Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Voeding bij het prikkelbaar darmsyndroom

Voeding bij het prikkelbaar darmsyndroom

Voeding bij het prikkelbaar darmsyndroom

Als je bekend met de diagnose prikkelbaar darmsyndroom (PDS), heb je vaak al een heel traject van onderzoeken achter de rug. Je ervaart allerlei klachten die met je darmen te maken hebben zoals een opgeblazen gevoel, zure oprispingen, buikkrampen, diarree of obstipatie, terwijl er medisch gezien vaak geen duidelijke aanwijsbare oorzaak in je darmen gevonden wordt. Dat is frustrerend, want het geeft je geen houvast en vaak weet je niet meer wat te doen. In deze blog nemen we je mee naar wat er in de darm gebeurt bij PDS patiënten en welke rol voeding daarin kan spelen.

Een kijkje in de darm

De dikke darm van PDS patiënten laat over het algemeen geen afwijkingen zien. Met een coloscopie (inwendig onderzoek van de dikke darm) kan het darmslijmvlies nauwkeurig bekeken worden, maar vaak dient het om andere, infectieuze aandoeningen uit te sluiten. Als er geen afwijkingen gevonden worden, betekent het echter niet automatisch dat er niets aan de hand is. Er huizen namelijk miljarden bacteriën in de darmen, die allemaal hun eigen voorkeur hebben voor voeding en omstandigheden. In een gezonde en functionele darm bestaat er een grote diversiteit aan verschillende soorten darmbacteriën, die ook nog in symbiose met elkaar samenleven. Maar dat vraagt wel om bepaalde voorwaarden.

Een prikkelbare darm laat vaak een lage diversiteit aan darmbacteriën zien. Dit is ongunstig, want die diversiteit is juist van groot belang voor onze gezondheid. Vaak vindt er ook een verschuiving plaats in soorten bacteriën. Bij PDS wordt vaker een tekort gezien aan specifieke bacteriën die het korteketenvetzuur butyraat maken, dat uitermate belangrijk is als energiebron voor onze darmcellen. Maar ook aan andere belangrijke stoffen die darmbacteriën maken hebben PDS patiënten vaak gebrek. Dat zorgt voor een minder gunstige omgeving in de darm, waardoor schadelijke bacteriën, schimmels of parasieten juist meer kans krijgen. Wanneer er een onbalans in de darm bestaat, ofwel een dysbiose, heeft dat nadelige effecten. De darmbarrière houdt dan minder schadelijke stoffen tegen waardoor deze ongewenst het lichaam binnen gaan en reacties kunnen uitlokken. Tegelijkertijd wordt de opname van goede voedingsstoffen en mineralen vaak geremd. Dat levert tekorten op, waardoor ook allerlei andere klachten kunnen ontstaan.

Een voedzaam eetpatroon bij PDS

Is er dan iets te doen met voeding? Ja, zeker. Want denk maar eens aan al die verschillende bacteriesoorten in de darm met elk hun eigen behoeften. Met het aanpassen van je voedingspatroon kun je daar absoluut invloed op uitoefenen. Groenten en fruit leveren van nature vezels die de goede darmbacteriën gebruiken voor de productie van korteketenvetzuren. Varieer zoveel mogelijk hierin, dat past perfect in een voedzaam eetpatroon bij PDS. PDS patiënten zijn gebaat bij een functioneel darmslijmvlies en immuunsysteem. Dat vraagt om goede grondstoffen. Dierlijk eiwitten (uit onder meer ei, kip en gevogelte) en bepaalde essentiële suikers (uit bijvoorbeeld paddenstoelen, bessen en zeewier) zijn daarin onmisbaar. Tegelijkertijd zijn PDS patiënten gebaat bij het vermijden van specifieke voedingsmiddelen. Ze ervaren minder klachten wanneer ze glutenbevattende tarwe-, gerst- en roggeproducten vermijden. Maar ook zogenoemde fructanen die daarin zitten worden beter vermeden, omdat ze in verband worden gebracht met het verergeren van maagdarmklachten. Bewerkte producten en dierlijke zuivel worden ook beter vermeden, omdat ze een ontstekingsbevorderend effect kunnen hebben en klachten alleen maar kunnen verergeren.

Iedere PDS patiënt is echter anders en er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan de PDS klachten. Vraag daarom advies bij een deskundig orthomoleculair therapeut die een voedingsplan op maat kan maken.

Om te onthouden

  • Hoe beter je de goede darmbacteriën voedt, hoe beter zij voor jou aan het werk gaan
  • Er is absoluut winst te behalen met voeding door symbiose na te streven in de darm en het darmslijmvlies te ondersteunen