Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Vervangende producten

Als je het advies hebt gekregen om je voedingspatroon aan te passen, komt er vaak heel wat op je af. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je niets meer kunt eten. Dat komt omdat eetgewoonten vaak diepgeworteld zijn en deel uitmaken van je dagelijkse routine. Zelfs als je ervan overtuigd bent dat veranderingen in je voedingspatroon je kunnen helpen, kan het doorbreken van deze gewoonten een uitdaging zijn. Nederland staat bekend om zijn consumptie van graanproducten (veelal in brood, pasta en koek) en zuivel, wat voor veel mensen met darmklachten niet ideaal is. Maar wat kun je dan het beste als alternatief nemen? In deze blog bespreken we enkele gezondere vervangende producten, zodat je nog steeds een volwaardige maaltijd kunt samenstellen en alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Graanvervangers

Veelgebruikte granen zijn tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst. Ze bevatten echter gluten, eiwitfracties die de cellen van onze darmbarrière beïnvloeden en als het ware ‘open’ zetten voor ongewenste stoffen van buiten. Mensen met darmklachten hebben vaak al een verstoorde darmbarrière, waardoor de gluten als het ware olie op het vuur zijn. Zelfs glutenvrije granen, zoals mais, rijst, gecertificeerde glutenvrije haver of sorghum, zijn niet altijd voor iedereen geschikt. Pseudogranen als boekweit, amarant, tapioca of teff zijn een beter alternatief en prima te verwerken in baksels, pannenkoeken, wraps en meer. Ook notenmeel, als amandelmeel, hazelnootmeel en kokosnootmeel past daar goed in.

Naast de Hollandse pot, staan rijst- en pastagerechten vaak wekelijks op het menu. Rijst en pasta zijn rijk aan koolhydraten en niet voor iedereen met darmklachten geschikt. Een goede vervanging van rijst in veel gerechten is het zaad quinoa, dat rijk is aan eiwitten, vezels en vitaminen. Ook in sushigerechten misstaat quinoa niet. Een voedzaam alternatief voor pasta is spaghetti van groenten. Groenten zijn glutenvrij en zitten boordevol vitaminen en mineralen. Maak eens slierten van harde groenten, zoals courgette, paarse en gele wortel, pastinaak of bieten. Een lust voor het oog op je bord en weldadig voor je buik.

Zuivelvervangers

Dierlijke melk en melkproducten bevatten het melkeiwit caseïne en melksuiker lactose. Twee stoffen waarop ons spijsverteringsstelsel van oudsher niet is ingericht. Sommige mensen ervaren direct klachten na het eten of drinken van zuivel, anderen helemaal niet. Toch zijn ze belastend voor ons maagdarmstelsel. Zo verlaagt zuivel onder meer het maagzuur en stimuleert het de slijmproductie. Betere alternatieven zijn havermelk, amandelmelk, kokosmelk of de yoghurtvarianten ervan. De producten van kokos bevatten ook nog eens veel goede vetten.

Andere handige tips

Ook voor de Hollandse pot kun je gemakkelijk voedzamere keuzes maken. Vervang (een deel van) de normale aardappelen eens door zoete aardappel, pastinaak, knolselderij en/of koolraap. Hiermee verrijk je je gerecht met extra groenten, waardoor het voedzamer en vezelrijker wordt en boordevol vitamines en mineralen zit. Dit zal je darmbacteriën zeker ten goede komen.

Om te onthouden

  • Je hoeft niet altijd afstand te doen van je favoriete gerecht bij klachten. Er bestaan tal van gezondere vervangende producten
  • Het vermijden van granen en gluten is vaak onvermijdelijk. Maar dit hoeft niet te betekenen dat je niet meer kunt bakken. Ontdek bijvoorbeeld de mogelijkheden met pseudogranen of notenmeel
  • Kies voor goede plantaardige melk en yoghurt in plaats van dierlijke zuivel
  • Maak eens spaghetti slierten van groenten