Waarom je groente en fruit beter niet kunt schillen (en waarom soms juist wel!)
Waarom je groente en fruit beter niet kunt schillen (en waarom soms juist wel!)
Over het algemeen worden groente- en fruitsoorten voor het bereiden of eten geschild. We denken vaak ook dat die dikke, harde en soms bittere schil niet gegeten kan worden. Maar juist de schil bevat ontzettend veel belangrijke voedingsstoffen!
Wist je namelijk dat:
- Schillen meer voedingsstoffen bevatten dan de rest van de groente of fruit?
Een appel met schil bevat ongeveer 332% meer vitamine K, 142% vitamine A en 115% meer vitamine C dan de geschilde versie! - Schillen enorm veel vezels bevatten? Deze vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en darmwerking.
- Schillen enorm veel anti-oxidanten bevatten? De stofjes zorgen voor een langer leven, een jonger uitziende huid en tal van andere gezondheidsvoordelen. De hoeveelheid anti-oxidanten in de schil is soms wel 300x hoger dan in de rest van de groente- of fruit.
Nu is de schil van een avocado echt niet smakelijk om te eten, maar er zijn een aantal schillen die je kunt (en zou moeten) eten!
- Citrusvruchten: de schil bevat twee tot drie keer meer vitamine C dan de vrucht en is een bron van calcium, kalium, magnesium, vitamine B6 en vitamine A. In de schillen van citrusvruchten zitten ook ontstekingsremmende essentiële oliën. Nu is de schil niet echt lekker om in te bijten, maar je kunt deze wel heel goed raspen en gebruiken in je voeding!
- Aardappelen (ook zoete aardappelen): de schil bevat enorm veel mineralen zoals zink, calcium en ijzer. Verder zitten er veel vezels in en flink wat vitamine C.
- Watermeloen: de witte binnenkant van de schil bevat een behoorlijke hoeveelheid vitamines, maar vooral citrulline. Citrulline is een aminozuur dat wordt omgezet in het essentiële aminozuur arginine. Beide aminozuren spelen een rol bij de productie van stikstofmonoxide, een stof die de bloeddruk verlaagt door de bloedvaten te verwijden en te ontspannen.
- Komkommers en courgette: het binnenste vruchtvlees van een komkommer en courgette bestaat voor ongeveer 96% uit water. Het grootste deel van de voedingsstoffen, vezels en antioxidanten zit in de schil.
- Perziken: de schil van een perzik bevat veel carotenoïden, dit zijn antioxidanten die huidveroudering tegengaan, de gezondheid van de ogen ondersteunen en de immuun functie verbeteren. We zeggen niet voor niets ‘een huidje zo zacht als een perzik’!
- Mango’s: uit onderzoek blijkt dat mangoschillen boordevol antioxidanten zitten. Ze hebben ook een aanzienlijke hoeveelheid vezels en bevatten verbindingen met ontstekingsremmende, kankerbestrijdende en antidiabetische eigenschappen .
Echter, ze bevatten ook een stof (urushiol) die mogelijk een allergische reactie kan opwekken. Test daarom eerst kleine hoeveelheden van de schil.
- Peren: dit is een van de beste vruchten om je vezelinname te verhogen. De schil bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels, beide belangrijk voor je darmen. Peren zijn ook rijk aan anthocyanen (rode peren), luteïne en zeaxanthine (groene peren) en polyfenolen. Dit zijn allemaal antioxidanten die verband houden met minder ontstekingen en een lager risico op hartziekten en andere chronische problemen. En ze zijn allemaal het meest geconcentreerd in de schil.
- Kiwi’s: de pluizige schillen van kiwi’s zijn eetbaar en voedzaam! De schil bevat enorm veel vezels, foliumzuur en vitamine E!
- Bananen: bananenschillen zijn taai, dik en een beetje bitter, maar rijk aan kalium, antioxidanten, vezels en tryptofaan, een belangrijk aminozuur voor de slaap-waakcyclus. Nu is een bananenschil niet lekker om op te kauwen, maar je kunt deze wel in stukjes snijden en koken of bakken.
Toch kun je soms schillen beter niet eten.
Dit geldt vooral als je schillen hebt van NIET biologisch groente en fruit. Juist dan bevat de schil niet alleen veel minder voedingsstoffen, maar ook bestrijdingsmiddelen. Veel niet biologisch groente en fruit bevat ook een (chemisch) waslaagje om ze langer vers en glanzend te houden. Je kunt niet biologisch groente en fruit het beste goed wassen met natuurazijn om zoveel mogelijk te verwijderen.
Mede daarom is het beter om te kiezen voor biologisch!