Search
Close this search box.

Werkgebied

Nederland

(+31) 85 130 79 75

Bel ons: ma t/m vr van 10.00 - 16.00 uur

Voeding de brandstof voor je lichaam – Linolzuur

voeding volledig

Voeding de brandstof voor je lichaam – Linolzuur

Alles wat je eet en drinkt heeft invloed op je lichaam en hoe jij je voelt. De voedingsstoffen uit je eten worden gebruikt in allerlei processen. Eet je de juiste dingen dan voel je je energiek, eet je dingen die je lichaam belasten dan wordt je energie langzaam minder tot jij je futloos gaat voelen.

Als mensen bijhouden wat ze eten dan kijken ze vaak naar de hoeveelheid koolhydraten die ze per dag binnenkrijgen. Wanneer afvallen je doel is, dan valt er zeker wat van te zeggen om de koolhydraat inname te verlagen. Waar koolhydraten nauwlettend in de gaten worden gehouden wordt volledig voorbijgegaan aan andere voedingsstoffen die veel belangrijker voor ons lichaam zijn.

De processen in je lichaam hebben namelijk allemaal eiwitten en goede vetten nodig, juist hier ontstaat vaak een te kort. In onze huidige voeding is er een overschot aan slechte vetten. Hoe dat precies zit lees je in dit blog.

Slechte vetten

In veel voedingsmiddelen worden plantaardige oliën verwerkt. De vetten die als “goed voor je lichaam” door de voedingsmiddelenindustrie worden gepromoot zijn echter helemaal niet goed voor je lichaam. Sterker nog ze hebben een slopend effect op jouw gezondheid.

De plantaardige oliën waar we het nu over hebben zij onder andere zonnebloemolie, koolzaadolie en raapzaadolie.

Een aantal producten waar deze vetten in verwerkt worden:

– Patat

– Chips

– Broodbeleg smeersels

– Mayonaise

– Halvarine & margarine

– Bak en braadboter

De grote hoeveelheden waarmee we deze vetten binnenkrijgen hebben een erg negatief effect op ons lichaam. Het zorgt namelijk voor een overschot aan linolzuur.

Linolzuur: Wat is het en wat doet het?

Soms ontstaat er een ontsteking in je lichaam. Dit is een van de manieren waarop het immuunsysteem je lichaam beschermt tegen indringers en hoe het beschadigde cellen van een wondje opruimt.

Om dit te doen heeft je lichaam linolzuur (omega 6) en omega 3 vetzuren nodig. Linolzuur start de ontsteking waardoor de temperatuur op die plaats verhoogd wordt en je immuunsysteem beter zijn werk kan doen. Als de klus geklaard is zorgen omega 3 vetzuren ervoor dat de ontsteking wordt afgerond.