Colitis Ulcerosa en Morbus Crohn zijn er nog niet, maar op basis van onze kennis van deze aandoeningen nemen we aan dat ook bij deze groep mensen er sprake kan zijn van een SIBO.

Wat is een SIBO

SIBO is een afkorting voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Vrij vertaald: een bacteriële overgroei in de dunne darm.

We hebben overal op en in ons lichaam bacteriën, de samenstelling en hoeveelheid verschilt per locatie. In onze dikke darm hebben we zo’n anderhalve kilo (!) aan bacteriën. Deze houden zich o.a. bezig met het fermenteren (omzetten) van vezels uit voeding. Zo worden korteketenvetzuren gemaakt. Dit zijn gezonde stoffen voor de darm. Tijdens dit proces komen ook veel gassen vrij, dit is waarom het niet vreemd is dat mensen soms windjes laten.

De dunne darm bevat ook bacteriën, maar in aantal en soorten veel minder dan in de dikke darm. De dunne darm is ook niet bedoeld om te fermenteren, maar bedoeld voor vertering en opname van voedingsstoffen.

Bij een SIBO zitten er juist te veel bacteriën in de dunne darm die zich daar bezighouden met het fermenteren van vezels uit de voeding.

Hierdoor ontstaan typische SIBO klachten: buikpijn na het eten, last van een letterlijk opgeblazen buik, een opgeblazen gevoel, winderigheid, boeren, borrelen, last van maagzuur, diarree en/of verstopping.

Doordat de dunne darm zijn oorspronkelijke functie van vertering en opname minder kan uitvoeren ontstaan ook klachten door een tekort aan voedingsstoffen: vermoeidheid, gewichtsverlies en een algeheel gevoel van malaise.

Hoe werkt het

Om vast te stellen of er sprake is van een SIBO doen we de SIBO ademtest. De test bevat een op lactose lijkend drankje, meerdere buisjes en een uitgebreide instructie.

Bij aanvang neem je het drankje in. Volgens een tijdschema blaas je op de vastgestelde tijden in een van de buisjes. Hierdoor wordt jouw adem gevangen in de buisjes waarna het laboratorium kan onderzoeken of er gassen zijn ontstaan door een reactie tussen het drankje en de bacteriën in de dunne darm.

Door de verschillende tijdstippen van afname wordt aangetoond of er sprake is van een SIBO, waar deze zich in de spijsvertering bevind en welk soort bacterie de SIBO veroorzaakt.

De uitslag van de SIBO ademtest, het bloedonderzoek, het ontlastingsonderzoek en je anamnese vormen de leidraad voor jouw persoonlijke begeleidingstraject.