De rol van voeding bij darmklachten
Darmziekten horen bij de zogenaamde welvaartsziekten. IBD (Crohn en CU) zie je vooral in West-Europa, Noord-Amerika en Australië en heeft dus iets te maken met onze levenstijl en voedingsgewoonten. Wat we eten heeft veel invloed op onze gezondheid. Uit onderzoek van het RIVM in 2019 blijkt dat bijna een kwart Nederlanders rondloopt met problemen in het spijsverteringsstelsel.
Je spijsverteringskanaal zorgt ervoor dat de juiste voedingsstoffen (vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen) op de juiste plek terecht komen om alle ingewikkelde processen en organen in je lichaam te laten werken. Door een gebrek aan voedingsstoffen ontstaan klachten zoals:
- Verteringsproblemen
- Brandend maagzuur
- Onregelmatige stoelgang
- Darmklachten
Gezond eten? Ik zie door de bomen het bos niet meer
Vaak krijg je van je arts te horen dat je vooral gezond en regelmatig moet eten. Wat dat betekent weet je arts ook niet, want voeding is niet zijn specialisme. Vaak begint dan een lange zoektocht, eventueel met hulp van een diëtist. Maar in de zoektocht naar ‘gezond eten’ kom je veel tegenstrijdigheden, meningen en adviezen tegen. Je ziet door de bomen het bos niet meer.
Voedingsadvies is maatwerk
Daarom gaat DarmSpecialist niet uit van algemene adviezen. Het advies dat je krijgt is gebaseerd op gedegen kennis van de spijsvertering en jouw spijsvertering in het bijzonder. Want geen mens is hetzelfde en dankzij het bloed– en/of ontlastingsonderzoek weten we tot op celniveau wat jouw lichaam nodig heeft.
Begrijpen hoe je lichaam werkt
Je gewoonten veranderen kan best ingewikkeld zijn. Dan helpt het om te begrijpen waaróm dat nodig is. Daarom krijg je niet slechts voedingsadvies, maar leer je tijdens de consulten:
- Welke voedingsmiddelen je darmen belasten.
- Hoe je spijsvertering werkt.
- Welk effect stress heeft.
Waarom het FODMaP dieet niet helpt
Veel mensen met PDS krijgen het advies het FODMaP te proberen. Daarbij ontdek je vaak dat met name knoflook, prei en ui op je darmen werken. Maar deze groenten zijn niet het probleem. Knoflook, prei en ui bevatten anti-pathogene stoffen. De zwavel in deze groenten zorgt voor een reactie op een teveel aan ‘slechte’ bacteriën, dát zijn de boosdoeners. Bij DarmSpecialist leer je hoe de stoffen en processen in je lichaam precies werken. We constateren niet slechts dát er een reactie is op bepaalde voeding, maar leggen je uit waaróm dat zo is. Zodat je er iets aan kunt doen. Breng je darmbacteriën weer in balans en je eet weer zonder problemen dat heerlijke stoofje met knoflook en ui.
We delen onze kennis over de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft en waar je klachten vandaan komen. En we hebben er een sport van gemaakt om dat in heel begrijpelijke taal te doen.
Door wat je leert in de praktijk te brengen heb je gegarandeerd binnen 14 dagen al minder buikklachten, een regelmatiger stoelgang en meer energie.
Een consult bij de voedingsspecialist
Om je darmen te herstellen moet je bijna altijd je voedingspatroon aanpassen. De voedingsspecialist helpt je omgaan met een nieuwe manier van eten. Je leert niet zomaar een nieuw voedingspatroon aan, dat is soms ingewikkeld en best intensief. Tijdens de consulten met de voedingsspecialist wordt vooral gekeken naar wat je wél kunt eten, wat je lekker vindt en hoe je dit het makkelijkste in jouw eigen leven toepast.