Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Tandpasta en darmgezondheid

Tandpasta en darmgezondheid

Het is niet iets waar je zo maar even stil bij staat, maar je tandpasta heeft invloed op je darmgezondheid!

Fluor

Over het algemeen adviseren tandartsen om een tandpasta te gebruiken met fluor/fluoride.

Fluor is een mineraal wat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling en in stand houding van gezond botweefsel, waaronder ook het gebit.

Echter, het fluor wat in tandpasta’s wordt toegevoegd is een synthetische variant, als afvalproduct afkomstig uit de aluminiumindustrie en heeft juist geen positief effect op het gebit. Sterker nog, dit fluor wordt in verband gebracht met aandoeningen van het zenuwstelsel.

Waarom dan toch fluor adviseren?

Het lijkt erop dat dit meer een politieke keuze is geweest dan een keuze voor bevordering van de algemene gezondheid.

In 1988 schreef de Australische tandarts Philip R.N. Sutton het volgende: “De vijftigjarige fluoridering hypothese is nog niet bevestigd. Desondanks worden volgens regeringsbesluit miljoenen mensen nog steeds met fluoride behandeld. Men is in de veronderstelling dat van dit proces bewezen is dat het bij het verminderen van tandcariës volledig veilig en zeer effectief is. In feite is de wetenschappelijke basis van fluoridering zeer onbevredigend. Het wordt hoofdzakelijk gepromoot door op emotie gebaseerde aanbevelingen en niet door wetenschappelijk aanvaardbaar bewijs.”

Er wordt zelfs gesteld dat het adviseren van fluor een manier is geweest om het synthetische afvalproduct kwijt te raken. Immers, voor het gebruik van fluor zijn intrede deed, werden de meeste gebitsproblemen toegeschreven aan een gebrek aan vitamine D en verkeerde voedingskeuzes.

Mondmicrobioom

In onze darmen leven bacteriën en micro-organismen, deze noemen we samen het microbioom. Ook in onze mond hebben we een microbioom. De in de mond aanwezige bacteriën zorgen ervoor dat ons gebit, slijmvliezen en ons speeksel gezond blijft.

Tandpasta’s met chemische toevoegingen hebben invloed op de samenstelling van het mondmicrobioom. Er ontstaat dan vaak een dysbiose, een overgroei met mogelijk ziekmakende bacteriën of schimmels en gisten. Dit wordt in verband gebracht met verschillende aandoeningen zoals cariës, parodontitis, ontsteking van het tandvlees en een slechte adem.

Maar de micro-organismen in de mond komen ook terecht in de darm.

Dit gebeurt op twee manieren: door het doorslikken van speeksel en, in het geval van ontstekingen of kleine wondjes, via de bloedbaan.

De ziekmakende bacteriën hebben invloed op het darm microbioom. De ziekteverwekkers die in de mond zorgen voor een dysbiose kunnen ook in de darm zorgen voor een dysbiose. Zo kan een ontsteking in de mond, veroorzaakt door ziekteverwekkende soorten, een ontsteking veroorzaken in de darm.

Een goede mondhygiëne is dus essentieel voor een goede darmgezondheid en synthetische fluor hoort daar niet bij!

Zelfgemaakte tandpasta

Je kunt dus het beste tandpasta’s met chemische toevoegingen zoals fluor vermijden.
Gelukkig komen er steeds meer natuurlijke tandpasta’s op de markt.
Maar je kunt ook zelf heel gemakkelijk een tandpasta maken!

Recept zelfgemaakte tandpasta

Ingrediënten

  • 3 eetlepels biologische kokosolie
  • 1 theelepel Baking Soda (natriumbicarbonaat)
  • 3 druppels etherische pepermuntolie

 

Meng alles door elkaar, doe het daarna in een potje met een deksel en laat het hard worden (kokosolie stolt op kamertemperatuur). Wanneer je je tanden wilt poetsen haal dan je tandenborstel gewoon door de pasta.

Je kunt aan dit basisrecept nog van alles toevoegen. Zo zou je om tandsteen te verwijderen Keltisch zeezout kunnen toevoegen en in het geval van ontstekingen kun je de pepermuntolie vervangen door oregano olie.